Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 5. 9. 2022.

| Društvo

Niš dobija solarnu elektranu u selu Vrelo, dug put do izgradnje

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
solarni paneli
Dug put do izgradnje; ilustracija; foto: D. M.

Početkom prošle godine nadležni su najavili da bi Niš mogao da dobije solarnu elektranu, a Gradsko veće je danas dalo zeleno svetlo da ona bude izgrađena u selu Vrelo, na prevoju Gramada ka Svrljigu. Međutim, ima još odluka koje treba da budu usvojene pre same izgradnje, pa konkretnih rokova još nema.

Reč je o prostoru površine 61 hektar, koji je, prema važećem prostornom planu, šumsko zemljište. Međutim, zamenica direktora Zavoda za urbanizam Lidija Stefanović Nikolić kaže da on nije pošumljen i da je zato prepoznat kao pogodan.

Gradsko veće usvojilo je Prve izmene prostornog plana administrativnog područja Niša, koje podrazumevaju da se prostor definiše kao građevinsko zemljište, što je jedan od preduslova za izgradnju elektrane.

Radi se o izmenama u okviru Katastarske opštine Vrelo. Izmena prostornog plana stvara planski i pravni osnov za izradu Plana detaljne regulacije na tom području, za izgradnju solarne elektrane - objašnjava Stefanović Nikolić.

Dodaje da je dalja procedura, nakon usvajanja tih izmena, donošenje odluke o izradi Plana detaljne regulacije za to područje, kao i javni uvidi.

Potrebno je i sprovođenje identične procedure kao i za Prve izmene - rani javni uvid u trajanju od 15 dana, javni uvid u trajanju od 30 dana, a ako se ukaže potreba i ponavljanje javnog uvida - navodi ona.

Tek nakon usvajanja Plana detaljne regulacije stvoriće se pravni osnov za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za izgradnju solarne elektrane.

Gradski većnik Nenad Stanković kaže da je više domaćih i stranih kompanija zainteresovano za taj projekat.

Nadležni su i prošle godine rekli da ima zainteresovanih investitora, ali da je dug put do same elektrane. Istakli su i da je jedan od ciljeva isplativija i obnovljiva energija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    18:50 // 5. 9. 2022.

    Bijelo dugme- " Dug je put,dug je put, pozurite konji moji..."

  • Na Gusku zemljaci

    18:48 // 5. 9. 2022.

    Abe ,brat mi, kakvo je toj solarna energija ? Energiju dibivam kad icepim drva ,nalozim kube i narucam se pasulj.

  • LudiMilojko

    16:48 // 5. 9. 2022.

    Distanca od Vrelo do Nis nije mala.Poznato da vole sto jeftinije sve da bude.Sta onda kad gubitak struje zbog distance iznosi preko 65%-75% ko ce onda da odgovara za to?Ovo je ponovo jedan od projekta koji samo se radi da nekom se napuni dzep.

    • Seljak

      20:01 // 5. 9. 2022.

      @LudiMilojko - distanca u ovoj priči uopšte nije bitna. Bitna je provizija koja uopšte neće biti mala, odnosno biće višemilionska.Živi bili pa videli.

    • Glupost je neunistiva

      08:32 // 6. 9. 2022.

      Ovakvi "genijalci"hoce da ruse vucica? Zato ce on dozivotno da vlada. Ako je od svrljig do nis gubitak 65-75 procenta, kolki li je gubitak od djerdap do nis?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: