Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:18, 9. 3. 2021.

| Društvo

Niš i Vranje na mapi Velike Bugarske koju je zamenik premijera objavio kao čestitku za 8. mart

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti, Novosti
čestitka
Velika Bugarska na čestitki za 8. mart; foto: pritnskrin FB Krasimir Karakačanov

Na mapi čestitke koju je na društvenim mrežama za 8. mart objavio zamenik premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov, nalazi se Velika ili Sanstefanska Bugarska, na kojoj su i Niš i Vranje. Ovo nije njegov prvi šovinistički ispad, podsećaju mediji, jer je pre mesec dana Srbe nazvao "okupatorima" Makedonije, a zbog mape je reagovao i predsednik Severne Makedonije.

Karakačanov je Dan žena čestitao na neuobičajen način, jer je silueta majke sa detetom i poruka "tradicija, porodica, vrednosti" ispisana na mapi države koja ne postoji, odnosno Bugarskoj su pripojene i Severna Makedonija, deo Grčke i jug Srbije, među njima i Niš i Vranje.

Taj koncept datira iz 19. veka, i bilo je predviđeno da upravo te teritorije zauzima nezavisna Bugarska. Ipak, te granice su ostale samo nedosanjani san Sofije, izuzev kratkih perioda Prvog i Drugog svetskog rata, kada su na okupiranim teritorijama počinjena zverstva čiji je krajnji cilj bila bugarizacija stanovništva - podsećaju Novosti.

Novosti takođe pišu da je ministar odbrane i od ranije poznat po šovinizmu, jer je rekao da su Srbi "okupatori" Severne Makedonije i pobunio se zbog navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja u toj državi.

Novinari su pitanja o ovom incidentu poslali Konzulatu Bugarske u Nišu i pitali ih kako stavovi Karakačanova iz čestitke za 8. mart utiču na diplomatske odnose dve zemlje.

Burnija je rakcija bila u susednoj Severnoj Makedoniji gde je tamošnji predsednik Stevo Panderovski koji je rekao da bugarski ministar odbrane krši Dogovor o dobrosusedstvu.

To su postupci koji su u suprotnosti sa osnovnim pricipima i vrednstima NATO u kojoj su obe zemlje ravnopravne člance - ocenio je Pendarovski, a prenosi Beta.

Na Fejsbuk profilu gde je Karakačanov to objavio reagovali su i brojni Grci koji se suprotstavljaju ovoj ideji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ивац

    14:09 // 10. 3. 2021.

    "Говори радио Масква"

  • nislija s merak

    12:09 // 10. 3. 2021.

    Dodao bih samo da u Nisu zivi 94% Srba.Posle Beograda grad u kome zivi najveci broj Srba u svetu.Ljudi ovo su ozbiljne stvari sa ovim nema zaj.....ije.
    Kakav Bugarski lobi kakve gluposti.I ja ne volim Beograd,ali sa ovim nema igranja.Eto predlazem da zapocetak kao otpor Beogradu da svi navijamo za Radnicki,ne ovaj trenutno,ali doci ce neki bolji dani.

    • I sa merak i bez njega

      13:08 // 10. 3. 2021.

      Merak ali ima i istorijski podaci.
      https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%9D%D0%B8%D1%88%D0%B0

  • daca

    10:45 // 10. 3. 2021.

    zalosno a najzalosnije sto se narod ne bi ni bunio jer na jugu se vise ne moze ziveti sve odvukose za beograd...

    • Aleksandar

      08:52 // 2. 1. 2022.

      Pa naravno da se ne bi bunio budući da je razvoj Bugarske ravnomeran i da Sofija nije privilegovana.
      Milina u Boga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: