Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 21. 8. 2020.

| Društvo

Niš dobio prvu gradonačelnicu - Dragana Sotirovski od kontrole politike na novu političku funkciju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Sotirovski
Nakon 25 godina novinarstva, dve i po na funkciji načelnice do prve gradonačelnice najvećeg grada na jugu; foto: Nišavski upravni okrug

Prvi put u svojoj istoriji Niš ima gradonačelnicu - Dragana Sotirovski i zvanično će u narednom mandatu biti na čelu najvećeg grada na jugu Srbije, odlučili su odbornici na sednici skupštine sa 56 glasova za. Politikom se ne bavi dugo, iza sebe ima duži, 25-godišnji novinarski staž, dve i po godine je ipak u dresu naprednjaka i fotelji načelnice Nišavskog upravnog okruga, odakle je SNS prebacuje na mesto gradonačelnika.

Dragana Sotirovski je 25-godišnju novinarsku karijeru krajem 2017. godine zamenila mestom načelnice Nišavskog upravnog okruga. Tada zvanično kao nestranačka ličnost.

Ubrzo je, međutim, dobila i funkciju u stranci, vladajućoj Srpskoj naprednoj. Kada je zvanično postala članica nije poznato, ali jeste da je nakon nešto više od dve godine u stranačkom dresu došla na čelo grada. Prva je žena u istoriji Niša na toj poziciji.

To je danas zvanično potvrđeno, a čestitke su dolazile i pre izbora.

Da će Sotirovski zameniti Darka Bulatovića na mestu gradonačelnika u javnosti se spekulisalo i pre održanih izbora. Ona to zvanično nikada nije potvrdila - ni kada je ozvaničeno da je prva na listi SNS na lokalnim izborima, ni kada su prvi predali listu, ni kada su naprednjaci ubedljivo pobedili.

Iako je rekla da će odbornici kao prvi među jednakima odlučivati o tome, ranije je ipak priznala da o tome ne odlučuju predstavnici građana u lokalnom parlamentu, već da gradonačelnika bira Aleksandar Vučić.

Tada je rekla i da je Niš “skupa igračka”, da je to treći grad po veličini u Srbiji i da mu treba odlučan čovek koji može da predvodi sve Nišlije i da zaista kaže Beogradu šta je potrebno Nišlijama, šta treba da se menja i na koji način i da ne krije činjenično stanje - podsećamo.

Sotirovski je rođena Aleksinčanka, kako piše u njenoj zvaničnoj biografiji, a novinarstvom je počela da se bavi 1992. godine. 5 godina kasnije postala je dopisnik RTS-a iz Niša. Od 2011. do 2017. godine bila je urednica dopisništva.

25-godišnja novinarska karijera zauzima veći deo njene biografije, kao i nagrade koje je dobila u to vreme. Među njima su i priznanje za novinarsku hrabrost, nagrada Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša, čija je članica bila dve godine, za priloge o korupciji, a tri puta je nominovana za NUNS-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo.

Dvadesetpetogodišnji rad u novinarstvu potvrdila je kao autor brojnih informativnih minijatura i dokumentarnih emisija koje su trajno zabeležene i ostavljene na čuvanje Programskom arhivu RTS-a - piše u biografiji.

Načelnica Nišavskog okruga zvanično je bila od kraja 2017. godine, kao 6. načelnik u istoriji i druga žena na toj funkciji.

Iako je tada zvanično "zamrzla" svoju novinarsku karijeru, sada kada je postala gradonačelnica, još je jasnije da je time zatvorila vrata novinarstvu.

Podsetimo, da će Sotirovski biti gradonačelnica Niša pre tri dana je objavila Kopernikus televizija, u vlasništvu porodice Zvezdana Milovanovića, koji je bio jedan od nezvaničnih kandidata za prvog čoveka grada, a kome je obećano mesto ministra u novoj Vladi.

Anketa Južnih vesti o tome šta građani misle - ko će biti gradonačelnik Niša proglašena je nevažećom zbog botovanja. Od pola miliona prostiglih glasova najmanje je bilo realnih glasova čitalaca, a najviše onih koji su u talasima pristizali za Sotirovsku ili Milovanoviću.

Ovo je bila prva i jedina javna potvrda o njihovom rivalitetu, a pre 3 dana stigla je potvrda da je taj rivalitet rešio Vučić. Izvori iz SNS-a kažu da je upravo on javio ko će u Nišu dobiti koju funkciju, Sotirovska najvišu gradsku.

Dragana Sotirovski izabrana za gradonačelnicu Niša

Posted by Južne vesti on Friday, August 21, 2020
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban Vasilev

    19:57 // 12. 12. 2020.

    Veliki lazov...

  • jovanka

    02:17 // 24. 8. 2020.

    Koliko zlobnih komentara, koliko zlih ljudi koji govore o nekome koga ne poznaju. To samo govori o nama samima.
    Gospodji cestitam i zelim mnogo uspeha. To je ljudski i sasvim dovoljno za pocetak

    • Djunta

      14:57 // 24. 8. 2020.

      Mislis ? To je partijski i ulagivacki a posle 100 dana mandata se javi !

  • Sasha

    05:36 // 23. 8. 2020.

    O Boze ima li neko ko ce nama da valja??? Hocemo li jednom da ne kukamo i lelechemo nego da radimo kako treba?
    Do juce su pojedini pljuvali Bulka, a sad ga maltene hvale, da bi pljuvali ovu zenu? Sta je i koje sledeci???
    Nismo mi u Nis meraklije, mi smo kukuraklije!
    Strasno!!!

    • Nishki

      04:36 // 24. 8. 2020.

      Ti sigurno nisi Nislija, nego neki kosovarski dodjos.

    • Ouzo

      14:55 // 24. 8. 2020.

      U Nisu nema meraklija, s obzirom da je to turska rec, tamo ih ima na pretek ! Ti budi meraklija, ja nisam !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: