Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:12, 6. 12. 2023.

| Društvo

Niš dobio Karijerni centar za podršku osobama sa invaliditetom u zapošljavanju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Karijerni centar za osobe sa invaliditetom
Radiće od 8 do 16 sati radnim danima; foto: Fondacija "Ana i Vlade Divac"

U Nišu je otvoren Karijerni centar za osobe sa invaliditetom, povodom Međunarodnog dana, koji se obeležava 3. decembra svake godine. Ideja je da savetnici osobama sa invaliditetom pružaju podršku u traženju posla, organizuju grupne radionice, obuke i prakse u privatnom sektoru. Centar je u prostorijama Caritas-a, u Jug Bogdanovoj, u dvorištu Rimokatoličke crkve i radiće radnim danima od 8 do 16 sati.

Korisnica Karijernog centra 19-godišnja Sara Srbljanović, koja ima oštećenje vida, kaže da ima želju da nađe posao ili radnu praksu u oblasti koja je zanima, a to je kreiranje multimedijalnih sadržaja.

Razgovor sa savetnikom se zakazuje putem mejla: [email protected], kao i putem broja telefona: 066/80-37-228, navode iz organizacije Caritas i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Karijerni savetnici će raditi individualno sa osobama sa invaliditetom, ali biće organizovan i rad u grupama. Na tim radionicama ličnog razvoja biće stavljen fokus na razvoj mekih veština, kao što su asertivna komunikacija, upravljanje vremenom, rešavanje konfliktnih situacija, predrasude, ali biće i praktičnih aktivnosti poput pisanja CV-a, pripreme za razgovor za posao - kaže savetnik u Caritas-u Dušan Đorđević.

Menadžerka programa u Forumu mladih sa invaliditetom, koji sprovodi program, Tanja Radović Krstić kaže da je zapošljavanje najvažnije za uključivanje osetljivih grupa u društvo.

Osobe sa invaliditetom imaju potrebu da rade, ta potreba je motivisana željom da za sebe i članove svoje porodice obezbede materijalnu sigurnost, ali i željom da pokažu svoje potencijale i aktivno doprinose zajednici - navodi Radović Krstić.

Grad Niš izdvojio je oko 22 miliona dinara ove godine za pomoć osobama sa invaliditetom, rekla je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Kada govorimo o barijerama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, moramo imati na umu da to nisu samo fizičke barijere, već da se mora raditi i u drugim sferama na inkluziji u društvo, kao što je podrška pri zapošljavanju i pokretanju posla, što je i cilj ovog projeka na kojem ćemo nastaviti saradnju i narednih godina - ističe Davidović.

Osim Niša, karijerni centri su otvoreni i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Valjevu, u okviru projekta “Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira USAID, a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri su Caritas, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: