Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 25. 1. 2011.

| Društvo

Niš: Građevinska inspekcija još ne reaguje

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
arhivska fotografija

NIŠ - I dalje je nejasno da li je bilo divlje gradnje u Jagodin Mali i ko je za to odgovoran.

Iz Direkcije za izgradnju grada, koja je bila i investitor i nadzorni organ u ovom poslu, Južnim vestima je u pismenoj formi dostavljen odgovor u kome odgovornost za izgradnju bez građevinskih dozvola prebacuju na Skupštinu grada.

- Ulica Vojvode Mišića kao i sporna raskrsnica su rađeni na bazi usvojenog Programa izgradnje grada za 2010. godinu, tako da o izgradnji te ulice nije odlučivala Direkcija, već odbornici Skupštine grada, koji su odlučivali o programu izgradnje - navodi se u dopisu Direkcije.

Na pitanje da li to znači da za ulice koje su u Programu izgradnje nisu potrebne građevinske dozvole, dobili smo neobičan odgovor.

- Jedna priča je da se strogo držimo propisa, ali druga priča je život. Ako bi smo se držali slepo toga da krenemo da gradimo tek kad dobijemo građevinsku dozvolu, onda zbog sporosti administracije, dužine postupka i tako dalje, mi ne bismo izgradili ni 20 posto od planiranog - rekao je PR Direkcije za izgradnju Niša Dragan Videnović.

Pojašnjenje oko nepoštovanja zakona kod izgradnje kapitalnih projekata Južne vesti pokušale su da dobiju i od generalnog direktora Direkcije za izgradnju Miodraga Breškovića, ali on već dva dana ne odgovara na pozive.

U Ministarstvu za prostorno planiranje Južnim vestima je rečeno da niko, naročito ne državni organi ili javna preduzeća, nema prava da otpočne sa bilo kakvim radovima ukoliko ne poseduje sve potrebne dozvole, uz napomenu da je "i sam ministar to hiljadu puta naglasio".

- Sve gde građevinski radovi otpočnu bez neophodne dokumentacije po zakonu se smatra divljom gradnjom, a za to se odgovara krivično. To je potpuno jasno - kaže Aleksandra Damjanović Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje.

Odgovornost u tom slučaju, pojašnjava Damjanović Petrović, snose svi učesnici u lancu - izvođač radova, odnosno firma koja je pobedila na tenderu, investitor, što bi u ovom slučaju bio Grad Niš i nadzorni organ, odnosno Direkcija za izgradnju grada.

Gradska Budžetska inspekcija ranijih godina podnosila je prijave protiv Direkcije za izgradnj grada, ali je tužilaštvo odustajalo od pokretanja postupka uz obrazloženje da gradnjom bez dozvole "ni u jednom slučaju nije izazvana šteta po grad ili državu, već je izgradnjom tih ulica učinjena korist svim građanima".

U Gradskom veću Niša kažu da im komentar Dragan Videnovića "ne zvuči logično", i napominju da je sa Direkcijom za izgradnju napravljen drugačiji dogovor.

- Sa Upravom za planiranje i izgradnju i Direkcijom za izgradnju napravljen je dogovor da u 2011. godini Direkcija pokreće javnu nabavku za izgradnju objekata tek kada za lokacije odnosno saobraćajnice postoji lokacijska dozvola sa svim elementima iz projektne dokumentacije, što su suštinski elementi za izdavanje građevinske dozvole - kaže Gradski većnik Miodrag Radović.

Podsetimo, raskrsnica ulica Nišavske i Vojvode Mišića, kao i Pantelejske i Vojvode Mišića, ne samo da su izgrađene bez građevinske dozvole, već ne postoji ni projekat saobraćajne signalizacije

Na raskrsnici sa Nišavskom u petak se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo jedan mladić a više osoba je povređeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • savesni komsija

    01:26 // 27. 1. 2011.

    @ Miodraze, nisam nikakav clan nijedne stranke, partije ili slicno... glasao sam skoro uvek za razlicitu stranku. Ali nije ovo tema, meni je zao sto tako neko ne uzme pa da sredi Chair, da napravi novu arenu... Hocu da kazem da je to sto je u ovom slucaju direkcija radila, od opste koristi(ili gresim?). Pa pogledaj legalizuju se stanovi, kuce, zgrade na sve strane, a to je pritom privatno vlasnistvo, a ovo sto je za dobrobit gradjana Nisa nije uredu?? Inace nisam iz Nisa, ali sam barem jednom nedeljno u Nisu. Slazem se da treba raditi po propisima, dogovorima pravilima... ali zar da se ovo preduzece kazni??? U mom mestu takvo preduzece nije jednu banderu postavilo proteklih 4 godina nazalost. I ZATO OVAJ POTEZ DIREKCIJE JE ZA POHVALU!!

  • Miodrag

    23:11 // 26. 1. 2011.

    @Savesni komsija - a da ti nisi mozda, sasvim slucajno, novoprimljeni clan G17 plus koji je avanzovao do pozicije u Direkciji za izgradnju i vazi za "eksperta za medije"? Floskule tipa "pustite me da radim" su Nislijama veoma poznate, a ako postoji opravdanje za Direkciju koja gradi bez dozvola jer je "administracija spora", zbog cega i mi ostali smrtnici ne mozemo da gradimo bez dozvole? Ni u jednom slucaju se, kako tvrdite, ne nanosi steta a u oba bi, po toj logici, bilo koristi za gradjane. Zar ne?

  • savesni komsija

    16:54 // 26. 1. 2011.

    Ma o kakvoj inspekciji pricate??? Sta je vama ljudi? Lose je sto je pravljena ulica??? Ne razumem sta je u toj celoj proci lose?Pa nismo mi deca pa cemo sad da poverujemo da je neko trosio svoje radnike, sredstva, vreme, za nesto sto nije bilo planirano da se radi i za nesto zasta nisu obecane pare.
    Pa ljudi ce od ovoga imati visestruku korist, a ne stetu. Ne razumem kome smeta i zbog cega to sto je radila direkcija? sta nije sve bilo po propisima i po planu???A kad bi ste hteli da se rade ulice u decembar i januar??
    Moji komentari na racun direkcije su uglavnom pozitivni, ovo sto je direkcija radija je i vise nego pozitivno!!! Pa danas vam niko nece dati ni paklicu cigareta na veresiju, a kamo li da neko uzme da radi ulice,a direkcija u nasem gradu to radi, a dokle...videcemo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: