Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 17. 2. 2023.

| Društvo

Niš i ove godine medijima iz gradske kase daje 85 miliona dinara

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
kamere
Novac do sada uglavnom dobijali režimski mediji; ilustracija; foto: S. M.

Grad Niš je raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih projekata i za to je, kao i prošle godine, izdvojeno 85 miliona dinara. Ranijih godina su taj novac uglavnom dobijali prorežimski mediji. Osim na zvaničnom sajtu Grada, Konkurs je objavljen u Srpskom telegrafu. Iz Grada pozivaju novinarska udruženja da predlože članove komisije koji će ove godine odlučivati o dodeli novca. Južne vesti, kao i prethodnih godina, neće učestvovati na ovom konkursu.

mikrofoni 85 miliona dinara za medijske projekte; ilustracija; foto: JV2021. godine za sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu bilo je izdvojeno 69, a prošle godine 85 miliona dinara. Cifra se menjala, ali nije se mnogo menjao spisak medija koji su taj novac dobijali.

Prošle godine su čak 50 od 85 miliona dobili mediji u vlasništvu Vidosava Vitka Radomirovića, oko 15,5 miliona televizija i portal Zona plus u vlasništvu Nikole Gašića, a 4 miliona Kopernikus TV odbornika Srpske napredne stranke u Nišu Zvezdana Milovanovića. 36 projekata Grad nije podržao.

Ove godine ponovo je na raspolaganju 85 miliona dinara, što je oko 720.000 evra, a u Konkursu je istaknuto da će novac biti odobren za projekte u novinama i elektronskim medijima koji su od posebnog značaja za javno informisanje građana.

Najveći iznos koji jedan projekat može da dobije je 20 miliona dinara, a najmanji 100.000 dinara.

Kako je navedeno, sadržaji projekata treba, između ostalog, da doprinosu razvoju kritičke svesti, učešću građana u radu lokalne samouprave, afirmaciji obrazovanja, nauke i zdravog načina života, očuvanju kulturnog nasleđa Niša, nenasilju i toleranciji.

Osim programsko-informativnih, u obzir dolaze i dokumentarno-obrazovni, kao i specijalizovani medijski informativno-edukativni sadržaji, koji treba da budu u domenu ljudskih prava i sloboda, poljoprivrede, borbe protiv korupcije, očuvanja identiteta nacionalnih manjina, inkluzije osoba sa invaliditetom, zaštite životne sredine, bezbednosti građana, preduzetništva i starih zanata.

Prijavljene projekte će ocenjivati komisija, pa iz Grada pozivaju novinarska udruženja da im predlože njene članove, a medijske stručnjake koji bi hteli da budu u komisiji - da im se jave.

Ukoliko predlozi za članove komisije iz stava 2. ovog člana ne budu dostavljeni u propisanom roku, rukovodilac organa koji je raspisao konkurs sam imenuje članove komisije iz reda nezavisnih stučnjaka za medije i medijskih radnika. Rešenjem o imenovanju članova komisije utvrđuju se njihova prava i obaveze - navode iz Grada.

Osim na sajtu Grada Niša, Konkurs je objavljen u provladinom tabloidu Srpski telegraf i traje do 2. marta, a rezultati će biti poznati najkasnije 90 dana od dana završetka Konkursa. Predviđeno je da realizacija sufinansiranih projekata traje najduže do kraja ove godine.


"Južne vesti" već godinama ne učestvuju na konkursima Grada Niša, Ministarstva i lokalne samouprave

Kao i prethodnih nekoliko godina, Južne vesti neće učestvovati na ovom konkursu, a ne učestvuju ni na opštinskim na jugu Srbije, ni na nacionalnim koje raspisuje Ministarstvo.

mediji "Južne vesti" već godinama ne učestvuju na konkursu; ilustracija; foto: arhiva JVProgramski direktor Dragan Petković kaže da su Južne vesti ranijih godina, kada su davale šansu konkursima i na njima učestvovale, odbijane uz obrazloženja da su promašile temu i da nemaju kapaciteta da implementiraju projekat ili je dodeljivana "u najmanju ruku smešna" suma novca. Zato je, dodaje on, doneta odluka da se takvim procesima ne daje legitimitet.

Smatramo da konkursi u ovom formatu nemaju nikakve veze sa izveštavanjem u javnom interesu već da služe isključivo za podmirivanje propagandne mašinerije jedne političke stranke. Saznali smo i da su se na konkursima prijavljivale lažne Južne vesti - info, koje su imale za cilj da diskredituju rad i ugled prave redakcije, sa jedne strane, a da profitiraju sa druge - kaže Petković.

Petković ističe i da tim novcem finansiraju mediji u direktnom vlasništvu ljudi iz vlasti ili se plaća da se o važnim stvarima ne izveštava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    21:34 // 19. 2. 2023.

    Dajte odmah Vitku i završena priča.

  • Grale

    23:00 // 18. 2. 2023.

    U Nišu ne postoji ni jedan elektronski medij koji bi opravdao postojanje. TV Belami jedino emisija koju vodi Dušica zaslužuje prelaznu ocenu ostalo sve mlaćenje prazne slame. Ni na jednoj TV nema istraživačkog novinarstvo, putujućih reportera, školskog programa i sl. Južne vesti su donekle samo kap u moru, dobro i opstaju bez stabilnih finansija. Još žalimo za nekadašnjom TV 5

  • Miloš

    22:59 // 17. 2. 2023.

    Dokle bre..
    Sve se sliva u Bgd.
    Sve se odlucuje u Bgd.
    Svaki grad i okrug u Srbiji dobija sredstva u visinama koje odluce ovi u bgd.
    Za sve odlucuju oni..
    Mi dajemo pa molimo za pomoc.
    A na kraj iz iste kase dajemo nasim medijima koji su oronuli zbg ove drzave.
    Dok U bgd ima visak para u kasi..
    Manipulacije, lazi, prevare, sve isto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: