Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 5. 2. 2013.

| Društvo

Niš za borbu protiv korupcije dobio 2-

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
birodi1.jpg
Pavle Dimitrijević (levo) i Zoran Gavrilović (desno) na godišnjoj konferenciji "Gradovi protiv korupcije"

Pokušaj ukidanja Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), partijsko kadriranje i netransparentno finansiranje medija, samo su neki od razloga da Niš dobije negativnu ocenu.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je borbu protiv korupcije u Nišu, u 2012. godini, ocenom "2 minus".

Direktor programa "Društvo protiv korupcije" Zoran Gavrilović objašnjava da je razlog za minus trenutna situacija u Nišu i činjenica da LAF ne funkcioniše.

- Lokalna samouprava u svom radu ne poštuje principe. Nastavlja se stara praksa partiskog kadriranja u javnim preduzećima i ustanovama što je u suprotosti sa lokalnim planom borbe protiv korupcije - rekao je Gavrilović.

Pavle Dimitrijević, izvršni direktor BIRODI-ja, objašnjava da je ocena posledica rada antikorupcijskog foruma u prethodnoj godini i naglašava da je bolja nego 2011. kada je Niš dobio 1- na skali od 1 do 4.

- LAF je u Nišu otvarao veoma bitna pitanja, ali nažalost nije se stiglo da se LAF uključi u nalaženje konkretnih mera. Pojavilo se pitanje statusa i bila je rekacija bivšeg gradonačelnika, takva kakva je bila - rekao je Dimitrijević.

Ono što predstavnici BIRODI-ja ističu kao pozitivno je načelna spremnost novog gradonačelnika Zorana Perišića da se u narednom periodu revitalizuje Lokalni antikorupcijski forum što je, kako kažu, od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije.

Oni naglašavaju da u Nišu postoje borci protiv korupcije koji su pod zaštitom Agencije za borbu protiv korupcije i apeluju na gradske vlasti Niša da u okviru svojih nadležnosti pruže podršku takvim ljudima.

Najvažnije aktivnosti LAF-a u Nišu

- Organizovane obuke u cilju kvalitetnijeg rada na realizaciji mera;
- LAF NIš je skrenuo pažnju na neregularnosti prilikom tendera za asfaltiranje, već asfaltiranih ulica i zahtevao je reakciju nadležnih organa;
- LAF NIš je javno preko medija pozvao nadležne organe da pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti;
- Gradonačelnik Niša i Gradsko veće 28. februara 2012. godine raspisali su konkurs za članove LAF-a odmah posle objavljivanja saopštenja LAF u medijima;
- Novoizabrani gardonačelnik Niša najvljuje izbor članova LAF i rešavanje problema funkcionisanja ovog tela (28. avgust 2012.).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Veseli Zeka

    00:27 // 7. 2. 2013.

    Biće bolje, ne sumnjam uz Perišića kao gradonačelnika!

  • Milan

    13:46 // 5. 2. 2013.

    Mnooogo kume. Mnogo.

  • neman

    12:57 // 5. 2. 2013.

    2-? Mora da je neka greska, realnija ocena bi bila -2 :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: