Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 27. 3. 2020.

| Društvo

Niš obeležava ekološku akciju “Sat za našu planetu” preko društvenih mreža

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
sat za našu planetu
Akcija se više od decenije obeležava u gradovima širom Srbije; Ilustracija, foto: Darko Jotev, arhiva JV

Kako bi podigli svest kod ljudi o važnosti klimatskih promena i očuvanju životne sredine, pogotovo u vreme kada je ceo svet zahvatio virus što je posledica negativnog uticaja čoveka na okolinu i podstakli na zdrav odnos prema prirodi, Niš i ove godine podržava globalnu ekološku akciju "Sat za našu planetu". Svetla će biti isključena na sat vremena, a akciju će zbog korone i vanrednog stanja obeležiti preko društvenih mreža u subotu, 28. marta u 20:30.

Slogan ovogodišnje akcije je “Okrenimo se prirodi”, a kako kaže predsednik Biološkog društva „dr Sava Petrović“ Marko Nikolić ideja je da ova akcija u Nišu, a i šire, bude propraćena tako što će svi ostati kod kuće, zatim u 20:30 simbolično isključiti svetla u domovima i sve kućne aparate koje ne koriste, a sa terase podići glas za planetu - aplauzom, zviždukom ili muzikom, ali i kreativnim sadržajem preko društvenih mreža.

Dodaje da je potrebno još raditi kako bismo očuvali planetu, a da je najvažniji korak u tome edukacija i rad na podizanju svesti o značaju zaštite prirode.

Kao što su mnogo pametniji umovi od nas rekli “Mi ovu planetu nismo nasledili od svojih predaka, nego pozajmili od svojih potomaka!”- poručuje Nikolić.

Nadovezuje se na novnastalu situaciju i kaže kako virus korona prema tvrdnjama stručnjaka nije ni prva ni poslednja stvar koja može zadesiti svet kao posledica negativnog uticaja čoveka.

Pominje se i da nam sledi još pandemija i da je upravo naš odnos prema planeti glavni razlog za to. Klimatske promene su još jedan od faktora koji dovodi do problema širokih razmera. Pogledajmo samo prošlogodišnje požare - navodi Nikolić.

Objašnjava da dok god čovekove aktivnosti zalaze u netaknuti deo prirode, divlje životinje, kojima uništavamo jedina preostala staništa biće u interakciji sa čovekom sve više što će verovatno i dovesti do novih epidemija, pa i pandemija, zato na trenutak treba da zamenimo uloge.

Zamislite jedno okruženje gde stvari savršeno funkcionišu, sve životinje znaju koje su im pretnje, znaju šta je neophodno da rade da bi opstale, sve funkcioniše harmonično i kao jedinstven sklop, tj. u ovom slučaju jedan ekosistem. Dodajte sad čoveka u taj sistem i aktivnosti koje dovode do poremećaja u ovom “savršenom sklopu” - objašnjava Nikolić.

Ekološka akcija “Sat za našu planetu” organizuje se od 2007. godine. Prošle godine javna rasveta ugašena je u više od 7.000 gradova u 188 zemalja sveta, a u Srbiji se sada obeležava 11. godinu.

“Sat za našu planetu” danas predstavlja najveću svetsku građansku inicijativu za zaštitu prirode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stuart Chase tatko na analizu

    16:44 // 27. 3. 2020.

    "The Tragedy Of Waste" - Stuart Chase, potrazite knjigu u pdf formatu na netu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: