Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 4. 2. 2024.

| Društvo

Niš još bez dovoljno opreme i kadra za Perinatalni centar za ugrožene bebe

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
viber_slika_2024-02-02_11-54-14-707
Niš još daleko od formiranja zvaničnog perinatalnog centra; foto: UKC Niš

Iako je još pre više od 5 godina niška Klinika za pedijatriju dobila zadatak da formira perinatalni centar za jugoistok zemlje, to se još nije desilo zbog manjka opreme i kadra, a tokom posete Kliničkom centru direktorka UNICEF-a Jelena Kostadinova je zaključila da Niš nažalost još nije dostigao pune kapacitete i da zahteva dodatna ulaganja i u kvalitet.

Pre nešto manje od godinu dana je direktorka niške Pedijatrije Jelena Vojinović podsetila da zbog opreme koja je stara Niš još nema perinatalni centar za jugoistok zemlje, uz napomenu da čine sve što je do njih da ojačaju kadrovski, ali da im je neophodna nova oprema kako bi ispunili zadatak koji im je dat pre više od 5 godina.

Ponovo je krajem prošle godine, na Dan prevremeno rođenih beba, rekla da je takav regionalni centar "u fazi formiranja", a ono što je neophodno su nova oprema, prostor i kadar, jer u jedinici neonatalne intenzivne nege ima samo 10 mesta za najugroženije bebe.

viber_slika_2024-02-02_11-54-17-053 Niš još daleko od formiranja zvaničnog perinatalnog centra; foto: UKC Niš Ipak, prema novim informacijama iz Univerzitetskog kliničkog centra i dalje nema naznaka kada će se jedan od 5 regionalnih perinatalnih centara u Srbiji formirati u Nišu, o čemu je bilo reči nakon posete direktorke UNICEF-a Jelene Kostadinove sa saradnicima i predstavnicima Ministarstva zdravlja.

To bi trebalo da bude centar za zdravstvenu zaštitu najugroženijih trudnica i novorođenčadi za region jugoistočne Srbije, a taj deo Klinike za pedijatriju su obišli i predstavnici UNICEF-a.

Nažalost, Niš još uvek nije dostigao pune kapacitete i zahteva dodatna ulaganja i u kapacitete i u kvalitet. Uz pomoć UNICEF-a, kapaciteti su povećani – i institucionalno i profesionalno, a UNICEF će nastaviti da pruža tehničku i stručnu podršku u tom pravcu. Nova UNICEFova inciijativa prikupljanja sredstava za porodilišta i neonatalne jedinice planirana je za prvu polovinu 2024. godine - rekla je direktorka UNICEF-a.

U saopštenju UKC Niš navode da je region južne Srbije imao jednu od najviših stopa neonatalnog i perinatalnog mortaliteta u Srbiji, ali da su na sreću ovi pokazatelji poboljšani za Niš u poslednjih pet godina.

Međutim, zaključuju i da je porodilištu i pedijatrijskoj klinici, uključujući intenzivnu negu, potrebna rekonstrukcija kako bi se dostigli očekivani standardi.

Naše odeljenje intezivne nege neonatologije već pet godina funkcioniše kao jedini centar za zbrinjavanje svih prevremeno rođenih beba koja dolaze iz cele jugoistočne Srbije, a to je definicija regionalnog perinatalnog centra. Zahvaljujući pomoći UNICEF-a i njihovim donacijama, mi smo uspeli da izgradimo kapacitete u smislu opreme i edukacije zaposlenih, ali prezahvalni smo na tome što nisu zaboravili da posao nije završen i što su spremni da nam pomažu i u budućnosti - istakla je direktorka Klinike za pedijatriju Jelena Vojinović.

V. d. direktora UKC Zoran Perišić je rekao da su svesni kapaciteta koje imaju, ali i planova, kao i "svega što će država uraditi da podigne nivo zdravstvene zaštite naših najmlađih sugrađana", uz zahvalnost UNICEF-u na istrajnosti i podršci, ali i zaključkom da "država Srbija čini sve da ulaganjem u zdravstvo Srbiju vrati na mapu država sa porastom nataliteta i boljim uslovima".

Podsetimo, kada je reč o pomenutoj rekonstrukciji GAK-a za koju ponovo iz Kliničkog konstatuju da je neophodna, poslednje informacije su da predsednik Aleksandar Vučić šalje eksperte koji treba da provere da li je renoviranje moguće ili je potrebno izgraditi novo porodilište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    09:37 // 5. 2. 2024.

    Kakvi stručnjaci rade bolje da ga nikad i ne formiraju. Decu samo slati u Beograd, oni tamo barem znaju higijenu da održavaju ako ništa drugo. A ne da roditelji posećuju u Nišu decu na intenzivnoj svi u JEDNOM ODELU KOJE VISI NA ČIVILUKU KO ZNA KOLIKO!!! O doziranju kiseonika ni da ne pričamo, jer treba roditelji da poseduju znanje da kontrolišu rad stručnjaka sa neonatologije.

  • Pametan - idiotima !

    21:32 // 4. 2. 2024.

    Prvo Nacionalni stadioni, izmeštanje pruge, izgradnja bratu Brnabića zgradu upored El., pa izgradjene zgrade za Biu, Miu, Ciu i ostale satrape koji će čuvaju av, av za mnogo veću lovu od 1.500 dinara ! Narodu ništa ne treba jer da ima mozak - tražili bi i 3.000 dinara !

  • Niš

    16:20 // 4. 2. 2024.

    Kad će Perišić u penziju zna li se šta?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: