Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 2. 8. 2023.

| Društvo

Niš dobio kancelariju Poverenika, za one koji ne koriste mejl

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
IMG_5102-scaled

Iako svi građani putem interneta mogu tražiti informacije od javnog značaja, otvaranje kancelarije u Nišu događaj je kojim su se pohvalili i poverenik i gradonačelnica. Poverenik Milan Marinović ističe da je to drugo mesto u Srbiji gde građani, udruženja i mediji mogu da predaju fizički svoje žalbe, pritužbe i podneske, a da je to važno jer veliki broj građana ne poseduje mejl i zato ne može da komunicira sa organima vlasti.

Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Nišlije su i bez kancelarije mogle da se obrate mejlom i tako dostave svoje žalbe na zahteve za informacijama, kao i pritužbe i podneske o kršenju njihovih prava.

Od 1. avgusta moći će i lično da se obrate kancelariji Poverenika u Nišu, koja je otvorena u Ulici Milojka Lešjanina 26, a Poverenik Marinović kaže da u njoj već rade zaposleni iz Stručne službe, ali da je u planu i zapošljavanje ljudi iz Niša ili okoline. IMG_9327-scaled

Činjenica da počev od 1.8.2023. godine u Nišu postoji i radi kancelarija Poverenika označava poboljšanu mogućnost da svi građani iz Niša i okoline mogu da dođu u kancelariju i da se raspitaju o načinima ostvarivanja i zaštite oba ljudska prava čijom se zaštitom bavi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Na taj način građani, predstavnici lokalnih udruženja, predstavnici lokalnih organa vlasti i svih rukovalaca podacima o ličnosti građana i, posebno, lokalna sredstva javnog informisanja moći će da se informišu o svim pitanjima iz navedenih oblasti prava koja ih interesuju - objašnjava Marinović.

Zašto je značajno da građani, udruženja i mediji imaju i lični kontakt sa Poverenikom - Marinović kaže da će u niškoj kancelariji moći da predaju zahteve, žalbe, pritužbe i ostale podneske u skladu sa zakonima po kojima postupa Poverenik.

Potvrđuje da su to mogli da učine i do sada mejlom, ali podseća da mnogi to nisu mogli.

Ne treba zaboraviti da postoji veliki broj građana koji ne poseduju mejl pa na taj način ne mogu ni da komuniciraju sa organima vlasti, pa ni sa Poverenikom, a imaju podjednako pravo kao i građani koji mejl poseduju - ističe Poverenik.

Kancelarija je otvorena svakog radnog dana od 7:30 do 15:30.

Mogućnost da postoji i van sedišta koje je u prestonici postoji nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a Niš je izabran za mesto u kome je otvorena druga regionalna kancelarija.

Do sada su građani Beograda bili donekle privilegovani u mogućnosti ostvarivanja svojih prava iz nadležnosti Poverenika zato što su mogli lično da predaju podneske Povereniku i da se brže i lakše informišu o svojim pravima. Sada će otvaranjem kancelarije u Nišu i građani Niša imati tu mogućnost - rekao je Poverenik na otvaranju niške kancelarije.

Na otvaranju kancelarije je gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla da će ubuduće građani i mediji na brži, lakši i dostupniji način dolaziti do svih informacija i ostvariti svoja prava.

Grad je odmah prepoznao značaj inicijative Poverenika i u želji da doprinese boljoj povezanosti građana Niša sa organima vlasti, obezbedio je adekvatan prostor koji je preuređen i prilagođen potrebama korisnika - navela je gradonačelnica Sotirovski.

Sotirovski smatra da je to jedna vrsta decentralizacije i korak bliže republičkim institucijama i državi. Zaključila je i da je mali broj žalbi Povereniku od strane onih koji su pitali, a gradska uprava ili preduzeća nisu odgovorila u zakonskom roku, znak da je Niš otvoren prema javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Auttrikter

    18:34 // 2. 8. 2023.

    Nista to nece znaciti stanovnicima Nisa, jer ce biti uposljeni aparatcici niskog sns-a ! Jedino, ako se medjusobno budu prepicavali, zbog koristi i pozicija, bice nekog rada ! Foliraza za naivne !

  • Pera

    16:53 // 2. 8. 2023.

    Kada je Čučko delio naših 100e onda su svi imali mejl za prijavu. Svi su znali šta treba i gde treba da se prijave, a sada se ti isti prave neuki i neinformisani.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: