Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 12. 6. 2019.

| Društvo

Niš postaje jedan od centara za jedinstveni sistem hitnih poziva

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Hitna pomoć
Na uveđenje će se sačekati još godinu, dve; foto: A. K.

Već duže vreme najavljuje se uvođenje jedinstvenog broja telefona 112, koji bi se pozivao u bilo kojoj kriznoj i hitnoj situaciji, a koji u zemljama Evropske unije funkcioniše skoro tri decenije. Centar zadužen za jug biće Niš, najavljuje direktor niške Hitne pomoći Slavoljub Živadinović, i dodaje da će ovakav sistem početi da funkcioniše za godinu ili dve.

Niš bi po ovom planu, pojašnjava Živadinović, trebalo da bude jedan od 4 centara iz kojih će se distribuirati pozivi.

Dispečer tačno vidi sa koje lokacije vi zovete i preusmerava ekipu, tako da polako uređujemo sistem. Krenuli smo u tu priču, biće to za godinu do dve, sigurno. Mi učimo na tuđim iskustvima, angažovana je konsultantska kuća, koja to prati. Videćemo kako su druge zemlje u okruženju to uredile, pa ćemo u skladu sa tim i mi da se priključimo - priča Živadinović.

Iako nije članica Evropske unije, piše na sajtu Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Srbija planira i razvija uvođenje ovog broja u skoroj budućnosti.

Služba za jedinstveni evropski sistem 112 svakako bi pobudila najveći interes javnosti u Srbiji, jer bi uvođenjem pomenutog broja postala najvidljiviji segment sistema zaštite i spasavanja. Zbog toga će i nadalje biti jedan od najtransparentnijih pokazatelja uspešnosti u postizanju kompatibilnosti sa zemljama Evropske Unije koje koriste jedinstven broj 112 za sve hitne situacije - piše na sajtu.

Ipak, odgovore na pitanja o tome dokle se stiglo sa uvođenjem broja za hitne slučajeve, šta je do sada urađeno, šta tek treba odraditi i kada se može očekivati njegovo uvođenje, novinari Južnih vesti ni nakon dvomesečnih pokušaja od MUP-a nisu dobili.

112 je u Evropskoj uniji postao zajednički broj za hitne službe još 1991. godine, a posebno je važan za turiste. Uredba o romingu, kažu u Evropskoj komisiji, obavezuje one koji pružaju roming usluge da strancima koji ulaze u zemlju pošalju SMS poruku o postojanju ovog servisa.

Čitav sistem napravljen je tako da funkcioniše na više različitih jezika, može se zvati čak i kada je SIM kartica blokirana ili nema kredita, pa turistički vodiči u zemljama EU stalno upozoravaju strance da dobro zapamte broj 112.

Iako je zamisao ovog broja da bude jedini koji se zove u hitnim situacijama, ovakvo uređenje postoji u svega osam zemalja. U ostalim je moguće zvati i posebne službe, po potrebi. Ipak, kako prenosi N1, u Hrvatskoj čak 74 % građana u kriznim situacijama poziva upravo servis 112, pa je tako tokom 2018. godine u ovoj zemlji bilo gotovo milion i po poziva ovog broja.

Inače, u nekoliko evropskih zemalja, pored standardnih službi, u ovaj sistem uvrštena je i Gorska služba spasavanja što, kako kažu njeni pripadnici, umnogome omogućava bržu i pravoremenu reakciju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile Torzija

    19:15 // 12. 6. 2019.

    Osoblje, osoblje im fali. Jos 10 zgrada kao novi klinicki ne bi nista promenilo. I dalje sve teraju po starom. Na neurohirurgiji ima 15 stolica a 40 ljudi ceka na pregled, vecina njih ne moze da stoji dugo. Zakazano u 9 stignemo na red u 10. Mirisljavo kao u javnom toaletu.
    Zakazivanje snimanja za 6 meseci.kod privatnika samo sto te u ruke ne ljube ali se placa. Mada i ovima placam doprinose ali..

  • Dr

    17:21 // 12. 6. 2019.

    Premalo osoblja za ovoliki grad. Mislim da skoro nigde nije gore nego u Nisu. Tacno da covek umre ako nema ko da ga doveze do hitne, a i kad stigne- jedan jedini lekar a prepuna cekaonica. Strasno.

  • Mara

    13:17 // 12. 6. 2019.

    Mnogo nam treba pa o to

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: