Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 29. 6. 2012.

| Društvo

Niš: Dugovanja za struju imaju i po šest nula

Autor:A.S. i P.B.Izvor:Južne vesti
strujno brojilo

Nišlije za struju ukupno duguju oko 7 milijardi dinara, a kako kažu u niškoj Elektrodistribuciji ima i milionskih dugovanja pojedinaca.

U Elektrodistribuciji tvrde da je prosek najvećih dužnika među fizičkim licima nekoliko stotina hiljada dinara. Iako poručuju da pojedici imaju i milionske dugove, statistika pokazuje da su Nišlije redovne platiše.

- 70 odsto naših korisnika redovno plaća svoje račune. Dugovanja su nam glavni problem. Mi pozivamo uvek sve da se dogovoorimo, postoji i sporazum koji sklapamo sa građanima. Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora – kaže Slađana Mančić, portparol niške Elektrodistribucije.

Pored 7 milijardi koliko duguju domaćinstva, 1,5 milijardi duguje privreda. U Elektrodistribuciji kažu da nije praksa da se navode imena dužnika, ali ističu da je naplata dugovanja u privredi nešto složenija.

- Sa privredom se dogovaramo, ali tu postoji dosta firmi u stečaju, u restruktuiranju i privatizaciji. Tu je zamrznut dug, pa se plaća samo tekuća potrošnja, priča je malo zamršenija, ali uglavnom se tekuća potrošnja plaća – kaže Mančićeva.

Ukoliko Elektrodistribucija ne može da naplati dug od svojih korisnika ide se na obustavu isporuke električne energije. Prema rečima portparola niškog EDB-a, prvo se šalju opomene, ali ako i tada ne dođe do naplate obustavlja se isporuka električne energije. Kako kaže Mančićeva, to je obaveza Elektrodistribucije po Zakonu o energetici.


Tajna ko duguje

U niškoj elektrodistribuciji ni pored insistiranja novinara nisu želeli da otkriju imena najvećih dužnika.

- Sa nekima smo napravili dogovore o otplati dugova, pa ne bi bilo korektno da to sad objavljujemo - kaže Slađana Mančić.

Južne vesti zbog toga su uputile Jugoistoku zvanični Zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Zakonski rok za dostavljanje odgovora je 15 dana od dana prijema.

Podsetimo, Jugoistok je jedno od retkih preduzeća koje od oktobra 2011. godine odbija da Južnim vestima dostavi kopije ugovora o finansiranju medija u Nišu.

Stop krađi struje

Iz niškog EDB-a poručuju da su na svim brojilima Elektrodistribucije "Niš" postavljene magnetne trake kojima se registruje krađa struje putem magneta ili nekih drugih uređaja. Osim toga, brojne ekipe niške Elektrodistribucije su svakodnevno na terenu, čak i vikendom i rade u dve smene na otkrivanju nepravilnosti na mernim uređajima. jugoistok

Elektrodistribucija upozorava kupce da će, ukoliko na njihovim mernim uređajima bude registrovana neovlašćena potrošnja ili nedostatak državne i distributivne plombe,  snositi višestruke posledice, jer svaka neovlašćena manipulacija na mernim uređajima predstavlja krivično delo za koje su zakonom propisane visoke novčane kazne i kazne zatvorom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dejan

    16:04 // 18. 9. 2012.

    struja mi je pre 8 godina isecena zbog dugovanja od 13000 dinara.i tih 13000 je nabildovano od 2000 dinara u toj kuci niko ne zivi i nema potrosnje jer je normalno isecena. Odem da platim kad racun 140000 dinara.i šta sad lopovi?

  • Zoki

    20:11 // 1. 7. 2012.

    Pa i meni slepci dolazili za 12500 din. i pametnjakovici posto nikog nije bilo kuci stavili da odmah uplatim 6000 din. inace bila je subota kada su bili,znaci oni nisu normalni i svakog meseca dva puta dolaze.Jure sitne a krupni bice nekad a mozda i nikad.

  • platisa

    01:32 // 30. 6. 2012.

    Ilija tebi su hteli da seku struju za 16000, a meni su ISEKLI za dug od 10400 din sa u uracunatih 3200 za tekuci mesec i to 25og u mesecu bez ikakvog obavestenja i opomene. Kada sam se zalio ED Nis, gospodja koja je sef slube za iskljucenja je rekla "da ako bi svakog obavestavali o iskljucenu nikad nikog ne bi iskljucili i napravili bi prostor za podmicivanje radnika koji rade na iskljucenju". Na reagovanje da to sto rade nije po zakonu i da cu ih tuziti jer mi nisu urucili opomenu, a nemaju dokaz da su mi urucili racun koji smatraju opomenom, gospodja je rekla "da ona nije pravnica nego inzenjer i da se u to NE RAZUME". Nazalost. Ja sam platio 1400din za ponovni prikljucak i nisam imao para da pokrenem tuzbu, ali nema veze, kad vidim onako lepo obucene tete koje rade u distribuciji i nije mi zao jer znam da je novac otisao u prave ruke.

    • Miško Ristić

      15:44 // 30. 6. 2012.

      Guzate, sisate, lomne u struku...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: