Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 4. 11. 2022.

| Društvo

Niš ostao i bez "Saloon"-a u Tvrđavi

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
saloon 10 (1)
Vlasnik nezadovoljan ophođenjem Grada; foto: JV / Tamara Radovanović

Skoro tri decenije u niškom klubu Saloon nastupali su poznati muzičari iz cele zemlje, dok su brojni lokalni rokeri upravo tu prvi put zasvirali i zapevali pred publikom. Klub je za mnoge Nišlije bio “kutak da se sakriju od kiča” i zato negoduju jer on više ne radi. Vlasnik Miroslav Vlajković Vlaja kaže da je razlog zatvaranja loše ophođenje Grada prema zakupcima i Tvrđavi uopšte, kao i da ne želi da se prilagođava “eri primitivizma”.

saloon 11 (1) Vlajković kaže da je tabla sa nazivom tu od otvaranja; foto: JV / Tamara RadovanovićOkupljanja prijatelja iz škole ili sa fakulteta, prvi sastanci, zaljubljivanja, momačke i devojačke večeri, humanitarne žurke, karaoke na kojima bi i oni najstidljiviji zapevali domaće i strane rok hitove - obeležilo je skoro 30 godina rada čuvenog niškog lokala.

“Preko dana se ćaskalo uz kafu i sladoled, a uveče su tu bile zabave koje je bilo šteta propuštati” - navodi Nišlijka. Oni koji su ga rado posećivali sebe nazivaju “salundžije”, a mnogi kažu da im je do poslednjeg dana mirisao na mladost.

saloon svirka 4 Mnogim Nišlijama bio omiljeni kafić; foto: Facebook / Saloon TvrđavaNeki od radnika kažu da bi knjigu mogli da napišu o dogodovštinama i energiji koju je kafić širio i da su ga smatrali drugom kućom.

Pet godina radila sam kod Vlaje, dok sam studirala. Pružao mi je podršku da završim fakultet, a žurku nakon diplomiranja napravila sam u Saloon-u. Dobri ljudi, rokerska ekipa i prave vrednosti. Dolazila sam tamo i kad ne radim - priča nekadašnja radnica.

saloon 3 Ne radi od ponedeljka; foto: JV / Tamara RadovanovićMeđutim, u subotu je održana oproštajna žurka, a od ponedeljka kafić zvanično ne radi. Dve niše, koliko je Saloon zauzimao u Tvrđavi, sada su bez ljudi. Ostala je tabla sa nazivom, za koju Vlajković kaže da je nosilac vremena, kao i fotografije na zidovima i članci u kojima su novinari pisali o tome kako taj klub toči i dobru muziku i dobru zabavu.

Saloon je otvoren 1994. godine u Dušanovoj ulici, a već 19 godina je u Tvrđavi. Dok građani negoduju i pitaju zašto će ostati bez još jednog kultnog mesta u Nišu, Vlajković kaže da su neki od razloga zatvaranja loše ophođenje nadležnih i nedovoljno razumevanja, kako prema zakupcima, tako prema samoj Tvrđavi.

Naglašavam loše ophođenje Grada prema meni, a osnovna stvar je loše ophođenje prema Tvrđavi. Tu stavljam Grad na prvo mesto. Nema razumevanja, bez obzira na to što smo dugo ovde. Tvrđava ne liči ni na šta. Grad neće jednu sijalicu da stavi, oduzimaju šta god godinama, za nas koji radimo ovde nema nikakvog razumevanja - ističe Vlajković. saloon 4 Otvoren 1994. godine u Dušanovoj ulici; foto: JV / Tamara Radovanović

Dodaje da, osim Grada, Zavod za zaštitu spomenika i Direkcija za izgradnju, takođe, ne vide i ne čuju Tvrđavu, ali je odlučio da ode odatle i zato što, kako navodi, ne želi da menja način rada i vrstu muzike.

Mi 365 dana provodimo ovde i podređeni smo svima. Mnogo je lepo imati i Nišvil i Filmske susrete, ali na šta liče Filmski susreti? U eri primitivizma i kiča ne mogu da promenim svoj fah i naklonost prema nekoj muzici da bih se prilagodio i dovodio određene goste. Grad treba da zahvali Saloon-u, Vanili, Movies-u, ljudima koji drže lokale, vozićima i kokičarima. Ovo je ruglo, kao i most, koji nije radio četiri godine. Niko se ne pita kako mi poslujemo i šta radimo, niko nije hteo da pređe most i izgubila se navika ljudi da dolaze ovde - priča on. saloon svirka 2 Okupljalo se dosta ljudi; foto: Facebook / Saloon Tvrđava

Žali se i na loše uslove u samom lokalu i u bašti i ističe da zato nije želeo da tu dočeka zimu. Ne zanima ga, kaže, šta će se tu otvoriti posle Saloon-a.

Znam da mi je loša bašta, jer od prvog dana tražim da promenim portale. Ne želim da gledam konobarice kako rade u jaknama jer ne mogu da zagrejem prostor, curi na sve strane. Postoji neka varijanta koja bi mogla da me ostavi ovde, a to je da se zastakli bašta. Sve ostalo - ne. Ne želim da ovde vise kablovi nad glavama - poručuje Vlajković.

saloon 9 Ostale slike na zidu; foto: JV / Tamara RadovanovićPrema njegovim rečima, tu su sedeli Milorad Mandić, Dragan Bjelogrlić, Sergej Trifunović i drugi poznati glumci i nastupali su, između ostalih, Leb i sol, Najda, Dado Topić, Dejan Cukić, dok su brojni niški sastavi tu započeli karijere.

Ovde su nastali mnogi popularni bendovi i imena iz Niša, koji su prvi put zasvirali i zapevali baš u Saloon-u. To su Penthouse, Oliver Katić, Blackberries, Pop herc karo i drugi - kaže Vlajković.

Dodaje da je oproštajna žurka u subotu bila lepa i da, osim benda Sarkazam, skoro niko nije znao da je poslednja.

Imali smo reklamu na “Dvesta dvojci”, uvek se spominjao njihovom željom. Ja sam građevinski inženjer po struci, ali ne živim od ovoga, mada sam počeo da držim kafiće još kao apsolvent, kad je bila inflacija i kad se nije znalo šta i kako. Sada je petoro radnika ostalo bez posla - navodi Vlajković. saloon svirka penthouse Penthouse "stasao" u "Saloon-u"; foto: Facebook / Saloon Tvrđava

Inače, lokal je bio i deo zvanične turističke ponude Niša. Najavljeno otvaranje zanatskih radnji u Tvrđavi Vlajković opisuje kao “smešnu priču”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    11:07 // 5. 11. 2022.

    Koliko zlobe samo u ovim komentarima, da komsiji crkne krava, ne želim da ulazim u raspravu od samog starta vidim početak i kraj...

  • Robin Hud

    11:06 // 5. 11. 2022.

    Na lokaciju je bacio oko neki naprdni clan, bice isto kao kada su uklonili kisose prema keju pa sada zauzeo lokaciju Moj Kios

  • Tajanstveni Alan

    07:51 // 5. 11. 2022.

    U Salun sam isao, dok je bio u Dusanovoj ! Tvrdjavska lokacija mi je bila bezveze ! U,svakom slucaju, ne podrzavam zatvaranje !
    Ne zaboravi Vlajo, nista nije kao pre ! Tramvaj se preselio na ,vec ,trecu lokaciju, posle Dusanove i Kalce ! Mozda si se malo umorio ?
    Ako nadjes novu lokaciju, ne dozvoli da ovakvi, kao ovaj Petar sns dolaze,bez obzira sto je ,mozda,izmisljen lik!

    • Kole

      16:12 // 6. 11. 2022.

      Sto si ti neki lik....Kome bre da zabranis? Mozda kad ste harali ali sad ne. Ajde setaj...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: