Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 11. 4. 2017.

| Društvo

Niš uskoro dobija prvi “Park znanja”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Galilejevo klatno biće deo postavke u "Parku znanja"; ilustracija; foto: Wikimedia/Tommasodes
Galilejevo klatno biće deo postavke u "Parku znanja"; ilustracija; foto: Wikimedia/Tommasodes

Učionica na otvorenom u kojoj će niški predškolci, osnovci i srednjoškolci moći kroz interaktivan rad da nauče više o prirodnim naukama biće otvorena u četvrtak 13. aprila u dvorištu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. U “Parku znanja” naći će se “Paskalov tron”, “Arhimedova beležnica”, “Galilejevo klatno” i “Faradejev magnetni tunel”.

Autori edukativnih postavki u parku su profesori fizike Ivana Krulj iz Niša i Vladan Mladenović iz Aleksinca. Pored toga što je učionica na otvorenom lepa “na oko”, u njoj će deca, ali i sve Nišlije zainteresovane za nauku, moći mnogo toga da nauče.

“Paskalov tron” osmišljen je sa idejom da se učenici bave fenomenom pritiska čvrstih tela, pojašnjava Krulj, a na postavci “Galilejevo klatno” moći će da utvrde od čega zavisi period oscilovanja klatna, dok će malo stariji moći da izvrše određena merenja i utvrde koliko je gravitaciono ubrzanje u tom delu grada.

Interaktivni ogled moći će da urade na instalaciji “Faradejev tunel”, dodaje Krulj, i na njoj će moći da porede brzinu, odnosno vreme slobodnog padanja različitih materijala kroz različite sredine. “Arhimedova beležnica” može da se upotrebi za niz aktivnosti, a najznačajnija je, kaže Krulj, mogućnost da tu posetioci parka mogu samostalno doći do vrednosti njihovog broja Pi.

Instalacije su jedinstvene po tome što su interaktivne, podrazumeva se učešće posetilaca, a svaka je zapravo jedno nastavno sredstvo, koje uz sebe ima informacionu tablu koja sadrži kratku biografiju naučnika čije delo stoji uz to. Na samim instalacijama postoje i uputstva za upotrebu i rad na njima - kaže Krulj.

Osmislili su i instalaciju koju su nazvali “SI školice”, dodaje, a ona je nastala po popularnoj igri “školice” koju je većina dece igrala u detinjstvu. Na njoj će svi moći da se upoznaju sa "SI sistemom osnovnih fizičkih veličina i jedinica".

Na ideju da se u Nišu napravi prvi “Park znanja” u ovom delu Srbije, došla je nastavnica Krulj koja je svoju zamisao predočila direktorki Regionalnog centra Danijeli Marković.

Centar je sa pričom “Parka znanja” ili učionice na otvorenom započeo još, pa ima tome 3 godine, kada je postavio prvi solarni panel u dvorištu Centra. Tada je bio samo san da se na tom prostoru osim toga nađu i neka druga didaktička sredstva - kaže Markovićeva.

Pored novog “Parka znanja” koji je namenjen za učenje prirodnih nauka, članovi tima Regionalnog centra su počeli sa ispisivanjem broja Pi duž staze. Od postavke “Arhimedova beležnica” do izlazne kapije zasad je ispisano 147 cifara, a njihova ideja je da svi učenici niških škola nastave da ispisuju cifre duž celog grada, čime bi, kažu, Niš postao prepoznatljiv u svetu.

Realizaciju projekta „I Niš da ima Park znanja“ finansijski je podržala Naftna industrija Srbije, kroz program podrške lokalnim zajednicama “Zajednici zajedno”. Vrednost projekta je oko 1,3 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Андријан Тасић

    10:00 // 12. 4. 2017.

    Коначно нешто лепо у Нишу. Велики добитак за просветну заједницу!
    Честитке Данијели и сарадницима, а пре свих нашим ђацима, којима ће највише користити.
    Поздрав од колеге!

  • Каква лепа вест!!

    00:27 // 12. 4. 2017.

    Браво, браво браво, прави професори!
    Културу а не диктат...?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: