Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 23. 9. 2014.

| Društvo

Niš deo regionalne akcije "Biciklom na posao"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Bicikli.jpg
Niš se pridružio prvoj reginalnoj akciji "Biciklom na posao" (foto: Vanja Keser)

Posle prvog defilea biciklista, na kom je u subotu učestvovalo više od 400 vozača ovog dvotočkaša, u Nišu počinje prva regionalna akcija "Biciklom na posao".

Građani su pozvani da od početka ove nedelje, kada je obeležen Svetski dan bez automobila, do 1. oktobra na posao, pijacu, fakultet, u školu, bioskop i na druga mesta idu biciklom.

Defile-biciklista Na prvom biciklističkom maratonu od Trga kralja Milana do Brzog Broda 400 učesnika (foto: Vanja Keser)Kako kažu u udruženju Niška saobraćajna unija koje organizuje ovu akciju, svesni su da vremenske prilike ne idu na ruku vozačima, ali ih pozivaju da uprkos tome budu deo ovog izazova i prve regionalne akcije ovakvog tipa.

Podržavam ovu akciju, a na posao i inače idem biciklom, i to tokom cele godine, bez obzira na vreme. Verujem da bi mnogi sledili moj primer kada bi bilo više biciklističkih staza, kada bi postojeće bile namenjene isključivo biciklistima i kada ne bismo morali da bicikle vezujemo za bandere i ograde - kaže Nišlija Aleksandar Ilić.

Bicikl Česta slika u gradovima sa biciklističkom infrastrukturom, u Nišu ipak nebezbedno (foto: Vanja Keser)Pozivaju vozače da fotografije nastale tokom vožnji ili komentare o zanimljivostima koje su im se na putu desile pošalju mejlom na adresu [email protected], a najinteresantnije slike i priče biće objavljene na društvenim mrežama.

Istovremeno sa Nišlijama, ove nedelje će biciklima na posao ići i građani Novog Sada, Beograda i Šapca, kao i vozači u Crnog Gori, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj.


Uskoro parking držači za bicikle na 30 lokacija

Na 30 mesta u opštini Medijana, na trgovima, u parkovima i ispred važnih ustanova, uskoro će biti postavljeni metalni parking držači za bicikle.

Prema rečima Gorana Jovanovića, predsednika Niške saobraćajne unije, držači su već obezbeđeni zahvaljujući projektu koji je podržao NIS, ali njihovo postavljanje kasni zbog loših vremenskih uslova. Brigu o njihovom održavanju preuzeće Grad.

Projektom smo obezbedili toliko parking držača. Pokušaćemo da probudimo javna gradska preduzeća da izađu u susret biciklistima i ubuduće ovakve držače finansiraju sami - kaže Jovanović.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju biciklisti u Nišu jeste nedostatak staza za njih u centru grada, gde je neophodno da voze po kolovozu, ali i to što su postojeće biciklističke staze često preprečene parkiranim automobilima, a ponekad i bez spuštenog ivičnjaka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    17:32 // 24. 9. 2014.

    Snimak sa defilea

    https://www.youtube.com/watch?v=DqnSn91HPQA&list=UU3rymN9u8GtfzsHE8zthVSw

  • milos

    23:02 // 23. 9. 2014.

    Apsolutno podrzavam akciju, danas je samo dva automobila htelo da me udari zato sto ne obracaju paznju...kisa je, koja budala jos vozi bicikl
    Samo napred :)

  • Ivan Milovanovic

    18:39 // 23. 9. 2014.

    Uz ivicnjake svih ulica da se ofarba asfalt sirine pola metra i to da bude staza, prelaz za bic. iscrta uz pesacke, da se oboji "staza" za prestrojavanje za skretanje levo na vecim raskrsnicama..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: