Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 5. 4. 2024.

| Društvo

Niš možda dobije ulicu ili bulevar "Heroji sa Paštrika"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Mural-herojima-sa-Pastrika1;-foto:-M.-S
2018. dobili mural, sada možda i bulevar; foto: M. S.

Na inicijativu Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada “Car Dušan Silni” u Nišu bi jedna ulica ili bulevar mogao da ponese naziv “Heroji sa Paštrika”. To je pripadnicima brigade koja se 1999. godine borila na Kosovu i Metohiji obećao predsednik Skupštine Grada Niša.

paštrik Inicijativu predali Džuniću; foto: Skupština Grada Niša U čast brigade koja je 1999. godine branila državnu granicu u dužini od 150 kilometara prema Albaniji i Makedoniji, udruženje je dalo predlog da se u Nišu ulica ili bulevar nazove po vojnicima i dobrovoljcima koji su se borili na Paštriku. Kapetan u penziji iz 549. motorizovane brigade Vladica Đorđević ističe da je to epska bitka o kojoj se malo govori, te da bi na taj način Niš odati poštu herojima.

Inicijativu da jedna od ulica ili bulevara ponese naziv Heroja sa Paštrika podneli smo iz razloga što se malo govori o epskoj Bici na Paštriku. To je nastavak Bitke sa Košara, s tim što je ova bitka, slobodno možemo rećo bila jedna od najvećih koju je vodila naša vojska i za vreme bombardovanja, a i u novijoj srpskoj istoriji, To je bitka gde je višestruko nadmoćniji neprijatelj pokušao prodor drimsko-kosovskim pravcem sa ciljem da za svega par sati do dva dana ovlada tim prostorom i zauzme grad Prizren, kako bi razbio odbranu Prištinskog korpusa - ističe Đorđević.

U Bici na Paštriku poginula su 23 srpska vojnika i dobrovoljaca, među kojima su dvoje Nišlija, bilo je preko 120 ranjeno. Nakon bitke, usledili su pregovori u Kumanovu gde je izdejstvovana Rezolucija 1244.

Inicijativu da ulica ili bulevar u Nišu budu nazvani po njima, predali su predsedniku Skupštine Grada Bobanu Džuniću.

Potrudiću se da u što hitnijem periodu Skupština grada donese odluku i da jedan od bulevara nosi naziv Heroji sa Paštrika - obećao je Džunić.

549. motorizovana brigada je za svoje zasluge 16. juna 1999. godine dobila orden Narodnog heroja, a vojnom reformom 2007. godine je ugašena.

Kapetan Đorđević najavljuje da će Nišlije uskoro moću da čuju preko 1.000 herojskih ratnih priča vojnika i dobrovoljaca i da će mladi znati “da pretke nisu obrukali i da potomci mogu da se ponose njima” jer sa predsednikom gradske Skupštine dogovorio predavanje u skuštinskoj sali o Herojima sa Paštrika.

Podsetimo, heroji sa Paštrika su 2018. godine oslikani na muralu u Nišu.

Inače, u Nišu već postoji Bulevar Heroja sa Košara, gde je postavljena i spomen-tabla posvećena njima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko bajker

    09:35 // 8. 4. 2024.

    Neka je slava i hvala poginulima!
    Hajde malo drugačije da razmišljamo,da neke druge ljude tipa nauke,muzike,sporta koji su ostavili neki trag u ovom gradu spomenemo i neke nove ulice budu obeležene njihovim imenima.
    Dosta je nama ratova,raznih ofanziva,bombaša,bunkera!
    Vidite da živimo u čudnom vremenu gde imamo samo one koji imaju sve i one koji maštaju a ništa nemaju.
    Grad vode dva drugara NBSM.

  • Hepek

    10:49 // 7. 4. 2024.

    Nemam ništa protiv da neka ulica ( bulevar ) ponese ime tih junaka . Samo neka mi neko kaže šta je Vasa Pelagić skrivio Nišlijama pa je izgubio ulicu ?

  • AntiPA

    08:50 // 7. 4. 2024.

    Patriotizam je zaista utociste hulja. Da se neko drugi pojavio sa predlogom, pa i ajde da pricamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: