Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 17. 2. 2023.

| Društvo

Niš bi mogao da dobije Institut za kardiovaskularne bolesti

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Kardiohirurgija
114 radnika niške Kardiohirurgije potpisalo inicijativu za formiranje Instituta; foto: JV / Tamara Radovanović

Radnici Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš pokrenuli su inicijativu za formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu i uputili je najvišim državnim rukovodiocima Srbije. Oni su naveli da postoji prostor i lekari za formiranje Institua koji je, kako kažu, neophodan jugu zemlje, ali je potrebna podrška države.

Inicijativu za formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti potpisalo je 114 radnika niške Kardiohirurgije, a direktor te Klinike Dragan Milić ističe da je jugu neophodan Institut kakav imaju Beograd i Novi Sad.

Grad Niš i jugoistok Srbije čekaju već duže od 50 godina svoj prvi Institut. Kao što Beograd ima Institut “Dedinje” i Novi Sad Institut “Kamenica” smatramo da i Niš treba i mora da dobije ono što Beograd i Novi Sad imaju od 1977. godine - kaže Milić.

Kardiohirurgija operacija Milić ističe da je jugu neophodan Institut kakav imaju Beograd i Novi Sad; foto: Facebook / Dragan Milić Kako stoji u inicijativi, uzimajući u obzir da su kardiovaskularna oboljenja uzrok smrtnosti u više od 50% slučajeva u Nišu i šire, strateški značaj Grada Niša, stav da građani Niša i Jugoistoka Srbije moraju da imaju iste uslove za lečenje kao pacijenti u Beogradu i Novom Sadu, potreba za Institutom za kardiovaskularne bolesti je realna.

U poslednjih 10 godina došlo je do dramatičnog pada broja stanovnika u Gradu Nišu i na Jugoistoku Srbije, pri čemu je došlo i do skoka smrtnosti gde je najveći broj smrtnih ishoda posledica oboljenja srca i krvnih sudova. Stanovništvo je sve starije, a učestalost kardiovaskularnih oboljenja sve veća. Ovo nalaže neophodnost hitnog formiranja Instituta za kardiovaskularne bolesti Niš na način i u formatu koji već postoji u Beogradu i Novom Sadu. Prostorni kapaciteti kao i kadrovi za formiranje Instituta postoje i neophodna je samo podrška i odluka nadležnih organa i institucija Republike Srbije - navodi se u inicijativi.

Inicijativa je upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki zdravlja Danici Grujučić, a potpisnici su naveli da treba razmotriti i mogućnost da se u Nišu formiraju Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i Institut za plućne bolesti jer bi to poboljšalo kvalitet pružanja usluga pacijentima sa jugoistoka zemlje.

Oni su pozvali sve građane Niša, juga i istoka Srbije da podrže inicijativu, kako bi svim građanima bila omogućena najsavremenija dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    11:03 // 19. 2. 2023.

    Ovo je dugogodinja zelja prof Milica. Neosporan je doprinos. Za su godina ranije druge klinike KC bile marginalizovane zbog napretka kardiohirurgije.

  • mile

    15:06 // 18. 2. 2023.

    A taj institut da otvore u centar grada to gde je najveca zagadjenost vazduha,kao sto su bolnicu za plucne bolesti premestili iz Knez sela i grad.

  • Mile

    16:20 // 17. 2. 2023.

    Jedino smisleno i logično što treba Nišu sada i odmah su Institut za decu i omladinu ( ne za majke) ili Dečija bolnica, Poliklinika UKC Niš i Bolnica sekundarnog nivoa. U KC Srbije postoje Klinike za kardiologiju i kardiohirurgiju a Dedinje je van tog sistema. UKC Niš i Urgentnom centru su neophodni kardiolozi svaki minut i ovde će doći samo do komplikacija u stalnim konsultacijama...

    • Vozdra

      17:24 // 17. 2. 2023.

      U Nis je smisleno da nista nije smisleno.Zato smo selendra.Zato omladina bezi jel vidi da ovde nema nikakvu perspektivu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: