Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 6. 9. 2011.

| Društvo

Niš: protest roditelja u OŠ "Ćele Kula"

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Osnovna škola Ćele Kula Niš
foto: Facebook

Zbog promene učiteljice u jednom odeljenju 3. razreda Osnovne škole "Ćele Kula" u Nišu, školska godina počela je uz prašinu.

Roditelji mališana, nezadovoljni odlukom da učiteljica Dragana Jevtić bude proglašena tehnološkim viškom, najavljuju da će svoju decu prebaciti u drugu školu.

- Mi smo decu upisali u Ćele Kulu iz dva razloga. Prvi je blizina škole a drugi, mnogo bitniji razlog je upravo učiteljica Dragana koja je svojim zalaganjem i znanjem zaslužila poverenje. Nekoliko roditelja je već ispisalo decu a mi čekamo odluku Inspekcije rada - kaže jedan od roditelja.

Sa decom od 1. septembra radi novi učitelj za koga roditelji kažu da nemaju nikakve primedbe, ali se ne slažu sa tim da deca po teći put menjaju nastavnika.

- Učiteljica Dragana radila je sa decom u prvom razredu. Nakon što je otišla na porodiljsko odsustvo, došla je zamena. Sada je ovo treći učitelj za nepune tri godine. Pri tom, niti nas je ko pitao, niti su nas obavestili. To smo saznali 1. septembra, kad smo doveli decu - kaže roditelj.

Direktorka škole Sonja Cvetković kaže da nije bilo moguće da konsultuje roditelje jer je bio raspust, ali ne krije nezadovoljstvo njihovim postupcima i ocenjuje da "ovo više nije demokratija, ovo je anarhija".

- Roditelji su bili bezobrazni i vređali su me. Oni nisu kompetentni da ocenjuju da li je neko najbolji ili najgori. Svi naši učitelji bili su bodovani u junu. To je radila komisija koja je imenovana od strane Školskog odbora i dostavila direktoru rang listu i ta učiteljica je bila poslednja na listi. Znam da su pogođeni, ali to nije u mojim rukama - kaže direktorka Cvetković.

Ona je odbacila tvrdnje roditelja da su već tri deteta ispisana iz škole, i kaže da je to učinio samo jedan roditelj.

- Znam da je jedno dete je prešlo u OŠ "Dušan Radović". Roditelj mi je rekao da je razlog promena učiteljica, ali sam mu ja odgovorila "super, promenite školu". To je njihovo pravo, a možda i samo teraju inat - kaže direktorka.

Načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete Živomir Jovanović potvrdio nam je da je iz Škole dobio obaveštenje da je učiteljica proglašena tehnološkim viškom, ali i peticiju sa potpisima roditelja.

- Učiteljica je već gubila odeljenje zbog malog broja učenika. Zbog toga smo uspeli i odmah da joj nađemo radno mesto u drugoj školi. Verovatno se zbog toga nije ni žalila na rešenje o proglašenju tehnološkog viška - kaže Jovanović.

Međutim, na pitanje novinara kako je "gubila odeljenje" kada je sada na njeno mesto došao drugi učitelj, Jovanović je bio začuđen.

- Ja to prvi put čujem od vas. Pisani trag o tome nemam, ali sam uveren da je odluka direktorke Sonje Cvetković zasnovana na zakonu - prokomentarisao je Jovanović.

Jovanović je na kraju zaključio da roditelji po zakonu imaju prava da biraju školu za svoju decu, ali da nemaju prava da biraju učitelja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko iz Mase

    11:09 // 9. 11. 2011.

    Niš, 09.11.2011.g.
    I eto... Tresla se gora, rodio se miš.
    Džabe komentari, džabe priče, džabe što je rađeno mimo zakona...
    Ovo je ipak Srbija,
    nažalost.
    Zato : hrani dete pa šalji u inostranstvo, a iz srbije ko zadnji izađe nek bar ugasi svetlo!

    • CSonja

      00:57 // 26. 11. 2011.

      Lupate gluposti. Sve je radjeno po zakonu i na kraju je pravda pobedila. U skoli su ostali strucni i reprezentativni ljudi, elita koja ce Cele kulu odvesti u lepu buducnost. Ono sto nije valjalo, sto je bilo nestrucno i skart odstranjeno je da ne unazadi ovu divnu gradsku skolu koju ceka svetla buducnost jer je vode iznad svega strucni i posteni ljudi. Skolski kadar je pazljivo i nepristrasno odabran, zato skola i nize ovolike uspehe u zadnje vreme i ima ovoliko veliki broj djaka koji se naglo promenio u zadnjih 5 godina sto je za svaku pohvalu. Da je srece pa da imamo mnogo vise ovakvih prosvetnih strucnjaka kao Cele kula,gde li bi nam bio kraj?

    • Danijela

      08:24 // 26. 10. 2012.

      Polako,polako,pravda je spora ali dostizna.Pocela su hapsenja.Zivim za dan kada ce zloglasnu,bahatu C.Sonju sa lisicama sprovesti u zatvor gde ce platiti i za kupovanje edukinih udzbenika,i za salmonelu u Divljani,i za nezzkonito proterivanje dve uciteljice kao tehnoloski visak,i za zaposljavanje uze i sire familije i jos mnogo toga.

  • Dragan Radenkovic

    08:22 // 14. 10. 2011.

    Da li je moguce da ce oko svake zloupotrebe biti prasine koja ce se posle nekoliko nedelja slegnuti i da na kraju nece biti nista?Da ce bagra ostati bagra, nekaznjena, a da ce posten svet nadrljati i biti potpuno obespravljen i ojadjen?

  • Milos Djokic

    16:44 // 6. 10. 2011.

    Tako je gospodine Beli, informacija je apsolutno tacna. To bese predsednica onog Skolskog odbora koji nije hteo ni da udostoji uciteljicu da obrazlozi zasto je podnela prigovor. Samo polako, i ovi iz Kolubare su dosli posle dugo vremena na red doci ce i kursadzije iz Cele kule. I ne samo oni- prema mojim infomacijama za sada jos rovitim ali tacnim i direktorkini kafanski drugovi(takodje kursadzije) iz Uciteljskog drustva koji su pisali nebuloze i vrsili procenu naucnog rada uciteljice za sta su kompetentni kao direktorka za postenje takodje treba da objasne sta su zbog cega i zbog koga radili. Zaista treba jednom podvuci crtu i krenuti, makar i sa samog pocetka, ali krenuti na bolje, a ne na gore kao sto je inace bio normalan trend u Cele kuli.Pravda je spora ali dostizna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: