Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 11. 9. 2023.

| Društvo

Niš dobio prvu kišnu baštu koja sakuplja kišnicu i rasterećuje kanalizaciju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
kišna bašta 1
Na uglu ulica Rentgenove i Dragiše Cvetkovića; foto: S. V.

Kišna bašta koja bi trebalo da smanji posledice padavina i poplava izgrađena je na uglu ulica Rentgenove i Dragiše Cvetkovića u Nišu. Bašta bi trebalo da u tom međublokovskom prostoru sakuplja kišnicu i samim tim rastereti kanalizaciju.

kišna bašta 2 Trebalo bi da smanji posledice padavina u urbanim sredinama; foto: S. V. Niš je među deset gradova u Srbiji sa baštom koja bi trebalo da smanji posledice padavina, poplave i pojavu klizišta u urbanim sredinama. Kišne bašte se, uglavnom, grade pored saobraćajnica ili na nepropusnom tlu kako bi rasteretile kanalizacionu mrežu pa je zato, kako kaže šefica odseka za monitornig Gradske uprave za građevinarstvo Miljane Medarov Vujaklije, odabran međublokovski prostor na uglu te dve ulice.

Dobićemo jednu mini oazu u gradskom jezgru na javnom prostoru. U neposrednoj blizini su vrtić i škola, što je jako bitno pa deca koja su u blizini mogu doći do budućeg parka i do buduće oaze da provedu neko drugačije i lepše vreme. Nama je jako drago što smo dobili kišnu baštu zato što je to trend koji se primenjuje u svetu i zemljama regiona - rekla je Medarov Vujaklija.

Različiti slojevi materijala prikupljaće i držaće vodu na 24 do 48 sati, hraniće biljke kojima kiša ne smeta, a zatim će voda odlaziti u tlo, objasnila je Miljana Medarov Vujaklija. Ona je istakla da nema nikakvih cevi već je rešenje bazirano na prirodi, kao i da je bašta samoodrživa, ali da i građani moraju da budu savesni i vode računa o njoj.

Projekat kišnih bašti u Srbiji pokrenula je kompanija A1 u saradnji sa Šumarskim fakultetom iz Beograda, a profesionalni baštovani učestvovali su u kreiranju i uređenju bašte.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera No.1

    14:50 // 15. 9. 2023.

    ...isto ima da bude od koristi kao i ''Juzni kolektor '' samo su bezveze kopali i trosili pare kolektor koji nema nikakvu funkciju i nicemu ne sluzi, spas od poplave : )

    Ni dan danas niko ne odgovara za tu "promasenu" investicuju.

  • Zvezdan Mitić

    09:21 // 13. 9. 2023.

    Da se izda Kinezima za Pirinac!!

  • Predajnik

    21:18 // 12. 9. 2023.

    Iskopali rupu 2x2m i nazvali kišna bašta, ovo ne postoji ni u Alanu Fordu. Kako ih više nije sramota!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: