Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 22. 3. 2023.

| Društvo

Niš skoro cele zime i tokom krize bio bez energetskog menadžera, Sotirovski konačno imenovala novog

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Nije poznato kada je nova energetska menadžerka imenovana na tu funkciju; foto: T. T.

Energetsku krizu i skoro celu zimu Niš je proveo bez energetskog menadžera, koji je smenjen pre 4 meseca. Iako je do sada bila praksa da novog biraju odbornici niške Skupštine, ovog puta to je učinila gradonačelnica Dragana Sotirovski i imenovala na tu funkciju Maju Stanković, za koju kažu da se bavi energetskim menandžmentom, ali iz Kabineta ne preciziraju kada je postavljena i o tome nema zvaničnog obaveštenja.

Usred energetske krize, pred početak zime 2022. godine, Niš je ostao bez energetskog menadžera, jer je Bojan Gajić, koji je na toj funkciji bio nešto više od 3 godine - smenjen bez jasnog obrazloženja.

Objašnjenje nadležnih bilo je usaglašavanje sa Zakonom, ali ne i jasno precizirano zašto je Gajić ostao bez funkcije zbog toga, a opozicioni odbornik Miodrag Stanković tvrdio je da je ovaj stručnjak za energetiku smenjen jer nije bio politički podoban i nije ispunjavao partijske zadatke SNS.

Južne vesti su u više navrata pokušavale da saznaju zašto nakon njegove smene, skoro cele zime, novi energetski menadžer nije izabran, ali na ta pitanja nadležni nisu odgovarali. Tek nakon nezvanične informacije koju su novinari juče dobili - da je zaposlena u Gradskoj upravi Niša Maja Stanković imenovana na tu funkciju, to su potvrdili iz Kabineta gradonačelnice.

Rešenjem gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski Maja M. Stanković, master inženjer menadžmenta, smer energetski menadžment, imenovana je za energetskog menadžera Grada Niša - kratko su odgovorili iz Pres službe.

Iako je do sada bila praksa da Skupština grada imenuje i razrešava dužnosti energetskog menadžera, koji u Nišu postoji od 2017. godine, ovog puta je to učinila gradonačelnica. Međutim, iz Kabineta nisu odgovorili kada je tačno imenovala, odnosno od kada Stanković obavlja tu funkciju, a zvanično rešenje o njenom postavljanju i njena biografija, prema javno dostupnim informacijama, još nigde nisu objavljeni.


Zašto je važan energetski menadžer?

Grad Niš je instituciju energetskog menadžera uspostavio 2017. godine, a prvi na toj funkciji bio je inženjer elektronike i tada šef odseka za energetiku Branko Andrejević. Njega je na funkciji zamenio pomenuti Bojan Gajić, koji je tek nedavno dobio naslednicu.

Usaglašavanje sa Zakonom, na koje su se nadležni pozvali kada su ga smenili na Skupštini, bilo je to što je imenovan na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije, a da su te odredbe prestale da važe donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije. Međutim, nisu objasnili da li on i po kojim članovima tog zakona više nije ispunjavao uslove za tu funkciju, odnosno koji su tačni razlozi za smenu.

Po tom novom Zakonu - energetski menadžer mora da ima licencu, a njegov posao je da prikuplja i analizira podatke o načinu korišćenja energije, organizuje i učestvuje u pripremi programa i plana energetske efikasnosti, predlaže mere energetske efikasnosti i učestvuje u njihovoj realizaciji, priprema Godišnji izveštaj i preduzima druge aktivnosti i mere energetske efikasnosti.

Iz Kabineta gradonačelnice takođe nisu odgovorili da li je neko te poslove obavljao umesto energetskog menadžera, koga Niš nije imao nekoliko meseci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    16:09 // 24. 3. 2023.

    Nije se osetio nedostatak...znaci,komotno,moze i bez njega!Koliko to ima izmisljenih funkcija u Gadskoj upravi?!

  • Filozof

    18:13 // 22. 3. 2023.

    ... grad Nis u odnosu na ostale gradove sveta toliko prednjaci u svim sferama energetike i energetske efikasnosti tako da je svaki menadzer suvisan ...

    • Torpedo

      19:19 // 23. 3. 2023.

      Drugim recima ,ono sto su ,zajedno, Djokovic, Nadal i Federer, to je Nis, po pitanju energetske efikasnosti !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: