Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 4. 1. 2020.

Niš među gradovima sa veoma zagađenim vazduhom

zagađenost printscreen Vazduh u Nišu veoma zagađen; foto: printscreen

Smog od kojeg se ne vidi prst pred okom slika je koju NIšlije neretko viđaju u večernjim satima, ali iako se tokom dana razvedri nivo zagađenosti vazduha ne opada značajno. Tako je bilo i danas u 10 sati kada je kvalitet vazduha u Nišu ocenjen kao “veoma nezdrav”.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • jedan od razloga

    12:20 // 4. 1. 2020.

    Lozi se sve i svasta,izgradilo se mnogo zgrada na placevima koji su imali drvece,a niko nije ni travku posadio.O tome se nije misliloPrimer je Vozdvo od Doma vojske ka banji.Stotinu stabala je iseceno po bivsim dvristima,a niko nije posadio nista.

    • Milos

      13:13 // 4. 1. 2020.

      Pantelej je jos jedan primer, urbanisticki kriminal, blata za izvoz, zelenila jedva sporadicno (i ovo je optimisticno).

  • Realno

    13:37 // 4. 1. 2020.

    Individualno grejanje kuća je najveći problem, da se ne lažemo. Obratite pažnju: od parka sv.save do disa čisto, ali od disa do stop šopa pa desno do KC otpr, bela izmaglica. Postepena zabrana loženja drva i uglja u širem centru , delovima prenatrpanim kućama, je jedino rešenje, sa toplanom kao alternativom. I to će se realno desiti pre ili kasnije, kao npr u Londonu 1950tih, ma koliko se bunili.

    • Stanko

      13:40 // 5. 1. 2020.

      Realno je kad neko radi u toplani. Englezi su se prvo dokopali nalazista gasa pa onda poceli da ukidaju grejanje na cvrsta goriva a zatim krenuli da popuju celom svetu. A mi?

    • Stanko

      13:47 // 5. 1. 2020.

      Kad si radnik toplane to je logicno resenje. I taman da jos 1000 neradnika se zaposli u toplani i popne se na ledja osiromasenom narodu.

  • Борко

    13:49 // 4. 1. 2020.

    Против загађења ваздуха у Нишу боре се нишка власт и Дирекција за јавни градски превоз, који су изабрали "Ниш-експрес" да у наредних 7 година користи возила ЕУРО 3 која су сада стара преко 17 година (плус 7 година колико траје уговор). "Ниш-експрес" је добио 72,4% а остали само 27,6% вредности Уговора (10.670.243.797,80 динара) у 7 следећих година. Монопол "Ниш-експрес"-а и загађење ваздуха.

  • Tijana

    13:56 // 4. 1. 2020.

    Mora se subvenciinisati grejanje tako da se sa uglja i drva predje na neko ekološki prihvatljivo grejanje...

    • Istina je ...

      14:43 // 4. 1. 2020.

      A kako mislite KO? da subvencionise da li stvarno verujete da ce neko ko je primao devizne dnevnice za besmislene projekte i jos besmislenija putovanja do Svedske, skotske i slovacke da organizuje prelazak na pametniji nacin grejanja naravno da nece njima su vaznije plakete i postavljenja da bi rekli ej ja sam menadzer energetike ili ja sam sef energetike to je konacni cilj a ne dobrobit gradjana!

  • Zoki

    14:14 // 4. 1. 2020.

    Praznici su pokazali da je ipak grejanje privatnih kuća najveći zagađivač. Dva dana nije bilo nikakvog saobraćaja, jedva po neki auto na semaforu, a opet smo bili među najzagađenijim gradovima. Lože ljudi šta stignu, a problem su i sirova drva.

    • cacanin

      16:03 // 4. 1. 2020.

      Meni je otac zabranio da u nekoj vukojebini kod Cacka ubacim kesu u sporet.Kaze da smrdi i dimi i da ne moze avlija da mu se izvetri,a nigde kuce okolo.

  • Za one koji su na centralno

    16:07 // 4. 1. 2020.

    Realno je da Vam je drzava dala besplatne stanove u kojima na minus dvadeset idete na kratke rukave greje vas centralno i sada tu nesto pametujete o lozenju o cemu pricate dodjite jedan dan da zivite u kuci u kojoj se lozi da vidite kako je mlako i kako u jaknama setamo po kuci a kad udjemo u toaelete cvokocemo zato nemojte da govorite nesto sto neznate jedva sastavljamo kraj sa krajem za sve!

    • Hjiooo

      16:30 // 4. 1. 2020.

      Sa razumevanjem za Vašu nemaštinu, pitam Vas da li teret toga moraju snositi zdravstveno i Vaša i naša deca, jer zagađenje vodi ka tome, tu nema sumnje. Život u gradu znači odgovornost ka zajednici, zar ne? Gde je odgovornost u stavu "ja ću ovako, skupo mi drugačije". Ponavljam, London je preko noći presekao i zabranio grejanje na drva, i rešen trajno problem. Kad tad i nama isto sledi.

    • sozontije

      17:25 // 4. 1. 2020.

      Samo da ti kazem,da ja kucu grejem na centralno ,a i ti da lozis kako treba - ogrejao bi se.Da li mislis da nama pretice koji se grejemo na CG,nego je tvoja neinformisanost i pakost ogromna.Moja majka se grejala na drva i nikada nije cvokotala.Kolko para-tolko i muzike.Nisu svi dobili stanove za dzabe,mnogi ih placaju po vise od 1000 evra po kvadratu.Grejao sam se na drva i isao u majici na -20.

    • nislija

      18:20 // 4. 1. 2020.

      Realno je da je ta tvoja kuca i plac na kojoj je ta kuca skuplji od (tih sto kazes besplatnih) stanova!1000 € je godisnje centralno za stan od 65m2...

    • Zoki

      18:54 // 4. 1. 2020.

      Nije mi jasna poenta ovog komentara. Baš bih hteo da čujem čime se opravdava što se loži prerađeno ulje. Centralno grejanje se skupo plaća, niko ga ne dobija dzabe.

    • Cvetko

      19:43 // 4. 1. 2020.

      Pa što ti neuze jedan kad davaše džabe.

  • S.z

    16:25 // 4. 1. 2020.

    Nije tacno da su privatna lozista najveci problem jer ih je bilo mnogo vise pre trideset godina a vazduh je bio cisci. Problem su automobili jer se sada kroz Dusanovu i Vozdovu ne moze proci i svako ima po dva automobila a nekad smo se igrali "na kocke" usred Prvomajske a na trotoarima nije ni bilo auta. Prenaseliste zgradama centar i cair pa smo kao u rudniku dok ovi okolo na uzvisici jos i disu.

    • niski76

      23:40 // 4. 1. 2020.

      Aj razmisli malo pre nego lupis ovako nesto. Kako to da van grejne sezone vazduh nije zagadjen a ista su vozila na ulicama. Aj samo malooo upali mozak nije tesko!

  • Sa brda

    16:56 // 4. 1. 2020.

    Usput budi rečeni, ne pomaže ni većina 3M maski. 3M je proizvođač, a ne vrsta maske. Potrebne su N100, delimično filtriraju N95 i P95 maske

  • S.z

    20:28 // 4. 1. 2020.

    London je imao problem sa industrijom i razvojem fabrika a ne sa individualnim lozistima te je to neuporedivo sa nama(a i po velicini),Sta mislite o zabrani dizela? O elektricnim autobusima? O pesackim zonama i biciklistickim stazama? Zelenilu u centru? Pa cak i naplati ulaska u centralnu zonu? Da nije "budzetlijama" "gospodi" problem da malo pesace do kancelarija ili ne daj boze koriste javni pr.

  • Argument da nisu vozila kriva, vec nacin individualnog grejanja

    20:50 // 4. 1. 2020.

    Bukurešt, Rumunija: zvanično najopterećenija prestonica Evrope saobraćajem, puno <EUR 1 motora na ulicama,a ipak grad nije na globalnoj listi top 1000 zagadjenih gradova. Objašnjenje vrlo prosto: niko od 1.8 mil stanovnika se ne greje na drva i ugalj (njima nezamislivo). Svaka kuća ima uveden gas i to po vrlo pristupačnoj ceni, te njime loži sopstveni kotao a puno kuća vezano i direktno na toplane

  • žika

    22:09 // 4. 1. 2020.

    Rešenja je da struja pojeftini.... prosto..

  • Срба

    01:19 // 5. 1. 2020.

    У мом комшилуку,у сред центра града,живи једна породица,знате од оних што имају посебан третман по етничкој основи па нико не сме да им приђе.Гомила старих гума је уредно поређана у њиховом дворишту,тик уз ограду са улицом.Све видљиво са улице и на изволте.Шта мислите да користе за ложење неке крнтије од шпорета и за грејање?Да ли мислите да комунална сме да им приђе,а камоли напише казну??

  • vozdovac

    05:22 // 5. 1. 2020.

    U Zelengorskoj ulici,kuca ima sopstveno grejanje,a iz odzaka dimi kao iz parne lokomotive.Cime li loze onaj kotao i koliko je takvih u gradu? Deo grada je prenaseljen,nicu nove visespratnice jedna do druge,iseceno drvece po kupljenim placevima,jednostavno:GRAD NE MOZE DA SE PROVETRI.Da li su dimnjaci cevabdzinica u Vozdovoj postavljeni po standardima? Ujutru su to oblaci dima.Prozore ne otvaramo.

  • ???

    05:27 // 5. 1. 2020.

    Na sta se greje Banovina? Nisu prikljuceni na Toplanu.

  • DA LI NIŠ IMA EKOLOŠKU ILI KOMUNALNU INSPEKCIJU I ZAŠTO NE ?

    07:14 // 5. 1. 2020.

    Moj novi komšija ,školovan,ide u crkvu, deca studiraju, direktor ustanove, loži ne znamo šta , a on kaže samo drva , a truje dušu.
    U svim predhodnim analizama zaboravili smo ĆEVABDŽINICE I KAFANE .
    HVALA ONOJ VLASTI KOJA JE PREPRAVILA TOPLANE SA MAZUTA NA GAS .
    HVALA OVOJ VLASTI KOJA DOZVOLJAVA KRADJU STRUJE
    U Srbiji zvanično 48% domaćinstava greje SAMO JEDNU PROSTORIJU

  • Miki

    07:54 // 5. 1. 2020.

    Lozi se plastika, to je problem, ostaci iverice, smrad je jedinstven, i to je to, treba prijaviti i kazniti, to je zlocin, ko god vidi i oseti smrad iz neke kuce nek zove komunalnu i prijavi, kakva kola bre voze se i leti jos vise pa nije zagadjeno.. Dim se vidi prema tome kaznjavajte debelo

  • S.z

    08:28 // 5. 1. 2020.

    Kako objasniti onda da u sred leta kad se ne lozi zvanicna merenja u gradu na lokacijama kod suda,caira i ureda pokazuju VISOKE KONCETRACIJE PH CESTICA? Naravno da mali broj odzaka(u odnosu na nekad) koji se dimi zagadjuje ali se pre svega radi o drvima kao prirodnom i obnovljivom energentu mnogo manje stetnom od dizela,benzina,freona iz klima. Naravno da su gume i ugalj stetni ali to su rariteti

  • STOP GRADNJI

    04:43 // 6. 1. 2020.

    Ovolika ledina oko Nisa,a daju dozvole da se zidaju zgrade po centru u sokacima,lepe se jedna do druge,kao da smo u Japanu.Posekose stabla po placevima,pretvorise sve u beton.Postoji li urb.plan?Nis treba da se siri,a ne da sedimo jedni drugima na glavi.Sokak iz B.Adzije ka bulevaru spremaju za zidanje,a jedva prodje auto.Ruse vec i seku drvece a novo nece posaditi,bice jos 20 novih auspuha.

    • Доста више

      06:34 // 8. 1. 2020.

      Ја сам из тог сокака и ових дана ћу у име комшија отићи у урбанизам и поднети допис да ми објасне како и с које стране могу да уђу грађевинске машине,камиони да доставе материјал .где ће паркинг,контејнере...Све околне куће ће бити угрожене,саобраћај блокиран.Доста је више бахатости инвеститора.Овде једва прође ауто.Мени не дају надстрешицу да ставим,а сада може зграда.

  • Mirko

    10:53 // 7. 1. 2020.

    Drvo kao prirodan energent ne može da zagadi vazduh od nas građana toliko. Znaci meso koje se dimi i koje jedemo je otrovno ?! A i dalje smo živi.

  • ***

    06:21 // 8. 1. 2020.

    Da imamo gas,ne bi lozili kotlove drvima i ugljem.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: