Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 8. 5. 2024.

| Društvo

Niš dobio more na Radio Beogradu - premijera drame, a roman u nastajanju

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nikola Marković (1)
Emitovana prva epizoda radio-drame niškog pisca u čuvenoj emisiji "Dobro jutro deco"; foto: Nikola Marković

Potreba pisca Nikole Markovića da “pomiri” Boku kotorsku u kojoj je rođen i Niš gde je odrastao i živi, rezultirala je njegovim novim romanom. Iako je i dalje u formi rukopisa, prva glava emitovana je u čuvenoj emisiji Radio Beograda “Dobro jutro, deco”, a narednih nedelja će i ostale. Kako do sada nije pisao za decu, autor tvrdi da je odgovornost bila mnogo veća, jer deca još uvek jedina maštu shvataju kao najizvesniji put do istine.

Okosnica romana “Gumenjak gospodina Opalića” je potraga za Ćele-kulom koja se nalazi duboko ispod mora, a prva epizoda radio-drame koja je nazvana “Dan kada se more preselilo u Niš” je zapravo uvod romana.

Pisac Nikola Marković ističe da će svakog narednog utorka biti emotivane i ostale epizode i dodaje da će ih ukupno biti devet, te da je ideja da od romana nastane i radio-drama bila frontmena Orthodox Celts-a Aleksandra Petrovića nakon što je pročitao rukopis.

Javio mi se Aleksandar Petrović Aca Seltik i rekao da mu se sviđa i da bi pre potencijalnog objavljivanja romana mogli da ga prvo prepakujemo u formu radio-drame. Odgovornost je veća kada pišeš za decu. Mi svi imamo perspektivu da nešto spuštamo na nivo deteta, a ne bi trebalo da se spuštamo, već da se podignemo na nivo deteta. To smo svi u međuvremenu zaboravili - rekao je Marković.

Za književna dela namenjena deci, Marković kaže da je potrebna jednostavnost i istinitost.

Dečija pitanja koja sebi postavljaš da bi nešto napisao su mnogo češća i komplikovanija za nas odrasle. Kada sa odgovorima na ta pitanja budeš iskren shvatiš da nije lako pisati za decu jer srce mora biti najčistije. Nema laži, blefa i glume koju možeš da “prodaš” odraslima. Mašta nije laž, već najveći put do istine, ako podmećeš laž, to ne može biti književnost za decu - ističe Nikola Marković.

Ilustracija za prvu glavu, koja je i prva epizoda radio-drame postoji, a kako je Marković rekao, plan je da svaka glava romana bude posebna slikovnica.


U snovima Herceg Novi i Niš jedan kombinovani grad

Nikoli Markoviću rodila se ideja da još jednom pokuša da pisanjem pobedi svoju nostalgiju prema rodnom Herceg Novom, a dodatna inspiracija bili su snovi u kome su Niš i Herceg Novi jedan grad.

Meni se često desi da sanjam dva grada u jednom. U Herceg Novom postoji jedan tunel, ja u snu prođem kroz njega i izlazim direktno u Niš i šetam ovim ulicama. Takve snove sanjam duže od 20 godina, faktički otkako smo se doselili. Taj kombinovani grad postoji samo u mojoj glavi. Da nema pisanja, verovatno ne bih mogao da zadovoljim tu svoju potrebu za nostalgijom - kaže Marković.

Nikola Marković Emitovana prva epizoda radio-drame niškog pisca u čuvenoj emisiji "Dobro jutro deco"; ilustracija: Jelena Živković Tvrdi da Nišu sa navikama, težnjama i bogatom istorijom ispreletanom različitim kulturama, fali još samo more da bi kosmopolitizam, koji dubinski ima i neguje, procvetao još više nego što je sada.

Kada vidim ljude, vidim im u očima da bi neko bio ribar, neko bi se brodom vraćao iz nekih pustolovina sa različitim pričama. Da još ima more za Niš bi se mnogo dalje čulo i bio nalik nekom Istanbulu. Kada sam došao, shvatio sam da su ljudske navike i ležerni pristup životu vidljivi i ovde i na moru, s tim što je ovde naglašenija egzistencijalna borba - zaključuje Nikola.

Prva epizoda radio-drame niškog pisca dostupna je na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: