Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 18. 12. 2019.

| Društvo

Niš i dalje u vrhu po zagađenom vazduhu, Grad priprema plan zaštite

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
zagađen vazduh Niš
Niš i dalje u svetskom vrhu po zagađenom vazduhu; foto: JV/J. A.

Na listi evropskih i svetkih gradova u kojima je vazduh jako zagađen, Niš se ovih dana ponovo našao na vrhu i neke od preporuka su da se ne izlazi napolje u satima kada ima previše čestica koje su opasne po zdravlje. Pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević, koji je na čelu Radne grupe za poboljšanje kvaliteta vazduha u Nišu, kaže da uskoro počinje izrada Plana kvaliteta vazduha i da bi stare katalizatore na automobilima koji su u javnom sektoru trebalo da zamene.

merenje kvaliteta vazduha Vazduh ocenjen kao nezdrav; foto: printskrin/AirVisual Kao nezdrav i jako zagađen - tako su i prethodnih dana agencije, kao što je AirVisual, koje mere opasne čestice u vazduhu ocenile niški. U nekim satima su upozoravali da on može biti opasan po zdravlje ljudi. Zato su savetovali da osetljive grupe ljudi, posebno oni koji imaju disajne probleme, kao i deca i stariji, ne borave napolju kada su PM čestice povećane.

Da udisanje PM čestica može biti opasno pokazuje i nedavno objavljena statistika - a kako piše N1 u Srbiji godišnje umre 3.600 ljudi od posledica zagađenja vazduha.

merenje vazduha Beograd na 8. mestu, ali bi ga Niš pretekao zbog veće koncentracije PM čestica; foto: printskrin/AirVisual Pomenuti sajt objavljuje i listu "najštetnijih" gradova po kvalitetu vazduha, na kome je srpska prestonica na 8. mestu, ali bi Niš bio i koje mesto ispred, s obzirom na to da merenja prikazuju još veće koncentracije štetnih čestica koje udišemo.

To je i jedan od razloga što je pre mesec i po dana formirana Radna grupa u kojoj se nalaze stručnjaci iz različitih oblasti zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. Njen predsednik je pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević koji kaže da će uskoro biti učinjeni prvi koraci koji bi trebalo da omoguće da Niš prodiše.

Ovih dana se ulazi u proces izrade Plana kvaliteta vazduha (PKV), što će biti dokument koji će na dugoročni način sagledati praćenje i rešavanje problema aerozagađenja u Nišu. Grad Niš, zajedno sa javnim i javno komunalnim preduzećima, razmatra projekat Centra za cirkularnu ekonomiju CirEkon, finansiran od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, koji predviđa reciklažu i zamenu starih katalizatora, čime bi vozila u javnom sektoru prešla na standard koji ne ugrožava životnu okolinu - pojašnjava. vadzuh Niš U nekim satima je vazduh jako zagađen i štetan za zdravlje; foto: JV/J. A.

Milosavljević najavljuje da će o daljim potezima redovno informisati javnost. Takođe kaže da nije novina da je tokom zime više PM čestica u vazduhu, ali navodi i da to što ih ima više u nekim delovima dana nije opasno po zdravlje ljudi, jer je za to potrebno da bude veći i dnevni prosek štetnih materija, kao i ocena kvaliteta na godišnjem nivou.

Ističe i da je zagađenje veće zbog korišćenja fosilnih goriva za grejanje i pojačanog saobraćaja, a da to ne može trenutno da se reši, pa je zato i formirana Radna grupa u kojoj su stručnjaci i koji će raditi na tome da se ovaj, trenutno samo zimski problem, trajno reši.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marko djokic

    18:04 // 13. 1. 2020.

    Sta se svi uhvatili za gradjane i vozila, pa najvise nas zagadjuju firme, pogledajte visoke dimnjake od toplane i slicnih fabrika, hulja crn dim bez ikakvog filtera vec godinama i niko ne pravi problem a euro 3 i euro 4 su problem? Pa nama je ovde u Nisu euro 3 i 4 auto pojam... Bolnica bi trebala leciti ljude, ona ih truje, pogledajte dimnjak iste, ja zivim prekoputa i svud čađ . Zlo i naopako

  • Marko m

    10:46 // 20. 12. 2019.

    Da li znate da se lozi preradjeno ulje iz automobila (iz automehanicarskih radionica), iverica, krpe, gume i cipele. Nemastina je dovela do toga da se sve lozi.Katalizatori na gradskom prevozu su najmanji problem..

  • Maja

    19:19 // 19. 12. 2019.

    Ma polako, dok se skupi radna grupa, pa dok izdiskutuju, pa nemojte da zurite. Ovo je prva zima da je zagadjeno. Neka, pustite malo da se deca, mame, tate, bake, deke, da se svi malo potrujemo. Nema zurbe da se sad u sred sezone razvije radni plan. Ne moramo da disemo. Mozda da uvedete porez na zdrav vazduh... pa ko voli nek izvoli, plati pa kl......
    Odvojite par godina za radni plan.
    Kasljuc

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: