Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 18. 6. 2021.

| Društvo

Niš jedini grad na jugu Srbije koji čeka na zaprašivanje protiv insekata

Autor:Uroš KostićIzvor:Južne vesti
komarac
Komarci se u Nišu dugo nisu osećali slobodnije; foto: Wallpaper Flare

Iako je Gradsko veće pre mesec dana usvojilo Program dezinsekcije, na raspisivanje tendera za izbor firme koja će zaprašivati grad se još čeka. U Vranju, kao i u Jablaničkom i Pirotskom okrugu zaprašivanje protiv komaraca i krpelja uveliko traje, dok se u Nišu veliki broj građana svakodnevno javlja zbog ujeda krpelja i drugih insekata.

Prošle godine, uprkos pandemiji, zaprašivanje je počelo aprila, dok se ove godine, iako se bliži kraj juna, još uvek ne zna kada će započeti proces dezinsekcije. Program je usvojen na sednici Gradskog veća koja je održana 18. maja i za zaprašivanje je planirano 5.000.000 dinara.

A potrošen nijedan, pa Niš ostaje jedini grad u na jugu Srbije gde ove uobičajene procedure još nema.

Nadam se da će se grad setiti da zapraši pre nego što postane prekasno. Valjda nećemo morati u još jedan letnji lokdaun zbog malarije, ili neke druge bolesti koju prenose komarci - kaže zabrinuti Nišlija.

I dok Nišlije brinu, gradonačelnica Dragana Sotirovski najavljuje da tek predstoji javna nabavka kao i da je za kašnjenje kriva reforma u Gradskoj upravi.

Najviše se kasnilo zbog reforme Gradske uprave. Sada se očekuje javna nabavka, a onda krećemo u akciju da i taj deo posla završimo - rekla je gradonačelnica.

Prethodnih meseci, pogotovu tokom maja, Hitna pomoć je imala pune ruke posla zbog pacijenata koji su se javljali sa ujedima krpelja i drugih insekata. Tokom tog perioda se za pomoć dnevno javljalo više od 20 ljudi.

Redovni profesor na departmanu za biologiju i ekologiju PMF-a i predsednik Entomološkog društva Srbije Vladimir Žikić smatra da je zaprašivanje sada efektno za kraći period, ali da bi bilo bolje da se ranije krenulo, jer je lakše suzbiti manji broj insekata.

Zaprašivanje je efektno na neki manji period, ali dovoljno je da padne veća kiša i svuda gde može da se zadrži voda, ne reke, jezera i bare, nego na primer prazna čaša koja će se napuniti vodom, bačene gume u koje uđe voda sve se to napuni vodom i opet ima komaraca. Pošto je površina te voda manja neće ih biti toliko ali će ih biti - kaže Žikić

krpelj.jpg Ne treba boraviti na tretiranim površinama u vreme zaprašivanja (foto: planetazdravlja.com)Profesor Žikić navodi i da ne zna da se krpelji zaprašuju, kao i da se za njihovo suzbijanje koriste akaricidi, a ne insekticidi kako je navedeno u programu dezinsekcije.

To je nemoguće jer onda bi stradale i pčele, jelenak i bubamara; i šta je korisno i šta nije. To je satiranje entomofaune - navodi on.

Dodaje i da postoje bolji i učinkovitiji metodi za rešavanje problema sa komarcima, ali da je za njih potrebno izdvojiti više novca.

Postoje genetički modifikovani komarci, mužjaci koji su neplodni i tako dizajnirani. Puštaju se u populaciju, pare se sa ženkama ali ženke ostaju u suštini nesparene. Samim tim ogroman broj ženki polaže jaja iz kojih neće ništa da se izlegne - objašnjava Žikić.

Zaprašivanje se uveliko odvija u svim okolnim okruzima. Prvi je krenuo Pirot početkom aprila, dok su Vranje i Jablanički okrug sa zaprašivanjem krenuli pre desetak dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niški

    16:52 // 18. 6. 2021.

    Nema potrebe za tim, za komarci nije ostalo ništa,ovi su pored krvi posaisali i svu pamet

  • Mile

    14:11 // 18. 6. 2021.

    Velika sramota!
    Godinama unazad zaprašivanje komaraca se ne vrši na vreme.
    Građani Niša, zbog nečijeg nemara i nerada, su prinuđeni i leti kada je toplo vreme da sede u kući jer od najezde komaraca nema spasa.
    Odgovornost za one koji svoj posao ne rade a plaćeni su za to.

  • OSTAVKA

    12:31 // 18. 6. 2021.

    Sotirovska sta je sada problem? Bulatovic, zuti neko od pre 10 godina? Nemas para u budzetu za kapitalne investicije? Ko je sada kriv ako si ti toliko sposobna i postena? Taj Bulatovic je makar uredno zaprasivao komarce a ti i to nisi sposobna. Godinu dana na vlasti, nema vise vadjenja tek sam stigla i onaj pre mene kriv.
    Vi iz SNS, tuzite je gospodaru, neka zna sta se ovde desava.

    • Sf

      07:41 // 19. 6. 2021.

      Kako ko je kriv? Djilas i strane ambasade stoje iza komaraca!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: