Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 27. 2. 2012.

| Društvo

Niš: đacima obolelim od tuberkuloze bolje

Autor:M. S.Izvor:Južne vesti
Svetozar markovic
foto: gsm-nis.edu.rs

Učenik i učenica niške gimnazije "Svetozar Marković" kod kojih je prošle nedelje dijagnostifikovana tuberkuloza trenutno se osećaju odlično, potvrdila je dr Lidija Ristić sa Klinike za plućne bolesti u Knez Selu kod Niša.

Ona je rekla da je učenik već pušten na kućno lečenje, kao i da se devojčica dobro oseća.

- Posle svih rentgenskih snimaka i ostalih analiza vidi se poboljšanje. Trenutno je izuzetno teško otkriti gde su se deca zarazila, bez obzira što su obolela u roku od mesec dana, period inkubacije je izuzetno dug. Za sada je nesumnjivo to da su bili u kontaktu sa nekim ko je oboleo od tuberkuloze - navela je doktorka Ristić.

Ona dodaje da ni kod jednog đaka iz bliže okoline obolelih nisu pronađeni simptomi tuberkuloze.

- Nema razloga za paniku i moram da kažem da nema nikakve "epidemije tuberkuloze" u gimnaziji "Svetozar Marković", gde su preduzete sve mere zaštite. U najkraćem roku su pregledani svi đaci koji su bili u bliskom kontaktu sa obolelima, oni koji ne idu u isti razred, ali i njihovi profesori. Preduzete su sve mere prema nacionalnom programu za suzbijanje tuberkuloze. Svi ostali đaci ove škole, koji su bili u eventualnim, sporadičnim i kratkotrajnim kontaktima sa obolelima, imaju skoro beznačajni rizik za oboljevanje od tuberkuloze - kaže dr Ristić koja je koordinator za jugoistočnu Srbiju na projektu "Kontrola tuberkuloze".

Razvoju tuberkuloze inače pogoduje iscrpljivanje organizma raznim dijetama, pušenje, alkoholizam, narkomanija, ali doktorka ističe da kod ove dece tih faktora rizika nije bilo.

 

Ljubljenje prilikom susreta

 

- Tuberkuloza može da bude rezultat dugog boravka u zatvorenom prostoru, što je sve češće način ponašanja mlađe populacije. Naša deca su prihvatila od nedavno i ljubljenje prilikom susreta što sa zdravstvenog aspekta nije preporučljivo - ističe Ristićeva.

U Nišu je 2010. godine bilo 56 obolelih, a tokom 2011. je bilo 36 lečenih od tuberkuloze.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    04:35 // 28. 2. 2012.

    Ma, da... nishki lekari su fenomeni pa su izlecili ovu decu u roku od nekoliko dana te sad ne predstavljaju zdravstvenu opasnost nikome!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: