Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 4. 1. 2020.

| Društvo

Niš među gradovima sa veoma zagađenim vazduhom

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zagađenost printscreen
Vazduh u Nišu veoma zagađen; foto: printscreen

Smog od kojeg se ne vidi prst pred okom slika je koju NIšlije neretko viđaju u večernjim satima, ali iako se tokom dana razvedri nivo zagađenosti vazduha ne opada značajno. Tako je bilo i danas u 10 sati kada je kvalitet vazduha u Nišu ocenjen kao “veoma nezdrav”.

Beograd, Valjevo, Novi Sad i Niš su srpski gradovi koji se već dva dana suočavaju sa znatnim povećanjem aerozagađenja.

U Nišu je takva situacija, pokazuju merenja, od četvrtka uveče kada je vazduh u gradu prvi put ušao u “crvenu zonu” zbog prisutnosti štetnih PM 2,5 čestica u velikom broju.

Kvalitet vazduha od četvrtka se samo pogoršavao, pa je tako stanica koja se nalazi na niškom Institutu za javno zdravlje jutros izmerila 219 indeks zagađenosti, što je ljubičasta zona. Jedna iznad crvene.

zagađenost2 printscreen Od četvrtka u smogu; foto: printscreen

U takvim situacijama stručnjaci preporučuju nošenje maske, ali kako pojašnjavaju pulmolozi ne pomažu hirurške već 3M maske.

Takođe, treba izbegavati šetnje u periodu kada je zagađenost najviša.

Ovo je problem sa kojim se susreće većina gradova Balkana i istočne Evrope, a susedna Sofija je ovo subotnje jutro dočekala kao prva u svetu po zagađenosti. Na toj listi visoko su kotirani i Sarajevo, Skoplje, Priština, Beograd, Bratislava i Budimpešta.

Podsetimo, Grad Niš je formirao Radnu grupu koja bi trebalo da se bavi smanjenjem aerozagađanja u gradu, ali osim načelnih ideja, planova i merenja ništa konkretno do sada nije preuzeto.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    06:21 // 8. 1. 2020.

    Da imamo gas,ne bi lozili kotlove drvima i ugljem.

  • Mirko

    10:53 // 7. 1. 2020.

    Drvo kao prirodan energent ne može da zagadi vazduh od nas građana toliko. Znaci meso koje se dimi i koje jedemo je otrovno ?! A i dalje smo živi.

  • STOP GRADNJI

    04:43 // 6. 1. 2020.

    Ovolika ledina oko Nisa,a daju dozvole da se zidaju zgrade po centru u sokacima,lepe se jedna do druge,kao da smo u Japanu.Posekose stabla po placevima,pretvorise sve u beton.Postoji li urb.plan?Nis treba da se siri,a ne da sedimo jedni drugima na glavi.Sokak iz B.Adzije ka bulevaru spremaju za zidanje,a jedva prodje auto.Ruse vec i seku drvece a novo nece posaditi,bice jos 20 novih auspuha.

    • Доста више

      06:34 // 8. 1. 2020.

      Ја сам из тог сокака и ових дана ћу у име комшија отићи у урбанизам и поднети допис да ми објасне како и с које стране могу да уђу грађевинске машине,камиони да доставе материјал .где ће паркинг,контејнере...Све околне куће ће бити угрожене,саобраћај блокиран.Доста је више бахатости инвеститора.Овде једва прође ауто.Мени не дају надстрешицу да ставим,а сада може зграда.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: