Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 6. 10. 2023.

| Društvo

"Niš protiv nasilja" povodom ubistva u Banji: Opet smo pali na ispitu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
niš protiv nasilja
Poruka organizatora protesta "Niš protiv nasilja" je da građani i politički akteri moraju da se udruže; foto: JV/Sonja Vidojković

Političke stranke koje su organizatori protesta "Niš protiv nasilja" povodom tragedije u Niškoj Banji, za koju smatraju da je još jedna potvrda da smo kao društvo opet pali na ispitu, podsećaju da su početkom juna pokrenute brojne inicijative za zaustavljanje vršnjačkog nasilja koje su ostale bez odgovora. I oni traže hitnu i sveobuhvatnu istragu, ali pozivaju i sve građane Niša i političke aktere da se odruže u stvaranju sigurnijeg okruženja.

Duboko saučešće porodici tragično nastradalog 13-godišnjaka u Niškoj Banji izražavaju i političke stranke udružene povodom protesta "Niš protiv nasilja", a u saopštenju ističu i da je gubitak ovako mladog života nesaglediva tragedija koja potresa ne samo porodicu, već i svakog Nišliju i društvo u celini.

"Niš protiv nasilja" postavlja pitanja svima: Da li nam tragični događaji iz maja meseca nisu bili dovoljni? Šta treba da se još desi da kao društvo podignemo glas protiv nasilja i suprotstvimo mu se? Koliko dece još treba da strada? - pitaju organizatori.

Podsećaju da su nakon tragedija u "Ribnikaru" i Mladenovcu pokrenute brojne inicijative u Skupštini Srbije, ali i u lokalnim samoupravama, čiji je cilj bio i preventivno delovanje u školskom sistemu i van njega, a sve je bilo usmereno ka tome da se zaustavi spirala vršnjačkog nasilja.

Mere su predviđale pojačani nadzor u školskim dvorištima, pojačan rad stručnih službi, revizije svih slučajeva vršnjačkog nasilja u proteklom periodu, izradu i sprovođenje posebnog programa edukacije o vršnjackom nasilju namenjenog deci, nastavnicima i roditeljima, formiranje "Savetovalištva za žrtve nasilja" i još mnogo toga. Na sve to, kao društvo ostali smo bez odgovora. Tragedija u Niškoj Banji je još jedna potvrda da smo kao društvo opet pali na ispitu sa tragičnim posledicama - zaključuju organizatori protesta.

Zaključuju i da je svako nasilje, a posebno među vršnjacima, neprihvatljivo i nepodnošljivo, kao i da slučaj jučerašnjeg ubistva maloletnika zahteva hitnu i sveobuhvatnu istragu, te da svi odgovorni moraju biti procesuirani.

Deca su naša budućnost i naša najveća vrednost. "Niš protiv nasilja" poziva sve građane Niša, sve političke aktere da zajedno radimo na stvaranju sigurnog okruženja u kojem će svako dete moći da raste i razvija se bez straha - ističu.

Podsetimo, gradonačelnica Drgana Sotirovski je poručila da "samo jedinstveni i nepodeljeni možemo pobediti brutalnost, nasilje i mržnju”, dok niška opozicija traži hitnu reakciju Vlade Srbije i poručuje da se tragedije nastavljaju jer režim tvrdi da “sistem nije zakazao” u slučaju masakra u “Ribnikaru”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoje Stamenković

    22:16 // 12. 10. 2023.

    Moj komentar nije u vezi proslih dogadjaja već o nemaru JKP Gorice da skine sajt:raspored sahrana i pomena sa interneta i ostalih informacija vezanih "za onaj svet".Čudi me da se niko ugradu nije zainteresovao za taj problem , veliki broj gradova u Srbiji objavljuje vesti o umrlim osobama,čak i na televiziji.Puno ljudi uopste ne sazna za smrt svog druga,komšije već preko radio Mileve kasnije.

  • Mile

    11:35 // 7. 10. 2023.

    Nekada se ime grada vezivalo za fabriku koja je u njemu. Niš i Ei, Pirot i Tigar... Danas kada se pomene neki grad ljudima prvo padne na pamet lokalni kriminalac, učesnik rijalitija ili u najboljem slučaju sportista/glumac/muzičar. A onda kada se dogodi ovako nešto krenu da se međusobno optužuju oni koji su te fabrike uništili i oni koji promovišu taj polusvet što bi trebalo da bude na dnu društva

  • Miki

    08:54 // 7. 10. 2023.

    Ispit je zakazan za 17. decembar. Nemojte pasti na tom ispitu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: