Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 16. 9. 2016.

| Društvo

Niš dobio ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Banovina
U Nišu već dugo postoji akademska zajednica; Foto: JV arhiva

Prvi put za 175 godina SANU je otvorila ogranak južno od Beograda. Akademik Ninoslav Stojadinović kaže da će dolazak SANU u Nišu pokrenuti istraživanja u privredi, kulturi, umetnosti i demografiji.

SANU će unaprediti visoko obrazovanje u Nišu ali i privredu koja je, smatra Stojadinović, u kolapsu.

Niški ogranak će istraživanjima težiti da popravi stanje u privredi, a pre svega za potrebe stranih i zdravih domaćih kompanija – kazao je.

Mnogo se, dodaje, očekuje od delovanja ogranka u oblasti kulture i umetnosti ali i u rešavanju problema “bele kuge” i “odliva mozgova”. akademici SANU u Nišu od velikog značaja i za region i saradnju sa naučnom zajednicom iz Bugarske i Makedonije; Foto: JV

Sela su nam pusta, a polako i gradovi ostaju bez visokoobrazovanih kadrova. Svi odlaze u inostranstvo i naša je ideja i cilj da to na neki način sprečimo – dodaje.

U Nišu već 26 godina postoji Centar za istraživanje SANU, ali će ogranak biti deo "centrale" što bi, smatra rektor Niškog univerziteta Dragan Antić, trebalo da uveća broj niških akademika.

Siguran sam da će profesori Univerziteta u Nišu u većem broju učestvovati u radu ogranka SANU i da će biti više članova. Oni to zaslužuju. Pitanje je procedure i vremena kada će postati članovi – kazao je Antić.

Univerzitet Akademici; Foto: JV Svečanosti povodom otvaranja ogranka najviše srpske naučne i obrazovne ustanove u Nišu je prisustvovao i njen predsednik Vladimir Kostić.

Niški ogranak daje i mogućnost za učešće visokoobrazovnih ustanova u novim projektima, jer aktivnosti Akademije finansiraju resorno ministarstvo i strani fondovi. 

Niš je zaslužio SANU svojom tradicijom kao akademska i naučna sredina. Ideja nije da se u Niš donosi ono što je proizvod drugih gradova, nego da se iz Niša odvozi ono što je proizvod ove sredine – kazao je akademik Kostić.

Ogranak u Novom Sadu postoji više od 2 decenije, a u SANU se nadaju uskorom formiranu ogranaka u Kragujevcu i drugim gradovima Srbije.


Bez komentara na komentar premijera o visokom obrazovanju

Ipak, iako je pre samo nekoliko dana premijer Srbije žestoko kritikovao visokoškolski sistem u Srbiji, ocenjujući da "vredi jedno beogradski univerzitet", Kostić je odbio da to komentariše, zaključujući da je njegovo mišljenje "beznačajno".

Vučićevu izjavu nije želeo da komentariše ni rekotor Univerziteta u Nišu Dragan Antić. Opštirnije o tome u tekstu "Predsednik SANU i rektor Univerziteta u Nišu bez komentara na Vučićevu izjavu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    20:26 // 16. 9. 2016.

    Jednog dana,ubrzo,ovde ce sedeti Drvar i Iljadarka!

    • kika

      08:52 // 17. 9. 2016.

      Gospodin Bulatovic vec zauzeo mesto medju predsedavajucim!

  • da se iz Niša odvozi ono što je proizvod ove sredine

    15:28 // 16. 9. 2016.

    ...pa to se uveliko i radi, studenti elektronskog fakulteta odmah se izvoze!

    • JoJoJo

      16:39 // 16. 9. 2016.

      Nije samo elektronskog,nego i drugih fakulteta !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: