Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 17. 7. 2023.

| Društvo

Niš dobija jedinice civilne zaštite, komanduje im Sotirovski

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
tvrđava
Opšta i specijalizovana jedinica formiraju se u Nišu; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Opšta i specijalizovana jedinica civilne zaštite biće formirane u Nišu, odluka je Gradskog veća, a one će biti angažovane prilikom vanrednih situacija i događaja, usled opasnosti od elementarnih nepogoda i u slučaju ratnog stanja. Njima će rukovoditi gradonačelnica kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, a u slučaju vanrednog stanja pripadnike će pozivati Ministarstvo odbrane.

Jedinicu civilne zaštite opšte namene činiće vojni obveznici i građani koji to nisu, kao i dobrovoljci koji nemaju ratni raspored po vojnoj i radnoj obavezi.

Popuna jedinica civilne zaštite se vrši iz reda zdravstveno sposobnih muškaraca starosti od 18 do 60 godina i zdravstveno sposobnih žena starosti od 18 do 55 godina - navedeno je u Odluci.

To će biti formacija od pet vodova sa najmanje 20 pripadnika, a njihovi zadaci biće lokalizacija i gašenje manjih požara, izgradnja i ojačavanje zaštitnih nasipa i crpljenje vode, spasavanje zatrpanih iz ruševina nižih spratova, prva pomoć, evakuacija i drugo.

Oni koji se dobrovoljno prijave biće u obavezi da potpišu izjavu o prihvatanju prava i obaveza pripadnika jedinica civilne zaštite na period od pet godina.

Specijalizovana jedinica za uzbunjivanje imaće pet odeljenja i 35 timova. Činiće je obveznici civilne zaštite koji nisu na rasporedu u ratnim jedinicama Vojske Srbije, a imaju znanja i zanimanja od značaja za zaštitu i spasavanje, starosti od 18 do 60 godina.

Jedinica za uzbunjivanje se formira za uključivanje javnih sirena, kada ne postoji ili nije ispravan sistem za daljinsko upravljanje sirenama, u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, po dobijanju signala iz nadležnog operativnog centra, kao i za osnovno održavanje, popravke uređaja i sredstava sistema za javno uzbunjivanje - piše u Odluci.

Istaknuto je i da pripadnici civilne zaštite imaju pravo na nadoknadu za angažovanje, kao i na zdravstveno osiguranje. Funkcionisanje tih jedinica finansiraće se iz niškog budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    12:47 // 24. 9. 2023.

    I Ernst Rem bi pozavideo na ovakoj komandante "Će gi Vara" ! A je l su čizme komandante na štiklu i ciklama boje ?

  • Aleksandar

    22:48 // 18. 7. 2023.

    Na 15km od drugog grada u Srbiji, u 23.god, 21. veka, meštani opštinskog mesta Doljevac nemaju vodu. Voda iz hidrofora sa 6m! Čista i hemijski i bakteriološki, kao izvorska
    Koga briga za to?
    Nije valjda da se brine za to predsednik opštine Doljevac?
    On se brine da izgradi grad Niš, jer je od vađenja peska, postao glavmi graditelj ulica, kružnih tokova , trotoara.
    Živela Srbija, ako preživi sve

  • Budući gradonačelnik

    13:43 // 18. 7. 2023.

    Samo Vi osnivajte, gospođo Sotirovski, a ja se spremam da komandujem!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: