Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 17. 7. 2023.

| Društvo

"Niš, moj grad" predlaže lokacije za nove garaže: Imamo 3.600 parking mesta na 100.000 automobila

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
parkiranje ulica oblačića rada
Parkiranje višegodišnji problem u Nišu; foto: JV

Manjak mesta za parkiranje u Nišu je višegodišnji problem, na koji ponovo ukazuju iz Koalicije "Niš moj grad" i iznose podatak da na oko 100.000 registrovanih autobila ima svega 3.600 parking-mesta. Predlažu zato izgradnju višespratnih javnih garaža, a odbornik Branislav Jovanović kaže da su još 2012. godine za to predviđene lokacije pored stadiona "Čair", na Auto-pijaci i preko puta niške Skupštine u Nikole Pašića, za koje tvrdi da bi se investitori sutra uključili u realizaciju kada bi imali priliku.

Povod da ponovo ukažu na problem nedostatka parking-mesta u Nišu odbornicima Koalicije "Niš moj grad" Branislavu Jovanoviću i Miodragu Stankoviću, kao i članici predsedništva Svetlani Radovanović, bio je obilazak i razgovor sa građanima u Ulici Vojvode Tankosića. niš moj grad Ukazali na problem sa parkiranjem u Nišu i predložili lokacije za garaže; foto: Niš moj grad

Trotoari u ovoj ulici su privatizovani, utvrdili su na terenu, jer je neko na njima posadio cveće, negde je korov jer se ne održava, negde betonske žardinjere i stubići, pa parkiranje tu nije ni moguće, a pešaci moraju da idu ulicom koja vodi do Doma zdravlja.

U Nišu ima oko 3.600 parking-mesta, a registrovanih automobila oko 100.000. Iz ovakvog odnosa se vidi veliki problem. Zbog ovog parkirana vozila u najvećoj meri zauzimaju deo kolovoza, vozila na trotoarima ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju, a posebno pešake. Ogroman problem našim sugrađanima predstavlja i nedostatak parking-mesta u centru - rekao je odbornik Stanković.

Još jedan problem na koji ukazuje su dva vozila "oko sokolovo" koja su u Niš stigla pre godinu dana, koja proveravaju da li su građani propisno parkirani, pa kako nema dovoljno slobodnih mesta prinuđeni su da zastanu i tamo gde nije dozvoljeno i rizikuju da dobiju kaznu. Parking u Dragiše Cvetkovića 4; foto: FB Dragana Sotirovski Nema dovoljno mesta za parkiranje u Nišu, kaže opozicija; ilustracija; foto: FB Dragana Sotirovski

Nedavno su se stanari solitera na Obilićevom vencu žalili što za više od 90 stanova ima 0 parking-mesta pa zbog toga ne mogu da izbroje kazne, a Stanković je rekao da je novo pravilo da pri izgradnji jedan stan treba da ima jedno mesto za automobil dobro, ali da i tu ima zloupotreba.

Kada investitor dobije upotrebnu dozvolu on prenameni prostor pa bude – ne garaža nego lokal. Njih treba kažnjavati, a ne roditelje koji moraju da ostave svoju decu u vrtiće ili škole i nemaju slobodno parking-mesto već zastanu na kratko i ako prođe "Oko sokolovo" sledi kazna - istakao je Stanković.

Kao rešenje ovog problema iz Koalicije vide izgradnju višespratnih javnih garaža na više lokacija u Nišu i to u najkraćem mogućem roku, a odbornik Branislav Jovanović smatra da nije problem u broju automobila, već u nedostatku mesta za njih. Parking u Dragiše Cvetkovića; foto: FB Dragana Sotirovski Predlažu nove garaže na više lokacija; ilustracija; foto: FB Dragana Sotirovski

Postojeće parking garaže su nedovoljne i zato su nam na više lokacija u gradu potrebne višespratne javne garaže. I za to postoje već tri lokacije u gradu, pored Niškog stadiona Čair, na Auto pijaci i u centru Grada preko puta Skupštine Grada, to su lokacije predviđene od ranije, jos davne 2012. godine kada se razmišljalo o razvoju Grada Niša. Čak postoje i investitori koji bi se sutra uključili samo da im se pruži mogućnost za takvu vrstu investicija i time bi Grad Niš u značajnoj meri rešio problem parkiranja - zaključio je Jovanović.

Jedan od predloga je i izgradnja biciklističkih staza, jer Stanković smatra da kada bi Niš bio povezan u celinu i građani bi promenili svest da im ne služi samo automobil za prevoz, pa bi se i tako smanjila potreba za parkiralištima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    14:11 // 18. 7. 2023.

    Ovde se ne zna ko gde "bije"!
    Umesto da gledate od čega će deca da vam se školuju,od čega će da žive,da li će biti zapošljena "na neodredjeno" ili "za stalno"-vi se zanosite "k'o bols u kosidbu"! Ali,čeka vas "povećanje penzija i plata", kao i po 10.000.dinara deci do 16.god,ali ne znate da je to na račun svih nas i naših čukun- unuka!Cela Srbija je prodata a vi "ko o čemu- baba o uštipcima"!Blam

  • Dika

    13:15 // 18. 7. 2023.

    Moz onde izmedju Ucitelj Tasinu i Banetovu zgradu u parkic.montazna garaza.

    • Joca

      13:56 // 18. 7. 2023.

      Da se nesto pita sad dao bi tu garazu da mu daju 3 par. mesta u nasledstvo Sa Baneta dok se pogodis je tesko,posle sve ko podmazano.

  • KAKO ĆE DA DELE PROVIZIJU ZA PREDLOG ?

    09:26 // 18. 7. 2023.

    Unapred ili će da dobiju na svoje ime po nekoliko parking mesta, da ne menjaju naviku ?

    JER NAVIKLO JE TO ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: