Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 12. 4. 2021.

| Društvo

Niš dobija svratište za decu ulice, ovog puta kao trajnu uslugu Grada

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
DECA SVRATISTE
autor: Vanja Keser Deca ulice u Nišu uskoro dobijaju svratište u Romskoj kulturnom centru

Da će Svratište za decu biti uskoro otvoreno u prizemlju Romskog kulturnog centra u Nišu, kaže zamenica gradonačelnice Dušica Davidović na Međunarodni dan dece koja žive i rade na ulici. Nakon sedam godina od kada ne radi Svratište u Nišu, deca ulice opet dobijaju prostor gde će tokom dana moći da odmore, dobiju podršku u školovanju i zdravstvenu zaštitu, poručuju iz Grada.

Tačan broj dece ulice nije poznat. Prema poslednjem istraživanju UNICEF-a samo u Nišu bilo ih je oko 80, ali se pretpostavlja da ih je više. Od 2009. do 2014. godine mogli su da računaju na podršku Svratišta.

Više od 250 korinika boravilo je u njemu tokom pet godina, kaže tadašnji koordinator Boško Aleksić. Neka su tada prvi put postala pravno vidljiva, jer nisu bila prijavljena po rođenju.

Dok nisu došli kod nas, živeli su bez matičnog broja. Nakon što je zatvoreno, deca koja rade na ulici nisu imala gde da se sklone i malo odmore tokom dana. Nedostatak tog prostora posebno se primećivao tokom zime, kada su po više sati izložena minusu, a nemaju gde da se ugreju i popiju čaj - kaže Aleksić.

Iz. Grada najavljuju da će Niš, odnosno deca ulice, oper dobiti svoje mesto. Prostorije Romskog kulturnog centra adaptiraće tako da deca mogu da prate i onlajn nastavu, dok će akcenat biti na radu sa celim porodicama.

Sva ta deca imaju biološke porodice. Naš tim će raditi na tome da edukuje roditelje ili staratelje, da im ukaže koje su zakonske poslednice ukoliko decu izlažu nezakonskom radu na ulici, van svih kontrola, obrazovnog sistema i zdravstvene zaštite - naglašava Davidovićeva.

Sa decom će svakodnevno raditi stručni tim, a u timu bi trebalo da budu i oni koji su bili deo nekadašnjeg niškog svratišta.

To je dnevna usluga, ali gledaćemo da deci budemo što više dostupni, pogotovu sada tokom pandemije. Praksa je pokazala da oni vremenom stiču poverenje i ostaju sve duže - kaže pomoćnica gradonačelnice, koja je u vreme funkcionisanja Svratišta za decu u Mačvanskoj ulici, bila resorno zadužena za socijalna pitanja.

Za razliku od prethodnog Svratišta, koje je u Nišu zatvoreno kada se donator Global fond povukao, sada će funkcionisati kao trajna usluga Grada.

Ova usluga funkcionisaće preko Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Mara. Oni više nisu samo ustanova za dnevni boravak dece ometene u razvoju, već pored te, pružaju i dodatne usluge kao što su svratište za decu i prihvatilište za odrasle - podseća Davidovićeva.

Opremanje dela prostorija u kojima će boraviti deca ulice u Romskom kulturnom centru, finansijski je podržala Vlada Švajcarske. Datum početka rada nisu precizirali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: