Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 12. 10. 2022.

| Društvo

Niš je na današnji dan oslobođen od okupatora u Velikom ratu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
U odbranu Niša osim Moravske divizije organizovali su se i građani; foto: JV / Tamara Radovanović

Minirajući most kod Tvrđave u centru, na današnji dan 1918. godine, Nemci su se povukli iz Niša, a Moravska divizija uspela je da oslobodi grad. Uz povike "Živeli junaci" u Niš su par dana kasnije stigli odredi francuskog generala Šarla Tranijea i prestolonaslednik Aleksandar, uz pratnju Vojvode Živojina Mišića.

Građani su, beleže istoričari, formirali odred zaštite tako što su podelili među sobom ono malo pušaka koje su bile sakrivene od okupatorskih vojnika i vlasti i tako se priključili odbrani Niša.

Poslednjeg dana borbi bataljon Moravske divizije je zadao jak udarac sa brda Gorice Nemcima, a 12. oktobra 1918. godine u 8:40 nova jaka eksplozija potresla je grad - Nemci su prilikom povlačenja digli u vazduh i gvozdeni most na Nišavi is­pred ulaza u Tvrđavu.

Onemogućeno im je da zapale poslednji – drveni most na Nišavi. Nakon jake vatre bili su primorani da gaze reku i spasavaju se kako znaju i umeju. Na taj način je olakšan prelaz svih delova Moravske divizije na drugu obalu i dalje gonjenje ne­mačkih vojnika, koji su bežali prema Viniku i dalje ka Aleksincu - opisao je događaje istoričar Aleksandar Dinčić.

Po oslobođenju grada, s nestrpljenjem se čekao dolazak francuske vojske i prestolonaslednika Aleksandra.

To se dogodilo 25. oktobra kod Inžinjerijske kasarne, uz povike “Vive les Serb” (Živeli Srbi!) i “Vive le Héros!” (Živeli Junaci!), a pojavio se kombinovani odred francuskog generala Šarla Tranijea.

Iz pravca Leskovca, u pratnji Vojvode Živojina Mišića, stigao je i prestolonaslednik i budući kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Nedelju dana kasnije, na vest da je Beograd oslobođen, nastalo je veliko narodno slavlje. Rat se bližio kraju, a Niš je lagano počeo da zaceljuje ratne rane, bez 700 najboljih sinova, koji su položili živote za bolje sutra.

Istoričar Aleksandar Dinčić je o borbama za oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu, koje su završene 12. oktobra, pisao na stogodišnjicu ovog događaja. Kroz tri teksta opisao je kako su Nemci branili grad, borbe i konačno oslobođenje grada.

Za dva dana, Nišlije očekuje još jedan jubilej - oslobođenje u Drugom svetskom ratu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    20:15 // 13. 10. 2022.

    A,da nije bilo Vucica, ko zna sta bi bilo ! Njegova snaga, dovela je do prevage srpskoj vojsci ! Kad odajete pocast herojima Velikog rata, ne zaboravite NJEGA !

  • Zika

    16:48 // 12. 10. 2022.

    Bice tesko da se oslobodimo.

  • gosa

    16:42 // 12. 10. 2022.

    Blago njima tada a kad ce neko nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: