Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 15. 2. 2016.

| Društvo

Niš dobija 2 aparata za zračenje

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
akcelaratori
Aparati će biti ugrađeni u novi Centar za radiologiju; foto: J. C.

Bunkeri za dva akceleratora koji služe za zračnu terapiju onkoloških pacijenata počeli su da se grade ove nedelje u krugu novog Kliničkog centra u Nišu. Kada ovi aparati počnu sa radom, liste čekanje biće ukinute, najavljuju iz Kliničkog.

Kada ovi aparati za zračenje počnu sa radom ubrzo će biti ukinute liste čekanja, najavljuje direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

Sa ta dva nova aparata za zračenje listu ćemo definitivno da ukinemo. Trenutno je nešto manje od 600 pacijenata na listi čekanja. Dnevno na dva aparata koja imamo, a koji su stari i mukom ih održavamo, terapiju primi 120 ljudi. Na jednom 70, a na drugom 50 - objašnjava direktor KC Niš.

Radovanović objašnjava da to ipak neće značiti da će čim pacijentu bude dijagnostikovana maligna bolest on sutradan biti poslat na zračenje, već da je potrebno proći redovnu proceduru.

Prvo pacijent mora da prođe onkološki konzilijum, nakon toga se javlja na odeljenje Onkologije i ide na takozvanu obradu koja traje par dana. Ta obrada podrazumeva određivanje zračnog polja, doza zračenja i slične stvari, a onda sledi zračna terapija – objašnjava Radovanović.

bunkeri U planu da sve bude završeno u apriluInače, dva linearna akceleratora niškom Kliničkom centru obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, a u toj nabavci kupljena su još dva - po jedan za Beograd i Kragujevac.

Kako stoji na tabli gradilišta na kome se dograđuje Centar za radiologiju nove zgrade niškog Kliničkog centra, planirano je da radovi budu završeni u aprilu ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dudica

    06:31 // 16. 2. 2016.

    Šta li se krije iza,ovoga?u svakom slučaju,pametna zamisao...

    • @dudice

      14:59 // 16. 2. 2016.

      Lepo pise u tekstu clanka sta je u pitanju i tu nema sta da se krije!Sramota je da politizuje lecenje najetze obolelih bolesnika koji se moraju podvrgnuti lecenjem ovom vrstom terapije!Najgore je sto
      se u pojedinim komentarima vidi vrh cinizma, nevaspitanih,neispunjenih pojedinaca koji ovo koriste kako bi blatili coveka koji je svidjalo se to nekom ili ne NAJVISE uradio za KC Nis a to je Zoran R.

  • Mustafa Kajgani

    01:06 // 16. 2. 2016.

    i do sada smo slabo zraceni sa haarpom, uranijumom,wifi/gsm/gps/gprs/tv signalima...sad ce da nas sredjuju...

  • Pilule za lilule

    23:08 // 15. 2. 2016.

    Predizborna kampanja. Radovanovicu je frka jer mu istice mandat. KC je u rasulu kakvog nikada nije bilo.

    • "Pilule za lilule

      14:36 // 16. 2. 2016.

      Kakve veze ima mandat i kampanja to su gluposti pljuvaca po funkciji!Sramota je da se bilo sta ovde politizuje,sto se tice gospodina Prof. dr Radovanovica njemu svaka cast jer covek cini sve sto je u njegovoj moci kako bi se poboljsali uslovi lecenja korisnika u KC Nis!Prostakluk,cinizam, licemerje pojedinih u komentarima nema ljudske granice i govori upravo o njima!Zorane samo napred! ps Milos K.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: