Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 27. 9. 2022.

| Društvo

"Niš nova Toskana" - Svetski dan turizma obeležen promocijom lokalnih vinarija

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
vino
Promocija niških vinarija povodom Svetskog dana turizma; foto: T. T.

Vinski put Niša i njegova "izgradnja" predstavljeni su u Gradskoj kući u tom gradu, a povodom Svetskog dana turizma. Ono što potvrđuje kvalitet lokalnih vinarija, kako su naveli vlasnici, jesu brojne nagrade koje osvajaju, a Niš su zbog ovog pića uporedili sa Toskanom.

Svetski dan turizma se obeležava od 1979. godine, a u Nišu je obeležen promocijom vinskog turizma. Vinski put južne Srbije prolazi kroz četiri rejona - Niš, Prokuplje, Leskovac i Vranje i obuhvata više vinogorja. vinoooo "In vino vertias"; foto: T. T.

Na osnovu ove geografske putanje agencija "Pleasure" koja promoviše turističke proizvode napravila je i rute koje građani mogu da obiđu i da upoznaju predele na jugu i probaju različite vrste vina koje su u ponudi u tom kraju.

Njihov kvalitet, kako je rekao predsednik udruženja vinogradara Niš Bora Jović, potvrđuju i nagrade koje su osvajale lokalne vinarije, a poslednje su one na sajmu koji je održan u okviru "Otvorenog Balkana". vino Promocija lokalnih vinarija; foto: T. T.

Niško vinogorje je bilo ogromno vinogorje, pre 40 godina je bilo 5.000 hektara pod vinogradima, ovde se živelo za vino i živelo od vina. Ja godinama volim da upotrebim jednu reč - Niš nova Toskana ili niška Toskana. Mislim da sazreva vreme kad ta reč neće biti pretenciozna i gde će ona u potpunosti opravdati takve itencije niških vinarija - istakao je Jović.

vi Vlasnici vinarija upoređuju Niš sa Toskanom; foto: T. T. U Nišu će naredne godine u martu biti održan Međunarodni sajam turizma, a direktorka Turističke organizacije Dragana Božić je istakla da grad može da se ponosi prometom turista u 2022. godini.

Prema statističkim podacima, mi smo premašili rekordnu 2019. godinu. Još nemamo zvanične podatke za avgust i septembar, ali znamo da je više od 40 odsto povećan broj turista u odnosu na 2019. godinu, zaključno sa julom beležimo 145.000 noćenja - rekla je Božičeva.

Iako godina još nije završena, većnica za kultutu Adriana Anastasov je istakla da Grad može da se pohvali najvećim brojem turista u poslednjih 20 godina.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    08:05 // 29. 9. 2022.

    Po broju rupa na ulicama i putevima, deponijama, đubreta i travuljini između zgrada, propalim trotoarima, kablovima po banderama, bez putokaza,parkinga...Niš i Jug Srbije su bliži delovima Afrike i centralne Azije. Laž u svakoj reči Niških političara

  • Veteran

    16:38 // 28. 9. 2022.

    Nis je druga Sicilija.

  • Rile Jordan

    08:46 // 28. 9. 2022.

    Firenca, Sijena, Piza, Luka, San Điminjano, Voltera, Pistoja, Areco, Groseto, Livorno... i još vinarija na svakom koraku, stotine vrsta Kjanti vina i raznih sireva.
    Dajte ljudi molim vas, ima nas koji smo sve ovo imali prilike da vidimo u Toskani. Jeste Niš naš grad, ali poređenje ne da nije na mestu nego...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: