Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 20. 1. 2012.

| Društvo

Niš: obrisana baza sa Zahtevima za legalizaciju

Autor:M.S. i P.B.Izvor:Južne vesti
divlja-gradnja
ilustracija; foto: arhiva Politike

Računarska baza sa Zahtevima za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata koje su podnosili građani Niša, obrisana je januara 2010. godine!

Ovo su u javnost danas izneli funkcioneri niškog LDP Sanja Jefić i Miloš Bojović. Oni tvrde da je gradska Uprava za planiranje i izgradnju ostala bez čak 30.000 zahteva za legalizaciju objekata iz Niša i okoline.

- Reč je o 22.000 novih i 8.000 starih zahteva koji su se izgubili, tako da je trud građana da sakupe sve dokumente sada propao. Mi ne znamo da li su ti podaci ukradeni, da li ih je neko slučajno izbrisao. Ali, neshvatljivo je da važni podaci tako nestanu - kaže Jefić, inače odbornik u Skupštini grada.

Miloš Bojović kaže da "ne može ni da zamisli šta bi se desilo kada bi nestao Birački spisak ili neki sličan važni dokument".

- Pitamo se šta radi Služba za održavanje informatičke tehnologije. Na kraju krajeva, što se neko ne oglasi da je to nestalo i da snosi odgovornost onaj ko je kriv - kaže Bojović.

Načelnik Uprave za planiranje i izgradnju Mirjana Pešić potvrdila je da su podaci zaista nestali.

Pešić tvrdi da se sve desilo još pre dve godine, 7. januara, kada je policija obaveštena o tome da je neko "ušao u Informatički sistem Grada, a ne samo Uprave za planiranje" i da su tada obrisani i mnogi drugi dokumenti.

Ona je demantovala da će građani trpeti bilo kakvu štetu ili morati ponovo da dostavljaju dokumenta.

- Do danas je sve ponovo uneto u računar i Uprava sada nesmetano funkcioniše. Taj slučaj se vodio preko Uprave za građanska stanja i sada je potpuna dezinformacija da će zbog toga trpeti građani. Taman posla da ostavimo Grad bez baze podataka, jer u protivnom ne bi mogli da radimo - rekla je Pešić za Južne vesti.

Načelnica gradske Službe za informaciono-komunikacione tehnologije Jelena Ilić, kaže da su iz Uprave za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala MUP zvali nekoliko meseci nakon to je podneta prijava i zatražili im neka dokumenta.

- Tražili su nam logove sa tog servera koji je napadnut. Mi smo im to dostavili i to je bilo sve sa njihove strane. Mi i dalje ne znamo da li je otkriven počinilac - kaže Ilić.

Ilić kaže da je u međuvremenu sve postavljeno na novi server, a ovaj koji je napadnut je tada ugašen, kako bi na njemu bilo sačuvano sve kako je bilo i eventualno otkrilo krivca.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    16:47 // 30. 10. 2012.

    Jel ste proverili recycle bin, mozda je tamo :))

    Pa dobro bre, a back up, to svako dete zna da uradi, a kamoli drzavna institucija.

  • Anonimus

    11:02 // 23. 1. 2012.

    Nije bitno da li je izgubljena cela baza ili samo deo, ni jedan zahtev nije smeo da bude obrisan! Interesuje me samo da li je u pitanju ljudska greška ili kvalitet softvera (pošto je za održavanje istog zadužena firma iz Subotice, odakle je i ministar Dulić)...

  • Neprovereno

    04:52 // 22. 1. 2012.

    Glupave izjave pojedinih političara mogu njihove stranke da koštaju i cenzusa.....povedite malo računa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: