Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 10. 7. 2014.

| Društvo

Niš mlade iz inostranstva dočekuje u mraku

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Grupa-Kobra
"Summer in Toponica" 2013. godine

Kakvu će sliku svetu poslati to što će mladi volonteri iz 12 zemalja sveta, koji dolaze u letnji kamp u Donjoj Toponici, dve nedelje u Domu kulture u ovom selu provesti bez struje?

Ovo pitanje postavljaju članovi grupe "Kobra", organizatori trećeg kampa "Summer in Toponica", na koji 19. jula treba da doputuje 18 učesnika iz Južne Koreje, Estonije, Švajcarske, Austrije, Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije, Grčke, Češke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Rucak-Grupa-Kobra Ručak će ove godine pripremati na plinu.

Pošto je pre mesec dana Dom kulture ostao bez struje, oni neće moći da koriste računare u njemu, neće biti interneta za radionice ili komunikaciju, neće imati gde da napune baterije na telefonima, neće biti planiranih filmskih projekcija, svetla za planirane večernje časove jezika, a ni tople vode u bojleru.

- U Domu imamo i tuš-kabine, ali neće moći da ih koriste bez tople vode. Šta da radimo? Tuširaće se ispred i polivaće se vodom. Časove ćemo organizovati uz sveće, kao sad sastanke. Neće biti muzike, trebalo je da deca uče folklor od volontera. Hranu ćemo pripremati na plin. Ali kakvu ćemo sliku poslati u svet? - pita predsednik Grupe "Kobra" Milan Stojiljković.

Osim učesnicima ovog kampa, isključenje struje u domu smeta i meštanima Toponice i okolnih sela.

- Oko 50 dece iz nekoliko sela ovde više nema časove folklora, meštani su besplatno mogli da koriste naša dva računara i internet. Sve je to stalo - dodaje Stojiljković.

Kim-volonerka Vredna volonterka Kim bila je omiljena među decom.Kaže da se Grupa "Kobra" u vezi sa ovim problemom zvanično obraćala i Gradu, i Opštini Crveni Krst, i "EPS snabdevanju". Potražili su "pomoć za priključenje Doma kulture u Donjoj Toponici na električnu energiju".

Odgovora još nema ni od koga. Grupa Kobra Za pomoć se, za sada uzaludno, obraćali gradonačelniku, Opštini Crveni Krst, EPS snabdevanju...

- Niko nas nije udostojio makar odgovora. Za dug je kriv Grad, a ispaštamo mi. Dom kulture je jedino što nas je zadržalo u selu, tu nema ničeg drugog za mlade. Od 2009. smo u njega kroz projekte uložili oko 5 miliona dinara, zamenili vrata, prozore, krov, krečili, stavili laminat... A sada su nam rekli: "Laku noć. mladi". Poželeli smo da pobegnemo odavde - kaže Stojiljković.


Kamp postaje brend Toponice

Međunarodni kamp "Summer in Toponica", koji opisuju kao "ekološki, umetnički i kulturni", postao je zaštitni znak ovog sela. Međutim, možda će biti neophodno njegovo preseljenje.

Volonteri Neki od volontera prvi put na traktoru.U mnogobrojne aktivnosti po pravilu se uključuju i meštani. Žene gostima nose kuvana jela tradicionalne kuhinje, volonteri iz inostranstva podučavaju druge o svojoj kulturi, pomažu u raščišćavanju zelenila, oslikavaju javne površine, deca iz ovog i okolnih sela uče o drugim kulturama i engleski jezik od onih koji ga govore kao maternji.

Ako Domu kulture struja ne bude uključena, kamp će ove godine biti zapamćen po još nečemu. Članovima Grupe "Kobra" preostaje da se nadaju da će gosti iz inostranstva život bez struje doživeti kao avanturu, ali ipak, da se ovakva situacija ne bi ponovila i sledeće godine, već pregovaraju sa predstavnicima Opštine Svrljig da kamp presele tamo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • saveta

    19:35 // 11. 7. 2014.

    Da li bi neko bio ljubazan da objasni zašto Dom nije plaćao struju odnosno gde leži odgovornost Grada a gde rukovodstva Doma/organizatora kampa? Ispade da se struja sama nije platila :D

  • iskren

    14:24 // 11. 7. 2014.

    za 5 miliona je mogla da se sagradi nova zgrada a ne da se pare trose u privatne svrhe a pri tome traziti da grad placa struju....

  • Kakvu sliku?

    13:26 // 11. 7. 2014.

    Da se okrenu prirodi? Da je moguce da se zivi i bez neta i fona?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: