Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 24. 5. 2022.

Niš, Vikipedija i prekrajanje istorije - ko svojata poreklo imena grada

niš "Istorija Niša" izmenjena na Vikipediji; foto: T. T.

Brojne izmene poslednjih nedelja doživela je stranica "Istorija Niša" na Vikipediji na engleskom jeziku, pa se sada navodi da poreklo naziva tog grada potiče iz albanskog jezika. Profesorka Irena Ljubomirović objašnjava da je Niš poslovenjeni oblik antičkog imena Naissus, pa da se ne mogu izvoditi zaključci da je naziv grada albanskog porekla.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • AckeGolemijat

    12:45 // 24. 5. 2022.

    Nis je ime dobio po Nisavi,rimskoj Navissus,mada neki tvrde da je Nisava trackog porekla a njihovi danasnji naslednici gde inace i izvire Nisava su bugari,kakvi albanci i srbi.

    • Marko

      14:51 // 24. 5. 2022.

      Big Acke, dobro je što znaš pomalo srpski jezik, ali nauči bolje jer će ti biti potreban: Srbi, Bugari i Albanci se piše velikim slovom. A posle interpunkcijskog znaka se postavlja razmak, tako je u svim jezicima, pa valjda i kod vas u bugarskom.

  • Sloba

    13:02 // 24. 5. 2022.

    Dobro je što ste to naveli da bismo uvek imali svest o tome ko nam misli dobro a ko ne i kakve sve ideje postoje na ovim prostorima

  • Da citiram genijalnu izjavu rambo amadeusa

    13:20 // 24. 5. 2022.

    „Nacionalizam je tema za one do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kada plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kada pređe 1000, onda je top-tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kada se popne na više od 3000 onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi“ Na zalost, na ovim prostorima previse je onih sa 300e

    • Jole

      15:11 // 24. 5. 2022.

      Netacno. Tu pricu serviraju i namecu podlaci iz razvijenih drzava manjim drzavama kao sto je Srbija, kako bi razbili njihov nacionalni identitet.
      Nacionalizma se ne treba sramiti, narod treba biti nacionalno osvescen jer je to put koji vodi ka napretku svoje zemlje.
      Previse smo mi kao ljudska rasa daleko od "kosmopolitizma" da bi gurnuli svoj identitet i istoriju u drugi plan.

  • Višekruna

    13:32 // 24. 5. 2022.

    Ja sve mislio da nazivi Niš i Nišava vode poreklo još od Kelta, i da to znači Vilin grad i Vilina reka. Svaki dan se nauči nešto novo.

    • Jug

      15:23 // 24. 5. 2022.

      Predlazem da se promeni naziv grada u Vilingrad!

  • lele_mood

    14:20 // 24. 5. 2022.

    Mogla bi profesorka da se angazuje i da dokumentuje adminima Vikipedije realno poreklo imena Nisa, verujem da nece imati problema oko promene. Takodje i iskrivljeni istorijski fakti ..

  • Miomir Andric

    16:00 // 24. 5. 2022.

    Kao stari i rodjeni Nislija, prvo da kazem da u Nisu zive Nislije i stanovnici Nisa(doseljeni u Nisu), tako da i ima razlicitih misljenja, a zajednicko svima treba da bude odbrana identiteta i imena naseg grada ,a pogotovu pokusaja prekrajanja imena i istorije grada Nisa, rimskog "Naissusa".

  • NikolaC

    18:43 // 24. 5. 2022.

    Ništa ovo nije slučajno.
    Sve je ovo uvertira za nešto veće što sledi.

  • Naissus

    19:03 // 24. 5. 2022.

    Nais (lat. Naissus) je anticki grad koga su najpre nastanili Dardanci u trecem veku p.n.e. a kasnije su ga utvrdili Rimljani. I na mestu istog tog grada danas se nalazi grad Nis. U Naisu su rodjeni Konstancije Treci i Konstantin Veliki, rimski carevi. Tako da im dzaba prekrajanje, istorija je vrlo dobro poznata pravim Nislijama

    • Kyrios

      01:04 // 25. 5. 2022.

      Oni tvrde da su upravo potomci Dardanaca.

  • Ja licno

    20:40 // 24. 5. 2022.

    Inace doticni gospodin Eric P. Hamp istaknuti svetski lingvista Koji je to napisao, ima u Albaniji postansku marku sa svojim likom. Pa sad zakljucite sami koliko to ima veze sa mozgom. Potkupili coveka da prekroji istoriju.

    • tt

      06:51 // 25. 5. 2022.

      Prijavite Vikipediji

  • Marko

    00:42 // 25. 5. 2022.

    Ako ne budemo bili svesni doci ce oni i do Aleksinca.A kakvu vlast imamo i oni koji je slede bice vrlo blizu da izmene imena iz ne postojećeg jezika.

  • Miki

    07:58 // 25. 5. 2022.

    Narodi koji nemaju svoju, vole da kradu tuđu istoriju. Koliko nobelovaca, svetskih naučnika, sportista, kraljeva i vojskovođa imaju Albanci, Makedonci, Crnogorci, Bošnjaci....

  • Pedja

    20:19 // 25. 5. 2022.

    Vise nije, izbrisao sam deo sa Proto-Albanskim

    • Miodrag

      15:17 // 5. 6. 2022.

      Nisi, i dalje stoji.

  • MALISOR

    04:06 // 27. 5. 2022.

    Kako bi bilo da objasnite šta stranica Wikipedije pokušava reći? NE kaže se da je Niš albanskog etimološkog porekla. Kažu da je svoj savremeni oblik dobio kroz albansku fonologiju, budući da je ranije bio poznat kao Naissus, a tek nakon slovenskih migracija postao je poznat kao Niš. Jer Sloveni koji su otkrili ove moguće protoalbance su ga zvali Niš.

    • Laibach

      14:16 // 20. 7. 2022.

      Da, pa se iz te veze sa proto-albanskim zakljucuje na prisustvo Albanaca u tim predelima pre pojave Slovena, tacnije Srba. Zasto nisi naveo argument u celini, kad ti je toliko stalo do istine?

  • Igor

    09:49 // 5. 6. 2022.

    Ja sam sada potpuno siguran da je Kralj Artur postojao i da je bio albanskog porekla. Definitivno, jer samo ime zvuči onako albanski. ;-)

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: