Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 12. 8. 2020.

| Društvo

Niš usred sezone sa jednim građevinskim inspektorom koji se bavi građevinom, ostali kontrolišu kafiće

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
krov
Kažu dok građevinski inspektori ne rade "cveta divlja gradnja"; foto: JV

Da u Nišu sprovođenje mera protiv širenja korone kontrolišu i oni inspektori kojima to nije posao, građani su već upoznati, a prema novim svedočenjima zaposlenih u Gradskoj upravi najviše trpi građevinska inspekcija. Objašnjavaju da od 6 gradskih građevinskih inspektora koliko ih ima u Nišu, više od mesec dana taj posao radi jedan čovek. Novinari nisu uspeli da dobiju objašnjenje nadležnih o tome, ali zaposleni jesu - rečeno im je da su oni od sada "inspektori Gradskog kriznog štaba i da to znači da ćute i rade šta im se kaže".

Bez naloga i iako nisu za to nadležni, skoro svi inspektori iz Niša već nedeljama obilaze kafiće, kafane i prodavnice umesto da se bave prosvetom, zaštitom životne sredine i građevinom, o čemu je nedavno govorio jedan od zaposlenih, koji je odbio takav radni zadatak. Dragise-Cvetkovica-zgrada-krov-foto-JV Nema ko da spreči bespravnu gradnju poput ove na krovu zgrade; foto: JV

Nakon njegove priče i drugi inspektori su se ohrabrili da govore o tome, a njihova imena ne otkrivamo jer se boje da će to značiti i njihov otkaz.

Svedoče da je ovo peta nedelja kako se ne bave svojim poslom, a najviše od svih inspektora u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, trpi posao građevinskih. Kako saznajemo Niš ima 6 gradskih građevinskih inspektora, ali se trenutno građevinom bavi samo jedan.

Krov-u-Dragise-Cvetkovica-2-foto-JV Nema ko da spreči bespravnu gradnju poput ove na krovu zgrade; foto: JV Reč je o inspektoru koji nedavno nije uspeo da spreči bespravne radove na krovu zgrade u Nišu, o čemu je govorila upravnica Violete Đorić, koja je i sama danima pokušavala da dođe do nekog građevinskog inspektora.

Ja sam danima zvala građevinsku inspekciju i rečeno mi je da zbog obilaska kafića, kontrole zbog kovida, ali i godišnjeg odmora, radi samo jedan inspektor koji mi je rekao da ne zna šta pre da radi, bio je ovde i nije uspeo da spreči ove radove. Više je nego čudno da u ovom gradu ne postoji građevinski inspektor koji može da odreaguje. Krov se završava, proširio se, nema papira za tu zgradu, ja sam prijavila i republičkoj građevinskoj inspekciji da ova u Nišu to nije uspela da stopira - priča upravnica.

Zaposleni u Gradskoj upravi svedoče da je od 6 građevinskih inspektora dvoje na odmoru, a njih troje u kontroli. Ali ne kontrolišu bespravnu gradnju, već kafane, kafiće i prodavnice i to da li zaposleni nose maske i drže propisanu distancu. maske Građevinski inspektori kontrolišu nošenje maski; foto: Vanja Keser

Sumnjaju da je tako da bi se nesmetano gradilo u Nišu, jer više nema ni ono malo inspektora koji bi mogli da spreče protivzakonite radove.

Građevinski inspektori prema Zakonu o planiranju i izgradnji mogu odmah da zatvore gradilište ukoliko je reč o bespravnoj gradnji, tako što stave traku "zatvoreno gradilište", obaveste policiju i podnesu krivičnu prijavu i momentalno se prekida izgradnja i radovi ne mogu da se nastave. Sada to nema ko to radi, pa se u Nišu uveliko gradi bez dozvola i to sada nema ko to da zaustavi - objašnjavaju zaposleni.

Žalili su se skoro svi inspektori Gradske uprave zbog toga, pitali do kada će da traje, a dobili su i objašnjenje: Niš Umesto izgradnje kontrolišu kafiće; foto: Vanja Keser

Vi ste sada inspektori Gradskog kriznog štaba, ništa drugo ne treba da vas interesuje. Ćutite i radite šta vam se kaže, ako slučajno ne uradite, smatraćemo da niste izvršili kontrolu - takvo objašnjenje dobijaju inspektori.

Objašnjavaju i šta je njihov posao dok ne rade onaj za koji su plaćeni - od 17 do 23 sata obilaze prodavnice i kafiće, fotografišu stanje na terenu, kontrolišu pre svega nošenje maski i da li su gosti i kupci na distanci, a potom prave zapisnike o tome.

Na osnovu njihovih izveštaja već je 14 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka stiglo do Prekršajnog suda u Nišu.

Mi ne kažnjavamo, mi samo šaljemo šefovima, koji inače jedini ne idu u kontrole, šta smo zatekli na terenu, uz fotografije. Naši šefovi to proslede pravnoj službi, a kazne potpisuje komandant Štaba i gradonačelnik Darko Bulatović, mi smo samo njihova produžena ruka. Već su neke prijave otišle ka Prekršajnom sudu - navode zaposleni.

Krov-u-Dragise-Cvetkovica-1-foto-JV Nema ko da spreči bespravnu gradnju poput ove na krovu zgrade; foto: JV Zašto su pored komunalnih inspektora koje ima i svaka niška opština, ali i sanitarnih i inspektora za rad, čija nadležnost jeste i kontrola sprovođenja mera protiv širenja korone, naređenje da se time bave dobili i oni kojima to nije nadležnost i čiji poslovi sada trpe - nema objašnjenja nadležnih.

Iz kabineta gradonačelnika su odgovorili da, iako zaposleni kažu da je ovakav način rada donet nakon naredbe Štaba za vanredne situacije, to ipak nisu pitanja za njih.

Obaveštavamo Vas da zaposlenima u Gradskoj upravi rukovodi načelnik iste, a ne gradonačelnik, pa Vas molimo da se njima obratite za sva pitanja iz nadležnosti - odgovorili su iz Štaba.

Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić kaže da je na odmoru, a njegova zamenice Katarina Mitrovski je za sva pitanja uputila na sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove Srđana Laketića koji dva dana ne odgovara na pozive i poruke novinara.

Zaposleni sumnjaju da će još dugo da rade tuđe poslove, umesto svojih, jer će mere protiv korone još dugo biti na snazi, a pitaju i ko će da nadoknadi propušteno, jer kako stvari stoje, mesecima se neće baviti inspekcijom u oblasti građevine, prosvete, sporta i životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Можда је и нечињење намерно, ко зна

    21:37 // 12. 8. 2020.

    Овај податак вероватно знају сви инвеститори у Нишу.И тај један или неколико инспектора не могу да контролишу целу територију Града Ниша са селима и викенд насељима и заштићеним парковима природе (Сићевачка клисура, Бојанине воде и др)Зато зида ко где и како стигне. Нема страха.А још, ако знају да можда Град Ниш нема фирму која руши противзаконито изграђене етаже на спратовима!Што ноћ сазида, дан

  • AntiPA

    15:44 // 12. 8. 2020.

    Da li bilo ko jos veruje da postoji drzava?

  • GospodoProsvetni Škole ne rade

    15:27 // 12. 8. 2020.

    Gospodo inspektori o čemu vi pričate, prosvetni inspektor vam je hemičar,zastita životne sredine i ko zna šta još uhlebili ste se na državnoj grbači pa vam smeta kontrola. škole preko leta ne rade pa šta hoćete dokoni da sedite.Trošite državne pare za džabe prošla ta vremena u kontrolu nego šta.

    • OTPOR

      09:24 // 13. 8. 2020.

      Profesori i vaspitači nemaju raspust. Inspektori ne kontrolišu decu, već rad škola i vrtića u smislu zakonitosti u radu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: