Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:29, 16. 11. 2022.

| Društvo

Niš usred energetske krize ostao bez energetskog menadžera - iznenada smenjen, a novi nije imenovan

Autor:Jovana Stojanović, Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Bojan Gajić; foto: JV
Iznenada smenjen, uz šturo obrazloženje; foto: JV

Iznenada i bez jasnog objašnjenja Niš je ostao bez energetskog menadžera jer je Bojan Gajić sa te funkcije smenjen na jučerašnjoj sednici Skupštine, a novi nije imenovan. I dok Gradsko veće kao razloge razrešenja navodi usaglašavanje sa zakonom, Miodrag Stanković iz opozicione koalicije "Niš, moj grad" ističe da je pravi razlog to što Gajić, za koga kaže da je veliki stručnjak, nije bio politički podoban i nije ispunjavao partijske zadatke Srpske napredne stranke. Gajić svoju smenu nije želeo da komentariše.

Niš je usred energetske krize ostao bez energetskog menadžera - Bojan Gajić je juče smenjen, na predlog Gradskog veća od 12. novembra, ali bez jasnog obrazloženja.

Kako je naveo predsednik Skupštine Grada Boban Džunić u pitanju je protokolarni razlog njegove smene - odluka je doneta zbog usaglašavanja sa zakonom. Džunić kaže da više detalja o razlozima smene nema, već samo odluku Gradskog veća koje je i predložilo da bude razrešen. Smena Bojan Gajić; foto: JV Iznenada smenjen, uz šturo obrazloženje; foto: JV

Bojana Gajića, diplomiranog inženjera mašinstva, imenovala je Skupština Grada Niša za Energetskog menadžera Grada Niša, na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije. S obzirom da su odredbe ovog zakona, koje se odnose na imenovanje energetskog menadžera prestale da važe donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, odlučeno je kao u dispozitivu rešenja - piše u odluci.

Koji su to konkretni razlozi i zašto nije imenovan novi - novinari su pitali nadležne preko kabineta gradonačelnice.

Iz opozicione koalicije "Niš, moj grad" ističu da je Gajićevo razrešenje sa mesta energetskog menadžera veliki gubitak za Niš.

Odbornik Miodrag Stanković napominje da je skandal što Niš usred energetske krize nema energetskog menadžera, ali i da nikakvo usaglašavanje sa zakonom nije razlog smene, već to što je bio politički nepodoban.

Ma nema tu promene zakona, jednostavno su našli način da čoveka koji nije bio podoban sklone. Informacije koje imam su da on nije ispunio neki stranački nalog, da su ga pritiskali za nešto, ali da čovek to nije hteo, ostao je dosledan, zbog stručnosti je tu bio i dao je svoj doprinos. Ne postoji nikakvo konkretno obrazloženje, osim njihove želje da ga promene. Postavlja se pitanje zakonitosti jedne takve odluke - ističe Stanković.

Miodrag Stanković Stanković kaže da je Gajić veliki stručnjak i da je skandal što je smenjen; foto: JV / Tamara Radovanović Niš sada zvanično nema energetskog menadžera, a Stanković kaže da to nije po zakonu i da je Gradsko veće trebalo da predloži novog, ali nije i da je zato zakonitost njihove odluke takođe dovedena u pitanje.

Skandal je i to što je za takvu odluku glasalo 29 od 31 odbornika koliko je potrebno za većinu, bilo ih je u sali, ali nisu hteli da glasaju za takav predlog. Skandal je i da čoveka koji ima reference i međunarodno je priznat bude smenjen samo zato što nije politički podoban, odnosno zato što ne ispunjava partijske zadatke, iako nije član nijedne političke organizacije - zaključuje.

Praktično primenjivanje u realizaciji i unapređenje energetske efikasnosti, ali i donošenje mera koje doprinose uštedama energije, samo su neke od obaveza energetskog menadžera, a Bojan Gajić je na ovoj poziciji bio od 2019. godine, dok je na istoj poziciji ranije bio i u Knjaževcu. Takođe, bio je šef odseka za komunale poslove i energetiku u Sekretarijatu za komunale delatnosti, energetiku i saobraćaj.

Odluku o smeni nije želeo da komentariše.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    23:49 // 19. 11. 2022.

    Kakav bre gradski menadžer, gde u naprednoj sekti ima stručnjaka. Svi poslovno propali su potražili ostvarenje snova u politici. Dotični je tanak.....

  • Ukinute Energetski odsek

    05:24 // 18. 11. 2022.

    Za@Slavicu
    Za stručnu obradu problema imamo ODSEK za ENERGETIKU u Komunalnim delatnostima zar on kao ENERGETSKI MENADŽER nije trebao da da veci doprinos od stručne obrade problema, čemu onda Energetski odsek to je dupliranje posla sa duplim funkcijama i trošenje para Nišlija za džabe.Ukinite Energetski odsek pa nek strucno obrađuje problem i to ce biti dostignuća Energetskog menadžera.

  • Milena

    20:13 // 17. 11. 2022.

    Da bar imate upola stručan kadar pa da smenjujete nekoga ko je poput Gaje, tako dobar poznavalac materije kojom se bavi i toliko posvećen struci i poslu... Pa, svako ko se vodi zdravom logikom može lako izvući zaključak da je sa mesta/pozicije energetskog menadžera smenjen iz čisto političkih razloga. I to je naša realnost. Na našu štetu i sramotu.

    • Limena

      21:34 // 17. 11. 2022.

      Ne piši Anu Karenjinu, nego nas prosvetli šta je njegov doprinos šta je doprineo gradu Nišu kao Energetski menadžer za mandat od tri pune godine .Nabroji pa bar nam Južne Vesti omogućavaju da nabrojimo zasluge ako ih ima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: