Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:45, 31. 10. 2022.

| Društvo

Niš i Pirot u crvenoj zoni prema merenjima zagađenosti vazduha

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Bulevar zagađenje vazduha; foto JV Ljubica Jocić
Niš opet među gradovima sa zagađenim vazduhom; foto: JV/Ljubica Jocić

Zagađen je vazduh ovog popodneva u Nišu i Pirotu, prema zvaničnim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, a ova dva grada na jugu jedna su od nekoliko u Srbiji u crvenoj zoni, dok je u Vranju vazduh ocenjen kao "dobar". Niš zagađenje vazduha 31. oktobar; foto printskrin U Nišu ovog popodneva izmereno prekomerno suspendovanih čestica; foto: printskrin

Konačno je počela grejna sezona na jugu Srbije, ali i zagađenje vazduha koje je je već godinama tada aktuelno i prema kome Srbija i pred ovu zimu prednjači.

Od 16 sati Niš i Pirot su u crvenoj zoni i vazduh je ocenjen kao "zagađen", jer je izmereno da u vazduhu ima više suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 nego što je dozvoljeno.

Vazduh u Pirotu je zagađeniji nego u Nišu, prema zvaničnim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, jer je u 17 sati izmereno čak 145,5 PM10 i 106,53 PM2.5 čestica po kubnom metru. Pirot zagađenje 31. oktobar; foto printskrin Pirot prema merenjima ima zagađeniji vazduh od Niša; foto: printskrin

Na mernoj stanici kod OŠ "Sveti Sava" u Nišu je u 17 sati izmereno 120,52 PM10 čestica i oko 55 PM2.5, dok je u Zavodu za javno zdravlje bilo toliko štetnih čestica u vazduhu da on bude ocenjen kao prihvatljiv.

I merna stanica Južnih vesti u Durlanu pokazuje da je Niš ove večeri "crven" od zagađenja.

Inače, kada je vazduh prema merenjima ocenjen kao zagađen, kao ovog popodneva i večeri u Nišu i Pirotu, ali i drugim gradovima u Srbiji, preporuke su da se ne obavljaju fizičke aktivnosti na otvorenom.

Podsetimo, niška Toplana je pred ovu grejnu sezonu preuzela neke kotlarnice koje su koristile mazut, ugalj i ložulje za grejanje, a njihova očekivanja su da od 2026. godine više neće koristiti tečna fosilna goriva u Nišu, koja i najviše zagađuju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • tigrovac

    20:04 // 2. 11. 2022.

    Nista novo,Pirot godinama ima los vazduh kiji smrdi na gume a i veliki broj obolelih od kancera u tigru i van njega.Sve se to moze proveriti ali niko ne sme da pise o tome.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: