Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 22. 10. 2018.

| Društvo

Nišavom danima pluta smeće, šetači užasnuti

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Nišava lavor
Kroz centar Niša protiče reka đubreta; Foto: M. M.

Tok Nišave u centru grada polako počinje da liči na zagađene reke u zemljama koje imaju najnižu ekološku svest, a to je ovih dana zasmetalo mnogim građanima. Flaše, limenke, kese, pa čak i lavor mogu se videti na fotografijama koje su redakciji Južnih vesti dostavili građani.

Mnogima je ovaj prizor upropastio šetnju kejom, te su se zapitali zbog čega Nišava postaje nalik Citarumu, najzagađenijoj reci na svetu. Smeće se nagomilalo tik uz obalu, a zbog niskog vodostaja se tu i zadržalo. Nišava đubre Deponija u reci; Foto: M. M.

Lepa jesenja šetnja, nekada davno prelepim Nišavskim kejom, se pretvori u jednu tužnu i tragikomičnu situaciju kada vaš pogled krene prema reci koja bi trebalo biti jedan od najčistijih simbola našega grada. Ipak i Vilinska reka zaslužuje barem minimum pažnje, ako je Vilin grad odavno zaspao i nestao u nekom paralelnom univerzumu - napisao je Marko M.

Nišava smeće U centru Niša danima otpad u reci; Foto: Prijavi problem-čitalac Da je situacija ovakva već duže od nedelju dana svedoče i fotografije koje je napravio još jedan sugrađanin 13. oktobra, i prosledio ih preko aplikacije "Prijavi problem".

Još tada je "pozvao" nadležne službe da reaguju, ali je i apelovao na građane da ne bacaju smeće u reku.

Ovaj problem nije od juče. Mislim da stvarno nije u redu da od Nišave pravimo deponiju. Poziv za nadležne službe da reaguju, a naravno i molba za sve sugrađane da ne bacaju otpad u reku - napisano je u aplikaciji.

Osim smeća, uz reku je u blizini Pešačkog mosta ostalo i mnogo rastinja, koje su radnici komunalne službe prošle nedelje sekli, ali nisu pokupili, te grane polako padaju u vodu.

Da li je neka služba u gradu primetila ovaj problem zasad ostaje nepoznato. Iz Vodoprivrednog centra Morava kažu da je za čišćenje komunalnog otpada iz reke zaduženo gradsko preduzeće, te je novinarka uputila pitanja JKP Mediana. Rastinje Nišava Posle košenja na bedemu, službe nisu pokupile rastinje; Foto: V. M.

Od njih se očekuju odgovori na pitanja vezana za Nišavu, ali i na ona od prošle nedelje koja su im upućena zbog prepunih kanti i kontejnera.

Iz Morave dodaju i da vodni inspektor može da naloži čišćenje reke, ali se na telefon ove službe u Nišavskom upravnom okrugu niko nije javio na poziv novinara.

Da je ekologija generalni problem u Srbiji, ukazali su i monitorinzi u pretpristupnim pregovorima Evropskoj uniji. Situacija je posebno alarmantna na Južnoj Moravi, o kojoj su aktivisti napravili film Tužna Morava, zbog velike količine smeća koje je napavilo čitava ostrva.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tvorac

    13:08 // 23. 10. 2018.

    Pokajte se gresnici ili cu pustiti sve posasti ovog sveta na vas. Ziro racun mozete naci u bilo kojoj gradskoj instituciji za spas duse.

  • Ljudi

    11:11 // 23. 10. 2018.

    Kakvi psi truju zivi ljudi.

  • Marius Wasquez

    02:05 // 23. 10. 2018.

    Hvala Juznim Vestima na iskrenom trudu i zalaganju da od ovog naseg "grada" napravimo grad. A ljudi treba da budu uporni i da konstantno obavestavaju nadlezne gradske sluzbe o svim javnim i komunalnim problemima koje imaju. Pa ako zivimo u Srbiji, ne zivimo u Avganistanu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: