Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 14. 6. 2022.

| Društvo

Niš dobija banku krvi “David Albala”, nazvanu po jevrejskom lekaru i srpskom patrioti

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Kardiologija; foto: Vanja Keser
Novi deo UKC-a još bez banke krvi; foto: Vanja Keser

Na nišku Kliniku za kardiohirurgiju stigla je sva oprema za banku krvi, vredna 200.000 evra, pa bi ona jula trebalo da počne sa radom, kaže direktor Klinike Dragan Milić. Opremu je obezbedila Ambasada Izraela, pa će naziv banke krvi biti “David Albala”, po srpskom patrioti i vojnom lekaru jevrejskog porekla.

Milić ističe da bi bez ambasadora Izraela Jahela Vilana bilo nemoguće dobiti banku krvi, da su Izraelci obezbedili donatore i platili svu opremu, da je ona najsavremenija i da ima i aparata kakvih do sada nije bilo u Srbiji.

Dugujemo apsolutnu zahvalnost Ambasadi Izraela u Beogradu, posebno gospodinu Jahelu Vilanu, ambasadoru, koji je ličnim autoritetom i angažmanom obezbedio opremu. Njihov angažman je bio ključan. Neke stvari smo morali da čekamo jer ih nije bilo na lageru, ali sve je stiglo i oprema je najbolja i najsavremenija - navodi Milić.

Iako je Zavod za transfuziju krvi i do sada obezbeđivao dovoljne količine, ističe Milić, pacijenti će sada mnogo brže dobijati neophodnu krv.

To je jako značajno jer se krv približava pacijentima. Banka krvi će biti odmah dostupna, maltene u istom trenutku. Sada kada tražimo krv od Zavoda, gubi se neko vreme. Ne preveliko, ali opet se izgubi, a sa Bankom krvi imaćemo derivate onog trenutka kad zatrebaju. Pacijent će u roku od 5-10 minuta moći da dobije krv - objašnjava Milić.

Dodaje da su na kolegijumu Klinike odlučili da banku krvi nazovu “David Albala” i najavljuje da će na dan njenog otvaranja u dvorištu Kardiohirurgije otkriti spomen-bistu njemu u čast.

Inače, Albala je rođen u Beogradu, u jevrejskoj porodici. Završio je medicinu u Beču, a onda se priključio srpskoj vojsci kao lekar i prošao Prvi i Drugi balkanski rat, kao i Prvi svetski rat. Bio je i kapetan srpske vojske.

Kada se u Egiptu lečio od tifusa, od kojeg je jedva preživeo, naučio je engleski i onda ga je Vlada tokom Prvog svetskog rata poslala u Ameriku da lobira za srpske nacionalne interese u jevrejskoj zajednici, a on je bio veliki cionista. Odneo je pismo 1917. na kongres cionista u Njujorku, kojim je Kraljevina Srbija bila prva država na svetu koja je potpisala deklaraciju kojom se priznaje pravo Jevrejima na svoju državu u Palestini. Po tome je Srbije nešto posebno za jevrejski narod - navodi Milić.

Banka krvi biće smeštena u zgradi Kardiohirurgije, u starom delu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i snabdevaće i druge klinike, poput Ginekologije i Dečije hirurgije.

U novom delu UKC-a takođe je predviđena banka krvi. Milić kaže da postoji namera, ali da taj deo Kliničkog još nije ni blizu da je dobije.

Podsetimo, direktor UKC-a Zoran Perišić rekao je aprila prošle godine da će taj deo dobiti banku krvi tokom 2022. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovanovic S.

    10:58 // 15. 6. 2022.

    Dr Milica za ministra zdravlja. Da nam zdravsto bude bolje.Strucnost i marljiv rad prema pacijentima ga preporucuje.Zasto Nis nema ministra ?

    • Aca

      11:40 // 15. 6. 2022.

      Jovanovic: zato sto se ne bavi politikom.Van politike a pritom dokazan u struci nije podoban.Kod nas se politicari okruzuju slabijim od sebe.

  • Cica

    10:46 // 15. 6. 2022.

    Sad sam jos ponosnija na svoje predake.Deda mi je spasao porodicu Isak.Dobro se dobrim vrace.Hvala eksel.Vilanu i dr Milicu

  • Lidija

    10:22 // 15. 6. 2022.

    Grad da dodeli najvece priznanje Ambasadoru . To je humanost i velika pomoc nasem narodu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: