Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 21. 1. 2021.

| Društvo

Niš u Srbiji opet prednjači po zagađenju vazduha, ekolozi i građani traže hitne mere

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
nis
Teško se diše u Nišu; foto: Vanja Keser

Već dva dana u Nišu merenja konstantno pokazuju prekomerno zagađenje vazduha, najveće ove grejne sezone, ali se tim povodom ništa ne preduzima. I građani na društvenim mrežama pozivaju nadležne da nešto tim povodom učine, a ekološka organizacija RERI traži od donosioca odluka da preduzmu hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan na koju su se obavezali krajem prošle godine.

Posebno se tokom popodneva i večeri prethodna dva dana vazduh u Nišu vidi i oseća, a merenja pokazuju da je i 6 puta više suspendovanih PM čestica bilo u vazduhu sinoć nego što je to dozvoljeno.

I jutros je jako zagađen vazduh u Nišu, prema ocenama Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh je najzagađeniji i ove godine, ali i ove grejne sezone prema merenjima, ali se nadležni tim povodom ne oglašavaju.

Nišlije su zato reagovale na društvenim mrežama, traže hitne mere protiv zagađenja i da nadležni nešto konačno preduzmu.

Plan kvaliteta vazduha je objavljen početkom decembra 2020. godine, ali većina mera koje su predložene su dugoročne.

Oglasila se i ekološka organizacija RERI koja je pokrenula kampanju "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh". Ekolozi od donosilaca odluka traže da politiku preorijentišu na hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan koju su potpisali u Sofiji 10. novembra 2020. godine.

Zelena agenda za region podrazumeva regulisanje prekograničnog uticaja zagađenosti vazduha, donošenje strategija za poboljšanje kvaliteta vazduha, podizanje kapaciteta sistema merenja kvaliteta vazduha i postupno ukidanje subvencija za ugalj. Napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje najbitnija je mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a važnu ulogu može imati zamena kotlova u domaćinstvima ekoloških čistijim rešenjima, solarni paneli na krovovima kuća i zgrada i projekti unapređenja energetske efikasnosti - pojašnjavaju.

Ističu da stanovnici Zapadnog Balkana žive u otrovnom oblaku i da je neophodno da nadležni u tim zemljama i građani zajedno spreče prevremeno umiranje do 13.500 ljudi godišnje, od čega se većina slučajeva pripisuje izlaganju praškastim materijama, koje uglavnom potiču iz termoelektrana na ugalj.

Stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije podjednako su izloženi zagađujućim materijama u vazduhu. One dolaze i iz toplana i fabrika koje koriste fosilna goriva, a jedan od značajnijih faktora je i zastarela tehnologija grejanja u domaćinstvima. "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" ističe značaj regionalne saradnje neophodne za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unapredila privredu i javno zdravlje - ističu.

Podsećaju da se PM čestice, kojih je bilo više od dozvoljenog u vazduhu u nekoliko gradova u Srbiji, pa i u Nišu prethodna dva dana, povezuju sa nizom bolesti, od onih koje pogađaju srce i disajne organe, preko dijabetesa, do neplodnosti i raka.

Državni budžeti ne otkrivaju ogromne troškove na ime lečenja posledica zagađenosti vazduha i izgubljenih godina života, dok države i dalje finansijski podržavaju projekte u sektoru uglja koji generiše zagađenje. Osim toga, opasne materije i jedinjenja u vazduhu podstiču klimatske promene, pa poplave, suše i bolesti takođe dolaze kao posledica - napominju.

Zato podsećaju na to da je i Srbija jedna od zemalja koja je u novembru 2020. u Sofiji prihvatila Zelenu agendu za Zapadni Balkan i time se obavezala da će slediti politiku EU i njen Evropski zeleni plan. Više o kampanji možete videti na sajtu RERI.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    12:01 // 22. 1. 2021.

    Ajde što mi neobjavljujete ono što pišem, a nije loše i aktuelno je, ali počeliste da mi neobjavljujete i komentare. Za razliku od nekih komentara , koji su, blago rečeno ispod civilizacijskog nivoa, neargumentovani, lični, vredjaljući, obračunavajući, moji su komentari utemeljeni na istini, proverljivi, nevređajući i uvek potpisani! Nisam hvalisavac ni narcisoidan ali molim bar jednak tretman!

  • milorad

    07:19 // 22. 1. 2021.

    Dokle natezanja sa SNS-om!? Hoće li se URAZUMITI /i kada/, i omogućiti firmi JUGORASGAZ veće prisustvo u Nišu. Štititi monopol TOPLANE, ispostavlja se, jalov je posao. Neka ova Stranka,omogući Nišlijama kvalitetniju životnu sredinu, time što će za početak, pod povoljnijim uslovima, prljave energente u porodičnim objektima, "zameniti" ekološki čistijim. Za početak, razgovor po Mesnim kancelarijama

  • Naissus

    21:21 // 21. 1. 2021.

    Sve ovo moze da se resi u tri koraka ako ima LJUDI. Prvo, preusmerite dizelase (teske kamione) van grada, neka idu obilaznicom. Zatim, neka toplana ponudi povoljne uslove gradjanima za prikljucak i upotrebu gasne mreze. I na kraju, instalacija filtera za preciscavanje vazduha. Ne bi bilo lose (cak naprotiv) da se zasadi sto vise zelenila kao prirodni preciscavaci vazduha.

    Sve se moze kad se hoc

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: