Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 1. 2. 2016.

| Društvo

Niš sve zanimljiviji turistima, Niška Banja sve manje

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-Untitled
Niš najposećeniji tokom leta; foto: Vanja Keser

Tokom prethodne godine, Niš je posetilo skoro 76.000 turista, što je povećanje od 10 % u odnosu na 2014. godinu. Od tog broja, preko 41.000 su stranci. 

Niš je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležio i nešto manje od 150.000 noćenja, što je 13,8 % više nego pretprošle godine.

Ovim se, prema rečima direktora Turističke organizacije Niš Uroša Parlića, nastavlja trend povećanja broja turista koji postoji od 2013. godine.

Ovo je druga godina da imamo snažni trend rasta. Od devedesetih imamo pad a posle i stagnaciju turističkog prometa. Međutim, od 2013. godine, zahvaljujući aktivnostima TON-a, beležimo porast broja turista - navodi Parlić.

Prema njegovim rečima, ove aktivnosti podrazumevaju afirmaciju Niša kao dobre turističke destinacije, pre svega na raznim sajmovima i festivalima poput “Guče”, kao i kroz promocije Niša na tržištima odakle se očekuje najveći broj turista - Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, ali i Rusiji.

Od manifestacija koje su doprinele turističkoj poseti, a kojima je TON bio pokrovitelj, partner ili organizator, Parlić između ostalog navodi i Nebesku trku (Skyrace) “Sokolov put”, Svetosavski sajam knjiga, “Nišville”, “Dane bureka”, takmičenje u pripremanju zimnice “Izađi mi na teglu”...


“Niška Banja bez strategije razvoja turizma”

490x370-800x600-Niska-Banja-fontana Niška Banja; foto: sr.wikipedia.org/ Dragan Cvetković; CCZa razliku od Niša, Banju je prošle godine posetilo ukupno 4.747 turista, što je oko 3,4 % manje nego u 2014. godini.

To je između ostalog posledica toga što su u Banji zatvoreni veliki hotelski kapaciteti, a i ne ulaže se dovoljno da se poveća poseta jer Banja nema strategiju razvoja turizma - kaže on.

Parlić dodaje i da će i ubuduće TON nastaviti da promoviše aktivnosti koje se dešavaju u Banji, kao što je trka “Sokolov put” koja će, kaže, od sledeće godine biti uvrštena u svetske “skyrace” trke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • banjac

    08:10 // 3. 2. 2016.

    Oni koji su vodili opstinu poslednjih 12 godina snose punu odgovornost za stanje turizma u N. Banji. Drugari sa fontane kojima je cilj jedino licni interesi ne mogu doprineti nikakvom boljitku

  • vrana

    21:30 // 2. 2. 2016.

    Zasto Parlic ne kaze koliko Nis odvaja sredstva za Nisku banju? Najmanji budzet ima Banjska opstina.

  • Kostas Gasopulos

    07:50 // 2. 2. 2016.

    Niška Banja kao opštinska uprava mora da se okrene programskom budžetiranju gde će turizam svih vrsta biti u osnovi. Banja sa jedne strane mora biti okrenuta Nišu a sa druge drugim okolnim opštinama koje imaju svoje turističke atrakcije. Rusko turističko tržište je spas i hitno se ova uprava mora angažovati za tamošnju promociju. Sve ljudske i materijalne resurse usmeriti ka tom osvajanju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: