Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 3. 6. 2013.

| Društvo

Niš: Gradonačelnik favorizuje određene medije

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Medijska koalicija

Medijska koalicija zatražila je od gradonačelnika Niša da hitno izmeni uslove raspisanog konkursa za finansiranje medija, ocenivši da propisani uslovi "izazivaju sumnju da su prilagođeni samo uskom krugu medija".

Ova asocijacija, koju čine NUNS, UNS, ANEM, LokalPress i NDNV, izrazila je zabrinutost zbog konkursa “Nabavka pružanja usluga informisanja od značaja za Grad Niš”, kojim se, kako se navodi, mediji dovode u neravnopravan položaj i za koji je ocenjeno da je u suprotnosti sa državnom Medijskom strategijom.

- Uslovi propisani konkursom izazivaju sumnju da su prilagođeni samo uskom krugu medija. Pored toga, konkursom je precizirano da će jedini kriterijum za dodelu novca biti “najniža ponuđena cena”, što ozbiljno dovodi u pitanje kvalitet javnog informisanja.

Činjenicu da je gradonačelnik posebnu poziciju izdvojio za "dnevne štampane medije", dok TV i radio stanica, kao i Internet portala nema, iz Medijske koalicije ocenjuju kao "neopravdano favorizovanje dnevne štampe u odnosu na sve druge medije".

- Smatramo da sadašnji tekst konkursa može značajno da naruši odnose na medijskom tržištu u Nišu, što se kosi sa interesom i pravom javnosti da bude informisana.

Podsetimo, upravo nakon intervencije Medijske koalicije, marta 2013. godine, Gradsko veće Niša izmenilo je tekst gradske Odluke o javnom informisanju od značaja za Grad Niš i to baš u delu koji se odnosio na stavljanje štampanih medija u povlašćen položaj na štetu drugih medija.

Ko odlučuje o dodeli para?

Novinarska i medijska udruženja posebno kritikuju odluku gradskog rukovodstva da sami odlučuju o raspodeli novca, dok je Medijskom strategijom, koju je usvojila Vlada Srbije, predviđeno da takve odluke budu prepuštene stručnjacima, predstavnicima profesionalnih udruženja i sektora koji se ne finansira iz gradskog budžeta.


Cilj konkursa: informisanje medija ?! deo konkursa

Pažnju posebno privlači detalj iz konkursa da je kao jedan od ciljeva izdvojeno angažovanje firme koja bi se bavila "Informisanje medija".

Bitno je pomenuti da pri kabinetu gradonačelnika, Gradskom veću i Skupštini Grada već postoje posebne službe koje su zadužene za konktakt sa medijima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниша

    14:22 // 4. 6. 2013.

    Градоначелник је вероватно изненаДЈен и увреДЈен овим и оваквим текстом.

  • petar kocic

    08:19 // 4. 6. 2013.

    pa sta je PERISIC uradio posteno i bez komentara.Jos jedna tiranija, muljanje na sve strane

  • tmujo

    08:18 // 4. 6. 2013.

    ko moze da se seti sta se u Nisu desilo pametno pocev od "premijera"pa na ovamo.Nisu dovoljne samo recI "nismo provincija"vec to moraju i dela da prate a od dela Nis ima vise nedela pa je zato ovakav.

    • Двери Ниша

      14:31 // 4. 6. 2013.

      То се зове Стратегија бумеранг.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: