Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 12. 4. 2023.

| Društvo

Niš bi u narednih deset meseci trebalo da dobije Omladinski centar

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Učiteljski dom
Učiteljski dom postaje Omladinski centar; foto: Media i reform centar Niš

Centar za mlade nalaziće se u zgradi Učiteljskog doma koja bi trebalo da bude adaptirana i opremnjena, kako najavljuju, u narednih deset meseci, a dve firme iz Beograda radiće na tehničkoj dokumentaciji za rekonstrukciju objekta. Ministarstvo turizma i omladine izdvojiće za otvaranje Omladinskog centra u Nišu 95 miliona dinara, navode iz Grada.

Ministar turizma i omladine Husein Memić potpisao je u utorak ugovor o uspostavljenju Omladinskog centra sa zamenicom gradonačelnice Niša Dušicom Davidović, kojim će kako navode iz Grada, Ministarstvo izdvojiti 95 miliona dinara za otvaranje centra. Najavljuju da će ceo projekat biti gotov u narednih deset meseci, a Omladinski centar biće otvoren u zgradi Učiteljskog doma.

Omladinski centar biće otvoren posle rekonstrukcije zgrade i opremanja na mestu sadašnjeg Učiteljskog doma. Niš će posle Novog Sada biti jedini grad u Srbiji koji će dobiti centar za mlade starosti od 12 do 30 godina - piše na sajtu Grada.

Osim Niša, Omladinski centar će ipak dobiti i Subotica, Sombor i Novi Pazar jer je Ministarstvo turizma i omladine za četiri grada izdvojilo ukupno 180 miliona dinara. Ministar Memić je prilikom potpisivanja sa rukovodiocima četiri grada rekao da je cilj takvih centara stvaranje uslova za ostanak mladih u lokalnoj zajednici i podizanja znanja i veština za kvalitetniji život.


Muzička soba, biblioteka i atelje za mlade

Zgrada Učiteljskog doma biće adaptirana, a tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju objekta u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog za potrebe Omladinskog centra radiće firme iz Beograda - BG ARH i Energorazvoj. Oni su od pet ponuđača imali najpovoljniju ponudu, a vrednost izrade tehničke dokumentacije bez PDV-a je 1.466.666 dinara, odnosno sa uračunatim PDV-om 1.759.999 dinara.

Kako piše u tenderskoj dokumenaciji, nakon rekonstrukcije, u podrumu Učiteljskog doma nalaziće se muzička soba, radio soba sa akustičkom izolacijom i magacin, dok će u prizemlju biti sala za sastanke, kancelarije, kuhinja, prostorija sa serverima i IT opremom, biblioteka, ali i kafe i pekara.

Predviđeno je da na prvom spratu budu multifunkcionalne sale, u kojima će se održavati muzički nastupi, pozorišne predstave i konferencije, a na tom spratu trebalo bi da se nađu i pomoćne prostorije, garderoba i kancelarije. Atelje za mlade umetnike, još kancelarija i prostor za animaciju i relaksaciju korisnika Omladinskog centra nalaziće se u potkrovlju zgrade, a u prostoru ispod kupole zgrade nalaziće se, kako stoji u dokumentaciji, “inspirativna osvetljena soba namenjena korisnicima koji će moći da se na kratko isključe iz gužve i dnevnog reda”.

Dvorište Učiteljskog doma će takođe dobiti novi izgled, pa je na tom mestu planiran prostor za održavanje različitih manifestacija, bašta sa kafeterijom, prostor za parkiranje bicikala i trotineta, a moguće je i oslikavanje fasade muralom uz saglasnost suseda.

Čitav projekat, kako je istaknuto u dokumentaciji, radiće se prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu jer zgrada Učiteljskog doma predstavlja spomenik kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Andrej

    18:20 // 4. 12. 2023.

    Sad ste se setili. Sad. Pred izbore.
    ...

  • Goran

    00:56 // 13. 4. 2023.

    Čemu služi Kancelarija za mlade koja već dobija novac, ako sada pravite i Omladinski centar? Građeno sredstvima učitelja još pre Drugog svetskog rata, nije menjalo vlasnika čak ni u vreme nacionalizacije, ali se otima danas. Sve to da bi se zaposlilo još par stranačkih kadrova. Zgradi treba obnova, a učitelji su spremni da podele prostor, ali nemojte da pravite još jedno JKP.

  • Vuk

    23:40 // 12. 4. 2023.

    Omladinski centar - u prevodu škola za regrutovanje SNS botova. Sram ih bilo bez malo obzira izbacuju učitelje, koji su školovali njihove pretke...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: