Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 5. 3. 2021.

| Društvo

Niš prošao na konkursu za 2 projekta protiv zagađenja vazduha vredna oko 15 miliona, detalji nepoznati

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Niš nije dobio ni dinar za sanaciju kotlarnica; foto: Z. P.

Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine izdvojilo 400 miliona dinara za čistiji vazduh u Srbiji i raspisalo tri konkursa, a Grad Niš će prema preliminarnim rezultatima dobiti oko 15 miliona za dva projekta - pošumljavanje i smanjenje zagađenja iz individualnih izvora, ali neće dobiti ni dinar za obnovu starih kotlarnica.

200 miliona dinara Ministarstvo je opredelilo za obnovu starih kotlarnica, a po 100 miliona za sufinansiranje projekata smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora i pošumljavanje. Zagađenje vazduha Niš prema preliminarnim rezultatima za najvažniji projekat neće dobiti novac; foto: Vanja Keser

Ministarka zaštite životne sredine je rekla da je borba za čist vazduh jedna od najvažnijih i zato su ovim projektima hteli da podstaknu lokalne samouprave da što hitnije reaguju i rešavaju ovaj problem.

Pravo da se prijave na raspisane konkurse imaju svi gradovi, opštine i gradske opštine u Srbiji. Konkursima je predviđeno da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira 80 % opravdanih troškova projekta, dok učešće korisnika iznosi 20 % - pojašnjava.

Zagađenje vazduha Samo dva projekta protiv zagađenja odobrena; foto: Vanja Keser Niš je i ove zime prema merenjima jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a i na jugu prednjači po nezdravom vazduhu. Nadležni su konkurisali na sva tri projekta Ministarstva, međutim, kao i uvek kada je tema zagađenost vazduha - ne odgovaraju na pitanja novinara, pa su tako i sada nepoznati detalji projekata.

Većnica i sekretarka zadužene za zaštitu životne sredine u Nišu tradicionalno ne odgovaraju na pozive, poruke i pitanja novinara Južnih vesti, a energetski menadžer Bojan Gajić, koji je za druge medije govorio o jednom od ovih projekata, za Južne vesti nije mogao, jer kaže da mu je za to potrebna dozvola iz kabineta gradonačelnice, koju su novinari pre dva dana tražili, ali je nisu dobili.

Prema preliminarnim rezultatima - Grad Niš nije dobio ni dinar za jedan od najvažnijih projekata - nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje ovoj godini, a tražio je nešto više od 30 miliona dinara.

Ono što za sada jeste poznato je da su odluku o tome koje će projekte sufinansirati donosile posebne komisije u Ministarstvu, prema utvrđenim kriterijumima. Zagađenje vazduha Detalji projekata kojima je Niš konkurisao za novac nisu poznati; foto: Vanja Keser

Kada je reč o konkursu za nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje, kao i individualnih ložišta, neki od najvažnijih kriterijuma su značaj projekta za životnu sredinu, stepen uticaja i ugroženosti životne sredine. Glavni kriterijumi konkursa za sufinansiranje projekata pošumljavanja degradiranih, zaštićenih, javnih i drugih površina gde postoji takva potreba, biće opšti uticaj na životnu sredinu i stepen razvijenosti lokalne samouprave - pojašnjavaju.

U Ministarstvu navode da je pristiglo ukupno 69 prijava, a Grad Niš je za projekat koji se odnosi na kotlarnice, ali čiji detalji nisu poznati, tražio 31,5 miliona dinara, ali novac za to, bar za sada, neće dobiti.

Ipak, među gradovima i opštinama kojima su projekti odobreni su Grad Leskovac koji će za drugu fazu rekonstrukcije kotlarnice "Crvena Zvezda" dobiti 18 miliona dinara, Gradska opština Vranjska Banja dobija 9 miliona za Program rekonstrukcije toplovodnih instalacija, Opštini Bosilegrad odobreno je 5,5 miliona, Opštini Bojnik 3 miliona, a Svrljig će za rekonstrukciju kotlarnice u Centru za turizam, kulturu i sport dobiti 740.797 dinara.


Za pošumljavanje i zagađenje iz individualnih izvora u Nišu oko 15 miliona dinara

Za druga dva projekta Ministarstva koji bi trebalo da smanje zagađenost vazduha Niš će dobiti oko 15 miliona dinara, takođe prema preliminarnim rezultatima. 12 miliona dinara odobreno je za smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih izvora, iako su za taj projekat, čiji sadržaj takođe nije poznat, tražili nešto više od 14 miliona dinara.

spomen park leskovac pošumljavanje Tri grada dobijaju novac za pošumljavanje; foto: M. S. Osim Grada Niša, od 17 odobrenih projekata još jedan je na jugu Srbije, u Vranju, gde planiraju projekat izgradnje toplovoda za snabdevanje toplotnom energijom individualnih objekata u Vranjskoj banji, za šta su tražili i dobili 8,7 miliona dinara.

Za pošumljavanje će tri grada na jugu takođe dobiti novac Ministarstva prema preliminarnim rezultatima - najviše Grad Niš, oko 3,6 miliona dinara za projekat podizanja zelenih ostrva i koridora na području gradskih oppština Pantelej i Palilula.

Grad Leskovac dobiće oko 1,2 miliona dinara za pošumljavanje devastiranih površina, park šume Hisar i površine kod reke Veternice, a Grad Pirot za projekat pošumljavanja javnih površina u naselju Novi Zavoj 493.040 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • žika

    13:31 // 6. 3. 2021.

    Nismo ni svesni kolika je zagadjenost i koliko utiče na zdravlje ljudi. Pošumljavanje je ok, ali to neće pomoći. Ovo je samo zamajavanje...

  • Petar

    18:16 // 5. 3. 2021.

    15 miliona dinara je 12.000 evra, sa tim možemo samo da okačimo još par bilborda kao čestitke za rođendan našem Precedniku.

    • Matematičar

      20:17 // 5. 3. 2021.

      Misliš oko 127.000 EUR... Obožavam ljude koji komentarišu nešto u šta se inače ne razumeju. A Petar ni osnovni račun ne zna

    • PERCA

      10:05 // 6. 3. 2021.

      E , PETRE PETRE... DA LI SI ISAO U SKOLU ILI NEKI MEGA TREND ZAVRSIO KADA NI TABLICU DELJENJA NE ZNAS ???? STVARNO SRAMOTA U XXI VEKU...

  • Rajko Todorovic

    17:22 // 5. 3. 2021.

    A sta je sa prelaskom sa uglja na GAS ?

    • Penetracija

      19:26 // 5. 3. 2021.

      Koga pitas ? Javi se Joci na Balamiju i ostalim rezimskim,gradskim ,talevizijama, da te zamaju !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: