Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 4. 10. 2021.

| Društvo

Niš u avgustu posetilo 11.530 turista, od banja i dalje na jugu najtraženija Sokobanja

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
U odnosu na avgust prošle godine, Niš ima više posetilaca; foto: JV/P. Blagojević

U odnosu na prethodnu godinu, broj turista koji su avgusta meseca posetili neku od destinacija u Srbiji veći je za 32,6%, dok je broj noćenja veći za 23,3%. Broj noćenja domaćih turista manji je za 3,7%, ali je zato broj stranaca koji su potražili prenoćište u nekom od naših smeštaja veći za čak 359,7%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najposećenija destinacija na jugu Srbije je i dalje Sokobanja dok se najmanji broj ljudi odlučio za Vranjsku banju.

Kako je došlo do rasta broja turista u celoj zemlji, taj trend se preneo i na najveći grad na jugu Srbije.

Niš je u avgustu posetilo 11.350 ljudi, među kojima znatno prednjače stani turisti njih 8.059, dok je prenoćište potražilo ukupno 21.365 ljudi, od kojih je 8.661 domaći posetilac.

Ove informacije nisu za čuđenje jer se u julu i avgustu najviše putuje, a to je sada bilo moguće, posle duže pauze i zatvaranja zbog pandemije. Pritom, Niš je u avhustu bio domaćin 2 velika festivala - Nišvila i Filmskih susreta.

Prema podacima Zavoda, među banjama na jugu Srbije i dalje je najpopularnija Sokobanja koju je u avgustu posetilo 33.244 turista, pri čemu je 32.624 bilo domaćih. Odmah za njom, na drugom mestu po posećenosti od turističkih mesta na jugu je Stara planina koju je posetilo 2.335 turista od kojih je 2.168 domaćih.

Kao i do sada znatno veći broj turista opredelio se za noćenje, pa je u smeštajima Sokobanje zabeleženo 116.720 noćenja, a na Staroj planini 7.460.

U istom periodu Prolom Banja je ugostila 2.033 turista, Sijarinska 1.004, Nišku Banja 533, dok je najmanje posetilaca imala Vranjska banja u kojoj je bilo 285 turista.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • grad iz koga se proteruje zelenilo ne može bolje

    16:14 // 4. 10. 2021.

    Sotirovska od Gašića da uči kako se čuvaju i proširuju zelene površine u gradu, od BG kako se investira da se privuku turisti. Loši organizatori ubili su Nisomniju. Nema uređene banje,nema uređenog grada,nema festivala, nema kongresnog i omladinskog turizma.
    Ne možeš goste dočekivati konjskim izmetom i štrokom na svakom koraku. Komunalni inspektori su gradske štetočine kojima treba uručiti otkaz

    • Geša iz Palilulu

      18:05 // 4. 10. 2021.

      Ona može da uči od njenu većnicu Adrianu, jer je ona ispekla turizam u kafići i s vođenje turisti na Halkadiki.

  • Filozof

    12:29 // 4. 10. 2021.

    Kada od broja 11.530 oduzmemo 2.000 (ucesnici Nisvilla i Filmskih susreta) i broj Azijskih Covid turista dolazimo do priblizno istog broja turista iz istog perioda 2020. Posto kompleno napredni clanovi stede na kulturi, gradu od tri slova preostaje samo Covid turizam i nada da pandemija potraje i narednih decenija ...

  • Ruža vetrova

    12:06 // 4. 10. 2021.

    Mora da je zbog gradonačelnice sokobanjke!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: