Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 27. 3. 2023.

| Društvo

Niš i demonstracije 27. marta: kako su se Nišlije suprostavile Trojnom paktu i Hitleru

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
image (2)
Atmosfera u Nišu tokom demonstracija; foto: Arhiv Niš

Prošle su 82 godine od kako je zbog odluke Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, grupa oficira izvršila državni udar, zbacila Vladu, pohapsila ministre i maloletnom kralju Petru Drugom predala vlast. Građanstvo je masovno demonstriralo širom zemlje, priključile su se i Nišlije, nezadovoljne zbog sklapanja saveza sa Nemcima. Martovske demonstracije bile su uvod u aprilski rat.

Marta 1941. godine raskinuto je pristupanje Trojnom paktu, uz masovne antifašističke demonstracije po svim većim srpskim gradovima Jugoslavije, a tome je prethodila upravo odluka tadašnje Vlade Cvetković-Maček koja je 25. marta, potpisala protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije savezu Nemačke, Italije i Japana.

Kako se i danas govori o tom događaju, Jugoslavija je pokušavala da zadrži neutralnost, ali su na diplomatski pritisak Nemačke i Hitlera odlučili da potpišu protokol o pristupanju u Trojnom paktu.

Ovo je naišlo na nezadovljstvo građanstva, Srpske pravoslavne crkve i većeg dela Jugoslovenske vojske koja je izvršila puč. image (2) Atmosfera u Nišu tokom demonstracija; foto: Arhiv Niš

Učešće naroda nije izostalo, a na to kako su izgledale martovske demonstracije na niškim ulicama u jednom od svojih radova osvrnuli su se arhivista Boban Janković i istoričar Dušan Andrejević.

Reakcija Nišlija na vest o padu stare i formiranju nove Vlade bila je očekivana, a ista atmosfera vladala je i u u Aleksincu, Prokuplju, Svrljigu, Sokobanji i drugim mestima ovog dela Srbije.

Navode da se nije moglo sakriti raspoloženje naroda. Demonstranti su se slivali niz ulice, pridružili su im se radnici sa železnice, iz Fabrike duvana, građanstvo i svi ostali koji nisu mogli ili želeli da prihvate pristupanje Trojnom paktu.

Posle okupljanja u centru grada, demonstranti su se kretali u raznim pravcima i držali zapaljive govore kod Oficirskog doma, Sokolane, Gimnazije i kod kuće komandanta armije.


U Dušanovoj originalan protest - simbolično spaljena osovina

Janković i Andrejević pronalaze i podatke da je u Dušanovoj ulici, došlo je do originalne prezentacije nezadovoljstva pristupanjem Jugoslavije silama Osovine.

Ispred zgrade Radničke komore, demonstranti su izneli iz radnje Čede Stamenkovića, trgovca, tri bureta katrana i preko njih namestili osovinu i sve to spalili, želeći da simbolično zapale Osovinu Rim-Berlin-Tokio - navode oni.

nemci u nišu (1) Ulazak nemačkih trupa u Niš; foto: Arhiv NišPo uzoru na Beograd parole “Bolje rat nego pakt” i “Bolje grob nego rob” odjekivale su niškim ulicama, gde je narod pozdravljao vojni puč.

Izvesni podoficir Andrić, kako navode, ponešen dešavanjima u gradu, spustio se niz bedem Tvrđave u želji da se pridruži demonstrantima. Oni su ga rukama prihvatili i zatim je nastavio da korača sa njima.

Po završetku demonstracija, Niš se ubrzo umirio, očigledno zadovoljan postignutim rezultatima i nesvestan dešavanjima koja će uslediti, odnosno brzog odgovora Nemačke koji je stigao već 6. aprila, kada je započeo rat.

Najpre je bombardovan Beograd, da bi dva dana kasnije, 8. aprila, i Niš teško stradao od nemačkih bombi.

Sutradan, odnosno po okončanju bombardovanja, nemačke trupe ušle su u Niš.

Pored uništenih objekata i infrastrukture najveći gubitak bili su brojni ljudski životi. Među izginulima bilo je mnogo vojnika, žena i dece.

27. mart kao jedan od presedana i važnih istorijskih momenata na ovom podneblju, ne oboležava se u zvanično u novijoj istoriji. Pamte ga srpski antifašisti kao dan kada se narod digao protiv fašizma po cenu rata.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Predry

    08:39 // 28. 3. 2023.

    Živimo u prošlosti i veličamo nacionalne poraze. Samo u martu ubistvo Đinđića, NATO bombardovanje i 27. mart! Kamo sreće da smo bili mudri i umeli samo ove tri stvari da izbegnemo. Zato i jesmo tu gde smo jer za više nismo umeli da se izborimo...

  • Dragan Petrovic

    08:38 // 28. 3. 2023.

    Od 1918.losi potezi,raspada se kraljevina,raspade se SFRJ,a verovatno ce i Srbija.Najvecu stetu smo doziveli od tzv.saveznika u II sv.ratu,99-te.Hrvati bili uz Nemacku,pa gde su sad?Koliko je ljudi na privremenom radu u Nemackoj?sad jurimo ka EU,bajagi,a Rusiji ne uvodimo sankcije,a oni nama hladno 92..U politici vlada interes,mozda neko cuva pare u ruskoj banci...ili kineskoj?sve NAOPAKO....

  • Mika

    00:13 // 28. 3. 2023.

    Zar ova istorijska cinjenice nije poznata i nista ne znaci ni EU ni SAD...??
    Vreme je da nas ostave na miru i, ako nista drugo, bar pomognu osnovno da ocuvamo nasu nezavistnost. Nas mentalitet i geni nisu ni ropski ni posluznicki.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: