Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 22. 7. 2020.

| Društvo

Niš jedini grad na jugu u kome nadležni ne objavljuju podatke o broju testiranih i novoobolelih od korone

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Jedino u Nišu nema podataka o broju testiranih i pozitivnih na virus; foto: Vanja Keser

Koliko građana je testirano na virus korona i koji je procenat novoobolelih, građani u Nišu ne znaju od početka epidemije. Dok novinari u drugim gradovima na jugu te podatke dobijaju svakodnevno, niški Institut za javno zdravlje mesecima ćuti, a te informacije ne daje ni Štab za vanredne situacije. Za to vreme Niš je i dalje u vrhu po broju građana u samoizolaciji, 5. je u Srbiji sa 414 zaraženih, dok je na lečenju 380 pacijenata, ali je nepoznato koliko njih je iz Niša. Na ćutanje nadležnih niko ne reaguje.

Više od mesec dana nema informacija o broju obolelih od korone po gradovima. Jedini zvaničan podatak koji je dostupan javnosti je koliko je građana u samoizolaciji zbog virusa. Niš je uvek u prvih 10 gradova. Trenutno je na 5. mestu sa 414 zaraženih građana koji su u kućnoj izolaciji.

Na nedavno održanoj konferenciji Kriznog štaba čulo se i pitanje zašto više nema podataka o broju zaraženih virusom po gradovima, a kako je rekao jedan od članova pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, te podatke daju lokalne samouprave.

Iskreno da vam kažem gradovi pojedinačno i krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava, koliko ja znam, faktički svaki dan drže svoje konferencije za štampu i objavljuju upravo podatke koje im dostavljaju njihovi zavodi za javna zdravlja, tako da smo na taj način predupredili sve ove stvari koje su bile vezane za neslaganja, odnosno mogućnost da se rezultati interpretiraju na različite načine - odgovorio je Gojković.

korona Nadležni ćute o tome koliko je svakodnevno građana obolelo od korone; foto: V. Keser Ne i u Nišu. U ovom gradu već dugo nema konferencija za medije nakon sednica Štaba za vanredne situacije, već samo saopštenja, ali ni tu do sada nije bilo podataka o broju testiranih i koliko je građana bilo pozitivno na virus.

U drugim gradovima na jugu se ti podaci objavljuju, u nekim i svakodnevno. Naši dopisnici iz Leskovca, Pirota i Vranja kažu da je na početku epidemije bilo manjih problema u komunikaciji, ali da poslednjih nedelja dobijaju sve podatke koji su od značaja za javnost.

Svakodnevno dobijamo informacije od Zavoda za javno zdravlje, sada šalju SMS svakog jutra. Ako do 9 nemaju podatke, jave da čekaju i da će poslati u toku dana. Tako je odnedavno, pre toga je bilo teško doći do informacija, osim ako ne kažu na presu - kaže dopisnica iz Leskovca Bojana Stamenković.

U Vranju su pre dva dana počeli na sajtu Grada da objavljuju podatke o broju hospitalizovanih, broj prijema, otpusta, testiranih, ali ne i broj novoobolelih. Iz Zavoda nemamo preseke svaki dan, ide po principu poziv pa kad ti se direktorka javi. Do skoro se javljao i epidemiolog, a onda je poslao poruku svim novinarima da on ne može više da daje informacije. Meni se direktorka ne javlja ažurno svakog dana, mada mi je pre jedno dve nedelje i pomenula da im je lakše da daju podatke na nedelju dana - priča kako je u Vranju Milica Dejanović.

Na početku je bilo problema, slali su iz Štaba podatke za ceo okrug, izveštaj Zavoda za javno zdravlje Pirot koji je nadležan za ceo okrug, onda su to prestali, pa je opet bila konferencija i od tada epidemiolog skoro svakog dana šalje sve podatke - koliko je testirano, koliko se čekaju rezultatati, broj novoobolelih, koliko je na lečenju i gde - tako je u Pirotskom okrugu, kaže Ljubomir Filipov.

dom-zdravlja2-korona-nis-foto-vkeser U drugim gradovima na jugu građani dobijaju te informacije; foto: V. Keser I dok je u drugim gradovima na jugu koji se bore sa virusom korona praktično normalno da novinari svakodnevno dobijaju sve informacije - u Nišu o tome Institut za javno zdravlje od početka epidemije ne izveštava.

Novinari Južnih vesti ne mogu da stupe u kontakt ni sa direktorom, ali ni sa drugim nadležnima iz Instituta. Na pitanja poslata mejlom takođe ne odgovaraju, a više puta smo ostavili kontakt i dobili obećanje da će se neko javiti, ali se to do sada nije desilo.

Zato smo kontaktirali i kabinet gradonačelnika i preko njih uputili molbu i pitanja Štabu za vanredne situacije.

Da li će Štab za vanredne situacije početi da objavljuje informacije o novoobolelima, s obzirom na to da Institut za javno zdravlje ne daje bilo kakve podatke ili informacije?

Da li je moguće da Štab reaguje po tom pitanju i da se taj problem reši, jer u Nišu jedino što znamo jeste koliko je građana na lečenju u Kliničkom centru, gde nisu svi građani iz Niša, kao i koliko je pacijenata bilo u kovid ambulantama, ali ne znamo koliko je svakodnevno novoobolelih u odnosu na broj testiranih?

Ni Štab za vanredne situacije, ali ni bilo ko iz kabineta gradonačelnika Darka Bulatovića nije odgovorio na pitanja i molbe da se konačno reši problem neinformisanja građana Niša.

Zato će građani koji svakodnevno pitaju koliko je njihovih sugrađana testirano i koliko ima pozitivnih na virus opet ostati bez odgovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Žunjino

    23:35 // 22. 7. 2020.

    Ja mislim da je preko 500. Svakog dana tako da nesmeju da daju informacije...

  • Dzamutka

    23:28 // 22. 7. 2020.

    Ako je Srbija crna, Nis je nesto najcrnje u njoj ! Ovde sve moze, niko ni pred kim nema obavezu da odgovara za svoj deo posla i postovanja procedura ,a zarad licnih interesa !
    Neverovatno koliko samozivnika vodi ovaj grad i uvek im je malo privilegija , pokazuju nevidjenu nesposobnost za povereni posao !

  • Naissus

    19:21 // 22. 7. 2020.

    Vazno je da imamo vojne satore kod Doma Zdravlja i da nas neprekidno oblicu avioni ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: